Bezár

Hírarchívum

Stanford_es_Elsevier_nyito

A Szegedi Tudományegyetem kutatói kiválóan szerepeltek a Stanford Egyetem és az Elsevier listáján

A Szegedi Tudományegyetem kutatói kiválóan szerepeltek a Stanford Egyetem és az Elsevier listáján

2021. december 02.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a magyar egyetemek közül a második azon a listán, amelyet a Stanford University és az Elsevier állított össze. Azokról a kutatókról készítettek adatbázist, akikre a legtöbbször hivatkoztak. A listán olyan neves egyetemek tudósaivalegyütt szerepelnek az SZTE-s kutatók, mint a Harvard Egyetem, a Stanford Egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), és a Bécsi Egyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyarországi felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem kutatói második helyen végeztek hazai viszonylatban azon a listán, amelyet a Stanford University és az Elsevier holland székhelyű kiadóvállalat készített. A közös listát azokról a kutatókról készítették, akik az összeállítás pillanatában a legmagasabb idézettséggel rendelkeztek.

A listára több mint 186 ezer oktató került fel a világ minden tájáról. A nemzetközi összeállítás készítői 331 hazai szakembert rangsoroltak, amelyből 34 a Szegedi Tudományegyetemhez köthető. A rangsor a Scopus adatbázisban szereplő utolsó munkahelyükkel szerepelteti a kutatókat, és a munkahely szerint sorolták az országokhoz és az intézményekhez őket.

Az összesített rangsorhoz hat mutatót használtak: az összhivatkozást, a Hirsch-indexet, a társszerzőséggel módosított Schreiber-indexet, az egyszerzős, az egy-, illetve elsőszerzős és az egy-, illetve első vagy utolsó szerzős cikkekre kapott hivatkozások számát. A tanulmányban húsz tudományterületet vizsgáltak a kutatók.

A közzétett adatsor két táblázatot tartalmaz, az első figyelembe veszi az elmúlt 25 év alatt (1996. január 1. és 2020.december 31. között) megjelent, Scopusban látható publikációkra vonatkozó idézettséget, a második pedig abban tér el az elsőtől, hogy ugyanazokat a közleményeket vizsgálja, azonban egy éves tartományban (a 2020-as évben) kapott hivatkozásokat veszi csak figyelembe.

A teljes lista itt érhető el.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek