weboldal_nyito_3dijazott_2

Dr. Karikó Katalin díszpolgári címet, Dr. Röst Gergely Pro Urbe-díjat, Grecsó Krisztián Szegedért Emlékérmet kap a város napján

A Szegedi Tudományegyetemhez kötődő három jeles személyiséget tüntetnek ki 2021-ben a város napja, május 21. alkalmából. Karikó Katalin biológus kutató munkásságát Szeged Város Díszpolgári címmel ismerik el. Röst Gergely matematikust Pro Urbe-díjjal, míg Grecsó Krisztián írót Szegedért emlékéremmel tüntetik ki.

Szeged önkormányzata minden évben elismeri azok munkáját, akik az élet bármely területén elismerést szereznek a városnak, vagy gyarapították Szeged anyagi és szellemi értékeit. A város napja, május 21. alkalmából adják át – többek között – Szeged díszpolgári címét, továbbá a Pro Urbe díjat és a Szegedért Emlékérmet. A kitüntetésekre jelölt 6 személy közül 3 szorosan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

 

Januárban hírt adtunk arról: Dr. Karikó Katalin biokémikus-kutatót jelölte Szeged város idei díszpolgárának Botka László polgármester, tudományos munkásságáért, az első engedélyeztetett koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséért.


Az Amerikában élő professzor asszony – akinek az első és legmodernebb koronavírus-vakcinát köszönhetjük – elfogadta a felkérést, és személyesen veszi át a kitüntetést a város napján, május 21-én. Dr. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el dolgozni. Kutatói pályája az Egyesült Államokban teljesedett ki. A magyar kutatónő és munkatársai áttörést hoztak a koronavírus elleni harcban: a világon elsőként az általuk fejlesztett koronavírus elleni vakcinát engedélyezték, amely a tavalyi esztendő legnagyobb tudományos sikerének is mondható.


7d1a4-01karikokatalin201019


A díszpolgári cím évente egyszer adományozható kiemelkedő tudományos, művészeti, közéleti, gazdasági, oktatási-nevelési, közművelődési életműért olyan kiváló személyiségnek, aki tevékenységével, maradandó alkotásával hozzájárult Szeged fejődéséhez, anyagi és szellemi gyarapodásához, elősegítette a város tekintélyének növelését itthon és külföldön.


A Szeged város Díszpolgára címet nem először veszi át a Szegedi Tudományegyetemhez köthető oktató, kutató, szakember: az utóbbi években ezzel a címmel köszönte meg Szeged város a szolgálatát Dobozy Attila orvosprofesszornak (2012), Balogh Elemér jogtörténész, alkotmánybírónak (2015), Csapó Benő oktatáskutatónak (2016), Pintér Sándor orvosprofesszor, gyermekgyógyásznak (2017), Szabó Gábor fizikus, akadémikusnak, a Szegedi Tudományegyetem akkori rektorának (2018), Katona Márta orvos, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológusnak, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája professzorának (2020).


Február 1-én hozták nyilvánosságra, hogy 2021-ben a Pro Urbe díjat Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatója kapja, aki a magyarországi COVID-19 járvány elleni védekezést a Járványmatematikai és epidemiológiai elemző munkacsoport vezetőjeként segíti. Röst Gergely Szegeden végzett matematikus szakon, doktori fokozatát is itt szerezte 2006-ban, köztársasági aranygyűrűvel. Több éven át külföldön - többek között Kanadában, Arizonában, valamint az oxfordi egyetemen - dolgozott, de mindig visszatért a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetébe. Kutatási területe a nemlineáris dinamika, a differenciálegyenletek, és a biológiai rendszerek matematikai modellezése. Munkájához a legrangosabb pályázatokon nyert támogatást, így például az Európai Kutatási Tanácsnál és az Élvonal is támogatja munkáját. A Young Academy of Europe tagja, 2020-ban megkapta a Magyar Tudományos Akadémia QP Akadémiai Kiválósági Díját. Jelenleg egy 12 fős nemzetközi kutatócsoport vezetője a Bolyai Intézetben. Közel 100 tudományos publikáció szerzője.


IMG_8064


A Pro Urbe díj azoknak adományozható – személyeknek, közösségeknek egyaránt – akik vagy amelyek hozzájárultak tartósan kiemelkedő tudományos, művészeti, közéleti munkásságukkal, az egészségügy, az oktatás-nevelés, közművelődés, sport, közbiztonság, illetve a gazdaság területén kifejtett tevékenységükkel a város fejlődéséhez, jó híre növeléséhez. Évente legfeljebb két Pro Urbe díj adományozható.

 

Szegedért Emlékérmet kap Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, aki diplomáját az SZTE jogelődjén, a József Attila Tudományegyetemen szerezte magyar szakon 2001-ben. Diplomája megszerzése után újságíróként, majd tárcaíróként dolgozott. Regényei megjelentek arabul, csehül, németül, horvátul, lengyelül, szlovénul, törökül és oroszul. Írt forgatókönyveket és több színdarabot, szövegkönyvet is jegyez. Ezeket a műveket műsorra tűzte a Katona József Színház és a Vígszínház is. A Rájátszás énekelt-vers alkotóműhely tagja, ismert zenekaroknak és énekeseknek írt dalszövegeket, a Grecsó-Hrutka Tandem első lemezén énekes, dalszerzőként is bemutatkozott. Első kötete, a Vízjelek a honvágyról 1996-ban jelent meg, Szegeden játszódó regénye, a Vera, amely 2020-ban elnyerte a Libri közönségdíját, 2019-ben. Legutóbb verseskötettel jelentkezett, amelyet 2020-ban a Magvető Könyvkiadó adott ki Magamról többet címmel.


IMG_3513

 

A Szegedért Emlékéremmel azon személyek vagy közösségek tudományos, művészi munkásságát, közéleti, oktatási, közművelődési, egészségügyi, szociális, gazdasági, építészeti tevékenységét ismerik el, akik teljesítményükkel szereztek elismerést a városnak, illetve gyarapították a város anyagi és szellemi értékeit.

 

SZTE Info – Antal Éva Eső

Fotó: Bobkó Anna


Szeged város 2021. évi, a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő kitüntetettjeiről korábban itt írtuk:

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának

A koronavírus elleni legígéretesebb vakcinafejlesztés megalapozója Karikó Katalin, az SZTE alumnusa


*

Akadémiai elismerést kapott az SZTE BTK és az SZTE TTIK kutatója

Koronavírus az egyes tudományterületeken – A Dugonics Társaság panelbeszélgetése

A jövőformáló matematikáról tartott előadással és díjátadóval kezdődött Szegeden az MTÜ

Itt a SZEM új száma: „Az SZTE kulcsot ad a világnak” a koronavírus elleni harc idején

Mit mond a matematika a COVID-19 világjárványról?

SZTE Szabadegyetem – XXVI. szemeszter

Európában Magyarországon az egyik legkedvezőbb a helyzet, de az óvatosságra szükség van

Négymillió eurós támogatás a Szegedi Tudományegyetem matematikusainak kutatására

 

*

Mester és tanítvány

Ő is SZTE-s volt: Grecsó Krisztián 

Grecsó Krisztián családregényének mozaikjai 

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket