Bezár

Hírarchívum

Kariko_Prize_and_Award__1Franklin_j

Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották Karikó Katalint és elnyerte a Benjamin Franklin Érmet

Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották Karikó Katalint és elnyerte a Benjamin Franklin Érmet

2021. december 02.
6 perc

„A világ legjobb és legokosabb elméit” 1824 óta díjazza a Franklin Intézet. A tudományos oktatás és fejlesztés egyik legrégebbi amerikai központja a legmodernebb, az mRNS-alapú vakcinák létrehozását felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint és kutatótársát, Drew Weissmant jutalmazza a 2022-es Benjamin Franklin Éremmel. Az SZTE és a Pennsylvaniai Egyetem professzorát, a BioNTech vezető alelnökét Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos elismerések történetének, illetve philadelphiai lakóhelye hagyományainak a megismerésére is alkalmat ad Karikó Katalin egyre bővülő „éremtáblája”. A Szegedi Tudományegyetem professzora jövőbe mutató kapcsolathálójáról ugyancsak képet adnak az általa elnyert kitüntetések.

the_most_01_power-2021-01_j

AKI MEGPRÓBÁLJA BEBIZONYÍTANI, HOGY TÉVEDETT

Philadelphia legbefolyásosabb személyiségének választották Karikó Katalint. Neve és életútja a 2021 november végén nyilvánosságra hozott „The 76 Most Influential People in Philadelphia” rangsor élén olvasható.

Vannak emberek, akik a szakterületükön versenyezve jutnak a csúcsra, a befolyásolás titkának ismeretében. Mások váratlanul törnek élre és megváltoztatják a város működését. A jövő meghatározásában szerepet játszó 76 személy szerepel a különös rangsorban.

76_00marquee_B_1400w_j

A szám szimbolikus. A lista összeállítói az 1776-ban Philadelphiában aláírt, vagyis 245 éves alkotmányra utalva emlékeztetnek a helyi hagyományra és az egyetemes értékekre.

„Erős akaratú Megváltó” – állhatatos, kitartó, szorgalmas személyiségként jellemzi Karikó Katalint a róla laudációt író Sandy Hingston. A Philadelphia Magazin vezető szerkesztője szerint makacssága a tudós Szokratész és Galilei hitéhez hasonlatos, mert minden gáncsoskodás ellenére kitartott tudományos meggyőződése mellett. A kutató attitűdjét életfordulatainak vázlata is hitelesíti. Ezt egészíti ki Karikó Katalin egyik korábbi munkatársának, David Langer idegsebésznek a mondata: „A legjobb tudósok megpróbálják saját elméleteiket megdönteni.”

Kariko_Weissman_12363987306288779382_j

Az amerikai állam legnagyobb városának világhíressé lett lakója tudósi pályáját összefoglaló kisfilm az ottani Pennsylvaniai Egyetemhez kötődő kutatói eredményeire fókuszál.

TUCATNYI KÖZÖS DÍJ

A legmodernebb vakcinát, az mRNS-alapú gyógyítási technológiát ismeri el a Franklin Intézet azzal, hogy a 2022-es Benjamin Franklin Érem az élettudományok területén sikeres Karikó Kataliné és Drew Weissmané. A hír 2021. november 30-án jelent meg a Pennsylvania állambeli Philadelphiában működő Franklin Intézet honlapján. A döntés indoklása szerint a Covid-19 elleni oltóanyag fejlesztésében elért érdemeket, „az mRNS-nek a fertőző betegségek megelőzésére szolgáló biztonságos, hatékony és életmentő vakcinaplatformként való alkalmazását” jutalmazza a patinás kitüntetés.

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman

Logo_awards_Benjamin_Franklin_Erem

A Szegedi Tudományegyetem biológus szakjáról induló, alma materében biokémikus doktori oklevelet nyert Karikó Katalin az SZTE professzora, a német BioNTech cég vezető alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem (Penn) adjunktusa. A philadelphiai felsőoktatási intézmény orvoskari laboratóriumaiban két évtizeden át végeztek közös kutatásokat Drew Weissmannal. Eredményeiket 2005-ben tették közzé. Felfedezéseik mérföldkőnek számítanak az RNS-terápiás szerek orvosi alkalmazásának további fejlesztésében.

A Benjamin Franklin Érmet elnyert díjazottak 10000 dolláros (több mint 3,2 millió forintnyi) tiszteletdíjat és 14 karátos aranyérmet kapnak.

A philadelhiai székhelyű Penn két professzora legutóbb a – Benjamin Franklin Éremhez hasonlóan – philadelphiai alapítású kitüntetést, a felfedezők legpatinásabb amerikai elismerését, a John Scott-díjat kapta meg.

A Karikó – Weissman kutatópáros tucatnyi kitüntetést vehetett át, megosztva. Közös alapkutatási eredményeik első közös elismerése a 2020-as Rosenstiel-díj. Legújabb kitüntetésük a Franklin Institute Awards Program részeként nekik ítélt 2022-es Benjamin Franklin Érem az élettudományi kategóriában.

A LEGRÉGEBBI DÍJPROGRAM

A tudomány, a technológia és az üzleti élet területén sikeres szakemberek elismerését közel kétszáz éve érzi küldetésének az amerikai Franklin Intézet. A Pennsylvania állambeli Philadelphia városában működő tudományos oktatási és kutatási központ tartja fenn az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi díjprogramját.

Franklin-Institute-Science-Museum-Philadelphia

A Franklin Intézet koordinálásával 1824 óta folyamatosan, többféle kategóriában különféle kitüntetésekkel ismerik el „a világ legjobb és legokosabb elméinek” teljesítményét. A Franklin Institute Awards Program már „több mint kétezer úttörő tudóst, mérnököt, feltalálót és innovátort ismert el a világ minden tájáról”. Közülük 121 tudós a Nobel-díjat is elnyerte. A Franklin Intézet díjprogramjában elismert kiválóságok között tartják számon – többek között – Max Planckot, Albert Einsteint és Stephen Hawkingot is.

20180314stephen-hawking-einstein

A feltalálók és felfedezők elismerésének ebben a rendszerébe korábban két tucatnál is több kitüntetés tartozott. Az egyik legrangosabbnak az először 1875-ben átadott Elliott Cresson-aranyérem számított.

Elliot_Cresson_Gold_Medal_j

A Franklin Intézet örökös tagja, a filantróp Elliot Cresson által alapított kitüntetést elnyertek listáján föllelhetjük például 1893-ban a különleges billentyűzetű Jankó zongora fejlesztője, a magyar zongoraművész Paul von Jankó nevét.

Az Elliot Cresson Medalt – többek között – az öngyulladó belsőégésű motor feltalálója, Rudolph Diesel (1901), vagy a rádium felfedezéséért jutalmazott kémiai Nobel-díjas Curie házaspár (1909), vagy az autóipart forradalmasító Henry Ford (1928) is megkapta.

Curie_hazaspar

A Franklin Intézet nagyívű díjprogramjának az illusztrálására, példaként kiemelt Elliot Cresson-aranyérem 1875 és 1997 közötti időszakában közel 270 feltalálót vagy felfedezőt jutalmaztak a mérnöki és az orvostudomány, a fizika, a kémia, a biológia, a geográfia területéről. Ezt az aranyérmet és a Franklin Intézet által „menedzselt” többi kitüntetést 1998-ban összevonták. Így jött létre a Benjamin Franklin Medals elismerés-rendszere.

NŐK A COVID-19 ELLENI KÜZDELEM ÉLVONALÁBAN

EU_Kariko_Ex1M5O8WUAY7LgN_j

A Benjamin Franklin Érem 7 kategóriája: kémiai, építő- és gépészmérnöki, számítástechnika és kognitív tudományi, föld- és környezettudományi, villamosmérnöki, élettudományi, fizikai.

A pályájuk élén álló kutatókat ismeri el a 2021-ben alapított Benjamin Franklin NextGen Award.

A Franklin Intézet 1990-ben alapított Bower-díjat a tudományban és a vezetés terén elért eredményért adják át.

Az amerikai első nagy feltalálójáról és államférfijáról, Benjamin Franklinról elnevezett intézet Tudományos és Művészeti Bizottsága jelöli ki, hogy kiket tüntetnek ki az adott évben. A testület Philadelphia területéről származó akadémikusokból és szakemberekből áll.

A történelmi Benjamin Franklin Nemzeti Emlékhelyen 2022. május 5-re tervezett díjátadó ünnepségén összesen 9 kategóriában jutalmazzák majd a tudomány, az ipar és az üzleti élet 13 mai úttörőjét. Közülük Karikó Katalint és Drew Weissmant a 2022-es Benjamin Franklin Érem élettudományi kategóriájában.

The_2021_NYSCF_Gala_Science_Fair_Show_Up_for_Science

Ott átadják majd a 2022-es Benjamin Franklin Nextgen Awardot is. Ezt a feltörekvő kutatói nemzedéket elismerő díjat elsőként kapta meg idén Kizzmekia S. Corbett. A vírusimmonológus „élen járt a COVID-19 elleni védelem rendkívül hatékony oltóanyagának a kifejlesztésében”. Az mRNS alapú vakcinák és a kitüntetések is összekötik Kizzmekia S. Corbett és Karikó Katalin pályáját. Közös elismerésük – többek között –, hogy mindketten szerepeltek „A nők a COVID-19 elleni küzdelem élvonalában” címmel összeállított 2021. március 8-i tablón, illetve az őssejthősök között.

Karikó Katalin felfedezései alapozták meg a COVID-19 pandémia megfékezésére hivatott oltóanyagok közül kettőnek is a kifejlesztését. A német BioNTech cég vezető alelnöke, a Penn „professzor adjunktusa”, Karikó Katalin az mRNS-sel kapcsolatos kutatásait a Szegedi Tudományegyetem professzoraként is folytatja.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: internet, SZTE NKI

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem professzorával, díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Az SZTE Hírportálon Karikó katalinról eddig megjelent cikkek gyűjteménye itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek