SZTE Info

Kiemelt_SZAB_szekhaz

Jelentkezzen szeptember 30-ig a SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj pályázatra!

11. alkalommal hirdeti meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság a „SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj” pályázatot. Jelentkezni 2020. szeptember 30-ig lehet bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovatív megoldással.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jelentkezzen szeptember 30-ig a SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj pályázatra!

 

11. alkalommal hirdeti meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság a „SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj” elnyerését célzó pályázatot. Jelentkezni 2020. szeptember 30-ig lehet bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovatív megoldással.

 

A Dél-alföldi Régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása kiemelt célja a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának. E cél megvalósítása érdekében az MTA SZAB elnöksége együttműködik a régió három megyéjében működő kereskedelmi- és iparkamarával, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel. Így aztán az MTA SZAB, valamint a Bács-Kiskun –, a Békés –, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület 2020. évben, tizenegyedik alkalommal is pályázatot hirdet.

 

A SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj elnyerése érdekében pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és

(d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. A kuratórium döntéseinek előkészítését Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE. szakmai tanácsaival segíti.

 

A pályázatot kiíró szervezetek képviselőiből álló szakmai kuratórium innovációs díjjal jutalmazza a három megye területéről a Szegedi Akadémiai Bizottsághoz 2020. szeptember 30-ig beérkezett pályamunkákat.

 

Az eredmények kihirdetése, a díjazott pályamunkák szakmai bemutatása 2020 novemberében a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából esedékes, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (6720 Szeged, Somogyi u. 7.).

 

A pályázattal kapcsolatos információk az MTA SZAB honlapján a pályázatok oldalon megtalálhatók.

 

SZTEinfo

Fotó illusztráció: Ú. I.

 

A Dél-alföldi Innovációs Díj átadó ünnepségéről írtuk 2019-ben:

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat Szegeden

 

2018-ban:

Ifjú kutatókat, innovatív cégeket jutalmazott a magyar tudomány napja alkalmából a SZAB

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 15.

Nyito_MEFESZ_egyetemistak

„1956. október 16-án a szegedi egyetemi ifjúság mintakövetőből mintaadóvá vált” – összegezte a MEFESZ megalapításának jelentőségét Jancsák Csaba, az SZTE egyetemi docense. Miként született meg ez az ikonikus szervezet? Bekukkantottunk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerébe, ahonnan egy visszaemlékezést, egy naplótöredéket és egy korabeli újságcikket idézve köszöntjük a 64 éve született MEFESZ-t.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.