SZTE Info

Kiemelt_Krisztin

A SZAB új elnöke: Krisztin Tibor matematikus, az MTA rendes tagja, az SZTE professzora

A Szegedi Tudományegyetemet három akadémikus professzora is tagja az MTA SZAB új elnökségének. A Szegedi Akadémiai Bizottság új elnöke: Krisztin Tibor akadémikus, az SZTE matematikus professzora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tisztújítást tartott az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság elnökének és alelnökeinek megválasztása 2020. szeptember 4. napján lezárult.


Festmeny_elott_j

A SZAB Közgyűlése a 2020-2023. akadémiai ciklusra elnöknek a Széchenyi-díjas matematikus Krisztin Tibort, az MTA rendes tagját, a Szegedi Tudományegyetem professzorát, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék vezetőjét választotta.

 

Az MTA SZAB új alelnökei:

a Széchenyi-díjas magyar növénygenetikus Dudits Dénes, az MTA rendes tagja, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont emeritus kutatóprofesszora;

 


Nyito_Hohmann_J

„A magyar gyógyszerkutatásért” plakettet elnyert Hohmann Judit, az MTA levelező tagja, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet intézetvezető egyetemi tanára;

 

KemenyLajos1

a legutóbb Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesült Kemény Lajos, az MTA levelező tagja, az SZTE Általános Orvostudományi Kar professzora, az SZTE ÁOK és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára, az Európai Tudományos Akadémia tagja.

 

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

 

Az MTA SZAB elnökségébe beválasztott három akadémikusról, az SZTE három professzoráról korábban készült cikkek közül 1-1 interjú:

 

„Akinek van attraktora, az azért már csinált valamit a matematikában” – Krisztin Tibort, az SZTE professzorát kérdeztük

 

Kitartás és precizitás - Hohmann Judit akadémikus portréja

 

Tudományos és innovációs munkáját is elismerték az SZTE Bőrgyógyászati Klinika igazgatójának
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.