2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

SZTE_veradas

Nagy SZTE véradás – tizedik alkalommal!

A Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal rendezi meg a nagy SZTE véradást, amelynek célja, hogy legalább 300 életet mentsenek meg az egyetemi polgárok. Ehhez nem kell más, mint hogy százan adjanak vért szeptember 29-én, 9 és 16 óra között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A Szegedi Tudományegyetem még mindig az egyetlen hazai egyetem, amely elnyerte a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény címet. Az SZTE polgárai – hallgatók, oktatók, egyetemi munkatársak – mindig nagy számban jelentkeznek önkéntes véradónak. Ezt a hagyományt folytatja az idei tanévben is a szegedi egyetem, amikor is tizedik alkalommal hívja véradásra az egyetemi polgárokat nem más céllal, mint hogy legalább 100-an adjanak vért, és mentsenek meg 300 életet.

 

A X. Nagy Egyetemi Véradás szeptember 29-én lesz, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban 9 és 16 óra között várják az önkéntes véradókat.  

 

A véradásra időpont is foglalható ezen a linken.

Minden egyes véradással három életet menthetünk meg. Fontos tudni azt is, hogy a vérellátó szolgálat által a véradásokon levett vér több mint 90 százaléka a régióban marad, 100 százaléka Magyarországon, magyar betegekhez jut el. Tény, hogy a véradásért nem jár pénz: a véradások európai uniós követelménye az önkéntesség és a térítésmentesség. A Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók önzetlenségét jelképes ajándékkal köszöni meg: élelmiszervásárlási utalvánnyal, kedvezményes fürdőbelépővel. A véradásért nem jár pénz – jár viszont érte elismerés, köszönet, és hála. Hála azoktól a betegektől, akiket az önkéntes donorok mentenek meg, azon betegek családtagjaitól, akik láthatják szerettüket felépülni.

X.SZTE_veradas_poszt_02

Minden véradó az alap ajándékcsomag mellett még ráadásként kap kedvezményes beiratkozási kupont a Somogyi-Könyvtárba, 10 százalékos kedvezményt biztosító kupont a Reform Világ Reformboltba, 50 százalékos tagdíjkedvezményt biztosító kupont a Bodor Karat Team jóvoltából, és egy SZTE-s véradó vagyok felirattal ellátott karkötőt.

A véradáshoz fényképes személyazonosításra alkalmas okirat (személyi igazolvány vagy jogosítvány), lakcímkártya és TAJ kártya szükséges. A véradás során meghatározzák a donorok vércsoportját, továbbá az önkéntesek fertőző májgyulladás (B és C vírus), AIDS (HIV) és szifilisz szűrővizsgálaton is részt vesznek.

 

A szervezők várják az első alkalommal véradókat is, hiszen a vérre mindig szükség van. Régiónk és városunk mindig is élen járt a véradásban, a X. Nagy SZTE véradás célja, hogy ez így is maradjon.


SZTEinfo

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket