SZTE Info

triatlon1

Kiválóan szerepeltek az SZTE sportolói a MEFOB versenyein

A MEFOB Atlétikai Bajnokságon és a Tisza Triatlon versenyen is eredményesen szerepeltek az SZTE hallgatói és csapatai. A férfi és női súlylökésben is az SZTE versenyzői hozták el az első helyet, a triatlon bajnokságban pedig a korcsoportos verseny első helyét, és a paraversenyzők Országos Bajnoki címét is megszerezték az egyetem hallgatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A koronavírus-járvány miatt az eredetileg május végére tervezett Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Atlétikai Bajnokságot (MEFOB) is később, 2020. augusztus 29-én tartották meg Székesfehérváron. A Szegedi Tudományegyetem színeiben 5 versenyző indult, ám a kis csapatlétszám ellenére, a 21 részt vevő egyetem közül az összesített pontversenyben a rangos 8. helyet sikerült elérnie az SZTE csapatának.


atletika2


Az egyetem hallgatói egyénileg is kiváló eredményeket értek el. Veiland Violetta, az SZTE JGYPK hallgatója női súlylökésben 15,46 méterrel megszerezte az első helyet. Fischer Márk, szintén az SZTE JGYPK hallgatója férfi súlylökésben ért el hasonlóan szép eredményt: 16,36 méterrel megszerezte a dobogó legfelső fokát. Szintén súlylökésben harmadik helyezést ért el Nagy Ágnes, az SZTE TTIK hallgatója, 10,14 méterrel.


Gerelyhajításban az SZTE TTIK két hallgatója indult. Nánai Lilla 41,83 méterrel az ötödik helyet szerezte meg, Nagy Ágnes pedig 29,91 méterrel a nyolcadik helyezést érte el.


atletika1


Kréz Zsófia, szintén a TTIK hallgatója, 5000 méteren síkfutásban, 20:19,56 perccel a hatodik helyezést szerezte meg magának.


2020. szeptember 6-án tartották meg a tavaszról áthelyezett Tisza Triatlon bajnokságot, amelyen MEFOB futamot is rendeztek. A versenyen várakozáson felüli létszámmal vettek részt a versenyzők, összesen 20 fiú és 21 lány, így az egyetemek között is kialakulhatott a csapatverseny. A világranglistán is szereplő versenyzőkkel felvonuló Eszterházy Károly Egyetem mögött második lett Balla Bálint, Mocsári Bence, és Nyéki Péter részvételével az SZTE-s fiú csapat.


triatlon1


Balla Bálint korcsoportjának versenyét is megnyerte, Mocsári Bence pedig a paraversenyzők Országos Bajnoka lett. A lányoknál Kovács Sarah és Fricska Fanni képviselte a Szegedi Tudományegyetemet. Fricska Fanni defekt miatt nem tudta befejezni a versenyt, Kovács Sarah annak ellenére, hogy ez a verseny volt élete első triatlon versenye, remekül helyt állt.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.