SZTE Info

Hegedus_Alexandra1

Hegedűs Alexandra: „Amikor tárgyalni megyek, mindig meglepődnek azon, hogy nő létemre robotokkal foglalkozok”

Miért választják még ma is kevesen a műszaki pályát a női hallgatók? Mennyiben befolyásoló tényező a környezet elfogadósága, és milyen külső lehetőségek segítik a nők elhelyezkedését a műszaki területen? – Hegedűs Alexandrát, az SZTE mechatronikai mérnök szakos hallgatóját kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Bár a törekvések ezen változtatni szeretnének, még mindig kevesebb nő helyezkedik el műszaki területen, mint férfi. Milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban, mennyire helytálló ez manapság?


- Bizony, még ma is érvényes a nők alacsony számú részvétele a területen. Most fejeztem be a negyedik félévemet mechatronikai mérnök szakon, ahonnan 24-en indultunk, de mára nagyon kevesen maradtunk. Ráadásul lányok közül én vagyok az egyetlen a képzésben. Úgy gondolom, még mindig túlságosan fiús szakmának tartják az automatizálását. Emiatt feltételezem, hogy a lányok inkább nőiesebb szakmát választanak. Ez a munkában is érzékelhető. Amikor tárgyalni megyek, mindig meglepődnek azon, hogy nő létemre robotokkal foglalkozom, és hogy ezzel kapcsolatban teljes mértékben tudok minden kérdésükre válaszolni.


thumbnail_2


 - Mit szeretsz benne, miért választottad ezt a pályát?


- Engem kifejezetten érdekelnek a robotok, az automatizálás, a mesterséges intelligencia. A képzésre azért jelentkeztem, hogy még nagyobb tudást szerezzek, és hivatalosan is mérnökként tudjak dolgozni. Most levelezőn tanulok Szegeden, de mellette dolgozom egy robotokkal foglalkozó cégnél, ahol lehetőség van elmélyíteni a megszerzett ismereteimet.


- Az egyetemi környezet támogató hozzáállása mennyire befolyásoló tényező a női hallgatók esetében?


- Igazság szerint nagyon is meghatározó a csoporttársak hozzáállása a lányokhoz. Ugyanennyire fontos az oktatók segítőkészsége, hogy tényleg mindent megadnak-e annak érdekében, hogy a legfelkészültebben tudjunk majd az államvizsga után érvényesülni.


20210325_193110


- Részt vettél az ABB női mentorprogramban, amelynek fő célja, hogy növelje a nők munkavállalási kedvét a műszaki területeken. Mennyire járult hozzá a program a céljaid eléréséhez?


- Sokban hozzájárult, mert így globálisan láthattam egy nagyvállalat működését: hogy hogyan épülnek fel az osztályok, hogyan tevékenykednek az emberek, és mennyi minden kell ahhoz, hogy egy termék vagy egy robot elkészüljön. Megtudtam hogyan lehet robotokat felvinni egy gyárba és automatizálni, hogy hogyan lehet eladni, új területeket szerezni. Számomra hatalmas lehetőség volt, hogy az ABB-nél - a robotizáció terén a világ legnagyobb vállalatánál - láthattam bele abba, hogy hogyan zajlanak a dolgok ezen a területen.

SZTEinfo – Császár Dorina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.