SZTE Info

Kiemelt_LovaszL_MajzikA__MTA_foto

Akadémiai elismerés az SZTE gyakorló iskolái pedagógusainak

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA tantárgy-pedagógiai programjában való kimagasló munkavégzésük elismeréseként elnöki oklevél kitüntetésben részesítette az SZTE gyakorló iskoláinak három pedagógusát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az MTA Tantárgy-pedagógiai Programtanács elnöke, Patkós András akadémikus értékelte a program legutóbbi négy évét Budapesten, az Akadémia Széchenyi téri székházának dísztermében tartott 2020. szeptember 4-i ünnepi ülésen.


1_Patkos_Andras_akademikus_ertekelo_beszede

 

Az Akadémia olyan kutatásokat támogat, amelyek keretében a kutatók az oktatás szakmódszertani kérdéseire tudományosan megalapozott válaszokat adnak, és az általuk kidolgozott elméletet aktív pedagógusok közreműködésével a gyakorlatban is kipróbálják.


2_Lovasz_Laszlo_MTA_elnok_koszontoje__MTA_foto

 

A 2016-ban elindított programról az azt kezdeményező Lovász László, az MTA 2014-2020 közötti elnöke hangsúlyozta: „Az oktatáskutatás területén – az orvoslás mintájára – akkor járunk el helyesen, ha a legapróbb részletekig tanulmányozzuk a tanítási-tanulási folyamatokat, és olyan beavatkozásokra teszünk javaslatot, amelyekről tudományos eszközökkel bizonyítani lehet, hogy azok a kívánt eredményekhez vezetnek.”

 

Az ötvenhat elismerésben részesült pedagógus közül hárman a Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskoláinak tanárai.


3_LovaszL_CsiszarI__MTA_foto_j

Csiszár Imre az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizikatanára, az MTA–SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport kereteiben, a Természettudomány gyermekeknek munkacsoportban irányította az 1-6. évfolyamos tanulók foglalkozásterveinek kidolgozását, valamint azoknak az 1-2. évfolyamon történő kipróbálását és részt vett a kutatócsoport 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának kidolgozásában.


4_LovaszL_MajzikA__MTA_foto_j

Jancsákné Majzik Andrea a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola történelem szakos szakvezető tanára, a MTA–SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport partnerpedagógusaként részt vett az 1956-os forradalom témájában történt digitális tananyagfejlesztésben, a kutatási adatfelvételek eredményes megvalósulásában és a kutatási eredményeket alkalmazó pedagógus továbbképzésekben.


KopaszK2_MG_5926


Dr. Kopasz Katalin a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizika-matematika szakos tanára, az MTA–SZTE Műszaki Informatika Szakmódszertani Kutatócsoport tagjaként a csoport által alkotott eszközre építve informatika orientációjú gimnáziumi osztály számára dolgozott ki és vezetett be számítógéppel segített laboratóriumi gyakorlatokat.

 

A díjazottakat videóüzenetben köszöntötte Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke.

 

SZTEinfo

Fotó: MTA – Szigeti Tamás; SZTEinfo – Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.