Bezár

Hírarchívum

IMG_8670

Megnyílt a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozata: minden 4. program „egyetemi”

Megnyílt a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozata: minden 4. program „egyetemi”

2020. szeptember 17.
4 perc

A COVID-19 pandémia miatt a 91. Ünnepi Könyvhét hagyományos nyári program-sorozatát őszre halasztották. Szegeden 2020. szeptember 17-től négy napon át ismét az olvasóké a Dugonics tér. A könyves beszélgetés-sorozathoz „az SZTE az utcára viszi a tudományt” mottóval, a járványügyi szabályokat betartva csatlakozott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Könyves sátrak gyűrűjében a Szegedi Tudományegyetem központi épülete előtti Dugonics téren 2020. szeptember 17-én tartották a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai nyitányát.

 

IMG_8675

 

Szeged könyvünnepe

 

Emlékezetes: a koronavírus-járvány miatt 2020 júniusában elmaradt a könyvünnep is. Az őszre halasztott 91. Ünnepi Könyvhét programjai országszerte az internetre költöztek. Szegeden azonban a Somogyi-könyvtár 2020. szeptember 11. és 30. között könyvbemutatókra hív és vár, miközben a 2020. szeptember 17-20. közötti négy napra fölállították a könyves sátrakat és a színpadot a Dugonics téren.


IMG_8686

 

Simon Márton versét Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója szavalta el. A 91. Ünnepi Könyvhetet köszöntő műsorban a szegedi egyetemhez kötődő Naked SZESZ zenekar megzenésített verseket adott elő.


IMG_8679

 

Az SZTE alumnusának, Grecsó Krisztián írónak a legnagyobb közösségi portálon tett könyves bejegyzését idézve köszöntötte az olvasókat és a könyvbarátokat Tóth Károly. Szeged önkormányzata Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának az alelnöke méltatta a Somogyi-könyvtár koordinálásával 20 helyszínen megvalósuló közel 100 könyves programot. Ezek közül értéknek nevezte az egyetemi kutatói teljesítmény, illetve a szegediség bemutatását; a Szegeden élő 11 nemzetiség szerepvállalását; a gyerekek megszólítását. Fölhívta a figyelmet arra is, hogy a könyves beszélgetések résztvevői tartsák be a járványügyi szabályokat.

 

A hagyományokhoz híven kihirdették az Év Könyve Díj nyertesét, illetve azt, hogy az SZTE önkormányzat által könyves támogatásként megítélt 1,5 millió forintot 10 alkotó és kiadó között osztották szét.


IMG_8704

 

 

A költő jeremiádja

 

„Már az is teljesítmény, hogy ott vagyunk valahol” – utalt a 2020. év különlegességére Simon Márton. Az anyai ágon magát szegedinek valló költő kimondta: határtalanul örül annak, hogy a 91. Ünnepi Könyvhetet Szegeden nem mondták le.

 

„Még élünk – emberileg és szakmailag” – fogalmazott Simon Márton, aki költőként köszönetet mondott azoknak, akik fáradhatatlanul működtetik a magyar irodalmat. Köszöntötte a szerkesztőket, a tördelőket, a kiadók munkatársait és a nyomdászokat, a könyvesboltosokat, a marketingesek és borítótervezőket…


IMG_8676

 

„A József Attila-i ’szép szó’, az kell” – osztotta meg hallgatóságával a járvány idején megélt tapasztalatát a költő. „A kollektív megőrülés stációi – a ’kenyérsütés’ és a ’jógázás’ – továbbá a mindennapi megélhetés gondjai, s mindennek a tetejébe a járvány” idején „hol az irodalom helye”? – kérdezte Simon Márton. „Mit tudnak Parti Nagy Lajos, vagy” – az SZTE alumnusa – „Szijj Ferenc vagy Rakovszky Zsuzsa versei hozzátenni ehhez az egészhez? Mindent! (…) Ami az irodalom kapcsán idén már nem azt jelenti, hogy ’bármit’. Ez idén azt jelenti, hogy ’ettől lesz jó bármennyire is ez az egész’. Noha azt, hogy ’könnyű lesz’, azt én sem állítanám. Ha körülnézünk, nem is értjük, hogy-hogy nem éli reneszánszát a jeremiád műfaja” – fogalmazott a költő, aki szerint „ma a cinizmus az őszinteség”.


IMG_8689

 

„Mehet-e a könyvek által elébb egy recsegő-ropogó világ?” – kérdezte. Simon Márton válasza: azt, amit „hozzá tud tenni egy ablak a levegőtlen szobához”. Végül a napokban elhunyt Bertók László intelmét idézte: „Az arcodra, ha nem vigyázol, drasztikusan ráfagy a máshol”. „Itt állunk tehát a ’másholban’, belefagyva az időnek ebbe a furcsa zárványába. A 2020-as évbe. Vannak könyvek! És élünk! S ez is mekkora öröm. Igaz? Ennek az örömnek a jegyében a 2020. évi 91. Ünnepi Könyvhetet ezennel megnyitom” – zárta köszöntőjét Simon Márton a szegedi Dugonics téri könyvsátrak előtt.

 

 

„Az SZTE utcára viszi a tudományt”

 

A Szegedi Tudományegyetem hagyománya, hogy kutatói, oktatói és hallgatói is bemutatkoznak kiadványaikkal a könyvünnepen. Az elmúlt év könyvterméséből válogatva „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében 2020. szeptember 14. és 24. között az egyetemi polgárok két tucatnál is több publikációt mutatnak be a nagyközönségnek.


IMG_8677

 

A 91. Ünnepi Könyvhéthez kötődő összes szegedi könyves beszélgetés és rendhagyó óra negyedét az SZTE NKI koordinálásával szerveződő programok jelentik.

Az SZTE Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar a 2020. szeptember 23-24. közötti Magyar Könyvkiadók Napja rendezvény-sorozatát online térbe költöztette, s így kötődik a 91. Ünnepi Könyvhéthez.

A 91. Ünnepi Könyvhéten az SZTE NKI által szervezett programok frissülő ajánlója megtalálható az SZTE Hírportálján az Eseménynaptárban.

A 91. Ünnepi könyvhét szegedi programjainak főszevezője a Somogy-könyvtár: a könyvünnep honlapja részletesen informál a rendezvényekről.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


A 91. Ünnepi Könyvhét SZTE-hez kötődő programjairól írtuk:

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE GTK: Botos Katalin a közgazdaságtan emberi arcát mutatja meg

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Mire való a kreatív írás?

Online Európa és az SZTE kötelékébe tartozó Europe Direct Szeged

91. Ünnepi Könyvhét: Interjúkötet a hajléktalanságról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek