Bezár

Hírarchívum

KKKonyvtar_nyito

Új szolgáltatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban: együttesen is kereshetőek a repozitóriumok

Új szolgáltatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban: együttesen is kereshetőek a repozitóriumok

2020. szeptember 28.
5 perc

Innovatív és inspiráló megoldás az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitórium rendszerét alkotó 11 adattár közös keresője. Hogyan lehet egyszerre kutatni az egyetemi bibliotéka összes tárolójában? Ezt is megkérdeztük az SZTE Klebelsberg Könyvtár két főigazgató-helyettesétől. Kokas Károllyal, az informatikai és információs ügyekért, illetve Nagy Gyulával, az intézmény általános és tartalomszolgáltatásért felelős vezetőjével ki is próbáltuk a teljes szövegeket feldolgozó szolgáltatást .

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mikor építette ki az SZTE Klebelsberg Könyvtár a katalógusokon túlmutató kereső-rendszert?

Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai és információs főigazgató-helyettese (ezentúl: K. K.): – Több mint tíz évvel ezelőtt született meg a döntés az egyetemi könyvtárban, hogy a katalógusokon túlmutató, immár teljes szövegeket is feldolgozó, tároló szolgáltatások építésébe is belefogunk. Az egyetemi, kutatóintézeti világban a 2000-es évek elejétől jelent meg ez a műfaj, amelyet a régi latin szó alapján repozitóriumnak neveztek el. 2009 őszén az egyetem szenátusának támogatásával indult el Szegeden a rendszer kiépítése a disszertációk, majd hamarosan a publikációk feldolgozásával.


Kereso_1_jj

 

Mi az hogy repozitórium?

Nagy Gyula, az az SZTE Klebelsberg Könyvtár általános és tartalomszolgáltatásért felelős főigazgató-helyettese (ezentúl: N. Gy.): – Ma már talán nem is kell magyarázni, mi ez, hiszen bevonult a kutatói és hallgatói köztudatba is. Röviden: a repozitórium olyan elektronikus könyvtári gyűjtemény vagy adatbázis, melynek fő célja a teljes szövegű dokumentumok megosztása és archiválása. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor úgy is fogalmazhatunk, hogy egy nyilvánosság számára is elérhető fájltároló-rendszerről van szó, ahol a dokumentumok könnyen visszakereshetőek és letölthetőek. Ezt az biztosítja, hogy az egyes dokumentumokat leíró „elektronikus katalóguscédulákat”, a metaadatokat könyvtárosok állítják elő, s nem csak ezek indexelődnek fel, hanem maguk a dokumentumok is, mégpedig teljes szövegükben, amit full text keresésnek nevez a szakirodalom. Így nem csak témára, szerzőre, címre stb. lehet keresni, hanem tulajdonképpen az összes előforduló szóra!

 


Contenta_repozitoriumokrol

Mit takar az SZTE Klebelsberg Könyvtár repozitóriumainak „Contenta” elnevezése?

K. K.: – Amikor a rendszert kitaláltuk – 2008/2009 fordulóján – két út állt előttünk: vagy egy hatalmas repozitóriumot csinálunk, minden lehetséges célnak megfelelve, vagy: többet hozunk létre: részben tematikus okokból, részben az eltérő dokumentumtípusokra való tekintettel. Mi ez utóbbi mellett döntöttünk, s ma már nem csak a világszerte ismert „EPrints” szoftverre alapuló repozitóriumaink vannak, hanem például a kép- és videó kezelést jobban támogató „Omeka”-val is dolgozunk. Ennek a megoldásnak számtalan előnye van. Ezt a közönség is így szokta meg, hiszen sok év óta népszerű szolgáltatása a Klebelsberg Könyvtárnak az egyre gyarapodó repozitórium együttes, ami ma már 11 különböző repozitóriumot tartalmaz és a „Contenta” összefoglaló név alatt vált ismertté: http://contenta.ek.szte.hu

 

Publicatio__Doktori__Egy_Kiadvany_repozitorium


Volt azonban egy nagy hátrány is: nem lehetett egyben, egyszerre keresni az összes tárolóban, repozitóriumban! A közelmúltban elindult az új szolgáltatás: immár közösen kereshetőek a repozitóriumok.

K. K.: – Régi tervünk volt és szerintünk olvasóink titkos vágya is, hogy milyen nagyszerű lenne, ha a különféle repozitóriumok anyagában közösen, egy felületen lehetne keresni. Egy EFOP pályázat segítségével ez most megvalósult, hosszabb tesztelés után útjára is bocsátottuk a minap. A könyvtár honlapján, az oldal (http://www.ek.szte.hu) a középső nagy keresődobozban a harmadik panelre kattintva érhető el. Megtalálni tehát nagyon egyszerű, hisz a katalógus és az online források mellett ez lett a könyvtári honlap közepén a harmadik lekérdezési lehetőség, a „Contenta közös kereső” gomb alatt.

 

Diploma__Etananyag__UnivHistoria


Aki külön címen is el akarja érni a szolgáltatást, illetve hivatkozni akar rá, az itt találja: https://contentas.bibl.u-szeged.hu Milyen elven működik?

N. Gy.: – Az SZTE Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság könyvtári irodájával együttműködve úgy terveztük és alakítottuk ki, hogy lehető legjobban hasonlítson a már megszokott könyvtári katalógusunkra. Ez a kereső is facettás rendszerű: ez azt jelenti, hogy különféle gombokkal/kapcsolókkal a bal szélen ki és be lehet kapcsolni a szempontokat, így gyorsan szűkíteni (aztán még tovább szűkíteni) lehet a már megtörtént keresést is.

 

Keptar__Miscellanea__DelmagyarArc_repozitorium


Hogyan lehet egyszerre kutatni az egyetemi bibliotéka összes tárolójában? Nézzük meg, hogy működik!

K. K.: – A rendszer igazi előnyeit akkor tapasztaljuk meg például, ha egy neves egyetemi tudósunk „teljes repozitóriumi keresztmetszetére” kíváncsiak vagyunk.


tiszatj__Szenatus_repozitorium

 

– Keressünk például a nemrégiben elhunyt neves kémikusunk, Solymosi Frigyes nevére!

K. K.: – Jól láthatóak a lehetőségek, amelyek egyszerre állnak rendelkezésre: láthatjuk az SZTE Publicatio Repozitóriumba feltöltött összes szakcikkét, láthatjuk az „UnivHist”, azaz az egyetemtörténeti dokumentumok közt a nevét, s feltűnnek a nála megvédett disszertációk, vagy azok, amikben – például a Doktori repozitóriumban – hivatkoztak rá és persze neve előfordul bőséggel a Tiszatájban és a Délmagyarországban is. De azt is látjuk a találati ikonokból, hogy képek is kerültek be róla az archívumba. Végül felleljük a találatokat műfajok szerint is szétosztva: mennyi könyv, cikk, újsághír stb. van közöttük. Így elmondható, egyetlen kereséssel egészen széleskörű anyaggyűjtést végeztünk Solymosi Frigyes professzorról!

 

Keresoben_Solymosi_j


Nagy előny, hogy ezekhez a dokumentumokhoz rögtön hozzá is férhetünk, pillanatok alatt letölthetjük őket.

N. Gy.: – A bal szélen a kapcsolókkal, azaz facettákal az egyes halmazokat ki- és bekapcsolhatjuk, s így rögtön változik a találati halmazunk is, aszerint, hogy éppen milyen tartalmú és típusú dokumentumokra vagyunk kíváncsiak.


IMG_2531

 

– A közös kereső honlapja alján egészen részletes „keresési segédlet” áll rendelkezésre.

Nagy Gyula, az az SZTE Klebelsberg Könyvtár általános és tartalomszolgáltatásért felelős főigazgató-helyettese: – Ezt jó szívvel ajánlunk tanulmányozásra. De a legjobb, amit tehetünk, hogy kedvenc témánkkal rögtön kipróbáljuk, mit tud a közös kereső, hogyan segíthet nekünk legjobban!

Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai és információs főigazgató-helyettese: – Azt gondoljuk és reméljük, hogy felhasználóink hasznosnak találják új szolgáltatásunkat. Ha észrevételük, illetve javaslatuk van, akkor a contenta@ek.szte.hu email címre írhatnak nekünk. Sok sikert a használathoz és jó találatokat!

 

SZTEinfo

Illusztráció: SZTE Klebelsberg Könyvtár, Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek