Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_PirulaKalauz_szerzok_J

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karhoz kötődő szerzők PirulaKalauza az egészség megőrzéséért

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karhoz kötődő szerzők PirulaKalauza az egészség megőrzéséért

2020. október 05.
7 perc

A koronavírus-járványról is szó esett azon a könyvheti beszélgetésen, amelyen a PirulaKalauz című kiadványt mutatták be az SZTE Gyógyszerésztudományi Karhoz kötődő szerkesztők és szerzők. A PirulaKalauz összefoglalót ad az egészségmegőrzésben leggyakrabban alkalmazott gyógynövények, vitaminok, ásványi és egyéb anyagok felhasználásáról, adagolásáról, bizonyított hatásairól, kitérve a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokra is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Nyolcan írták a PirulaKalauz című kötetet, plusz egy kiadványszerkesztő is segédkezett a könyv létrejöttében. Az innovatív kiadvány szerkesztője Dr. Csupor Dezső; kiadványszerkesztője Dr. Bokor Dóra; szerzői: Dr. Csupor Dezső, Dr. Nádasi Tamás, Dr. Kovács Bernadett, Dr. Zomborszki Zoltán Péter, Dr. Kúsz Norbert, Dr. Csupor-Löffler Boglárka, Dr. Tóth Barbara és Dr. Horányi Tamás. Majdnem mindannyian a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán diplomáztak, közülük egyesek jelenleg is az SZTE GYTK oktatói és kutatói, mások az SZTE alumnusai. „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 2020. szeptember 23-i, az MTA SZAB székházban rendezett könyvheti programon megjelent alkotótókat Újszászi Ilona az SZTE NKI újságíró munkatársa kérdezte a PirulaKalauz című kézikönyvről.

PiarulaKalauz_szerzok_j_IMG_5449

 

 

262 anyag tudományos leírása

 

„A cél az ismeretterjesztés” – hangsúlyozta Dr. Csupor Dezső. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi docense leszögezte: elsősorban nem orvosoknak, gyógyszerészeknek, hanem a téma iránt érdeklődő, legalább gimnáziumi szintű kémiai ismeretekkel rendelkező olvasóknak írták ezt a könyvet. Tudományos könyv és ismeretterjesztő kiadvány is egyben a PirulaKalauz, amelyben 262 anyag szerepel. Ezek leírása több ezer tudományos cikk összefoglalója alapján került a kötetbe.

 

A Dr. Csupor Dezső által alapított Ködpiszkáló blogon 2020 márciusáig, azóta a PirulaKalauz oldalon, a Facebookon is frissülnek a gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, gyógyszer hatóanyagokkal, az egészséges életmóddal kapcsolatos bejegyzések, az áltudományos nézeteket és tévhiteket cáfoló érvek és információk. E bejegyzések és a PirulaKalauz könyv mögött is egy olyan csapat áll, amelynek tagjai szorosan kötődnek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karához.

 

PirolaKalauz_szerzok_m_IMG_5447


„Én soha nem voltam ’magányos farkas’. Mindig arra törekedtem, hogy másokkal dolgozzam együtt” – válaszolt egy kérdésre Dr. Csupor Dezső, aki megszervezte a PirulaKalauz című kötet szerzői és szerkesztői csapatát, sőt: könyvkiadói és terjesztői feladatokat is magára vállalt.

 

 

Könyv és link viszonya

 

„Vannak olyan helyzetek, amikor sokkal gyorsabb előkapni egy könyvet, mint elkezdeni letölteni az internetről, és ott böngészni” – fogalmazta meg a választ a szerző, arra a kérdésre, hogy „Miért hasznos megjelenési forma a könyv?” A szerzőgárda terve, hogy a PirulaKalauz online formában is megjelenik majd.

 

A gyógynövények, vitaminok, ásványi anyagok és étrend-kiegészítők négyesét járja körbe a kiadvány, ami elsősorban az egészségükre figyelő, tudatos vásárlóknak készült. Képek nem találhatóak az oldalakon.

 

A könyvben a Tartalomjegyzék, az Ajánló utáni „Csak az olvassa…” kezdetű bevezetőben részletezett tájékoztatás és a könyvbemutató beszélgetésen elhangzottak szerint: a gyógynövényeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és étrend-kiegészítőket tartalmazó termékek megvásárlása a gyógyszertárban a legbiztonságosabb. De e termékekről a tájékozódáshoz önmagában a PirulaKalauz című könyv sem elegendő. Egy szakember is kell ahhoz, hogy a vásárló a számára legmegfelelőbb terméket tudja kiválasztani.


CSD_dedikal_IMG_5442_j

 

„Ha a PirulaKalauzban azt mondjuk egy növényről, vagy bármi anyagról, hogy jelen tudásunk szerint csökkenti a hajhullást, akkor az tényleg bizonyított. Ami a könyvben szerepel, az megfelel annak, amit a legfrissebb tudományos cikkek alapján tudunk a bemutatott anyagokról. Tehát nem egy már meglévő szakkönyvet fordítottunk le és abból összeollóztunk egy új kiadványt, hanem a legújabb szakirodalmat összegeztük ebben a kötetben” – magyarázta Csupor Dezső. Kifejtette: a kötetet elején Használati útmutatót és zárásként Tárgymutatót és is tartalmaz a PirulaKalauz. Ezek segítik az olvasót, miközben tudományos művé emelik a kötetet.

 

Hatósági listákat, forgalmi adatokat tanulmányoztak a készítők annak érdekében, hogy megállapítsák, az elmúlt évben melyik termékekből fogyott a legtöbb. Dr. Csupor Dezső szerint a legkeresettebb termékeket alkotó anyagok belekerültek a kiadványba. Az ásványi anyagok és a vitaminok esetén a teljességre törekedtek az összeállításkor. A gyógynövények az alapján kerültek bele a könyvbe, hogy mennyire érdekesek és használtak a mindennapokban.

 

 

A koronavírus-járvány ideje

 

A szerző szerint van egyfajta bizalmatlanság, némelyek kétkedve fogadják a járvánnyal kapcsolatos híreket. Dr. Csupor Dezső tapasztalata szerint akad, aki úgy gondolja, még akkor is, ha egy szakember állítja: valami érdek húzódik meg azon állítás mögött, hogy „koronavírus-járvány van”.

 

„A járványhelyzetben nagyon kevés olyan anyagról tudunk, amiről elmondható: súlyos betegség megelőzésében érhet valamit” – vélekedett Dr. Csupor Dezső. A PirulaKalauz című könyvben is szereplő anyagok közül a D-vitamin szedését javasolta, ugyanis – mint mondta – azzal jobban át lehet vészelni a koronavírus okozta járványt, mivel „az alacsony D-vitamin szint esetén súlyosabb a betegség lefolyása, és arra is vannak bizonyítékok, hogy többen halnak meg azok közül, akiknek ez a szintje alacsony”.


PirulaKalauz_bemutaton_IMG_5451

 

„Olyan étrend-kiegészítőket érdemes szedni, melyekben az az anyag található, ami a szervezetünkből hiányzik” – hangsúlyozta az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar oktatója. A legcélszerűbb az lenne, ha megmérnék, kinek melyik anyagból mennyi található a vérében. Ez azonban rendszerint nem történik meg, ezért sokan szednek számukra fölösleges készítményeket. Kitért arra is, esetenként veszélyes lehet, ha a betegek a számukra szükséges gyógyszerek mellett szednek étrend-kiegészítőket.

 

A PirulaKalauz a Tárgymutatójában tájékoztatást nyújt arról is, hogy egy adott betegségben mi az az anyag, amit szedni érdemes. A szerző hangsúlyozta: a könyvben az anyagok nevénél ott a figyelmeztetés: ezek nem kigyógyítanak a betegségekből, hanem azok előfordulási gyakoriságát csökkentik.

 

 

A PirulaKalauz csapata és a gyógyszertárak

 

Mi szerepeljen a PirulaKalauzban? Ezt a listát Dr. Csupor Dezső állította össze. Az SZTE GYTK kutatója tartotta a kapcsolatot a szerzőkkel, kijavította az elkészült szövegeket, melyeket aztán lehetősége volt korrigálni is. Ő foglalkozik a kötet terjesztésével és népszerűsítésével, bemutatásával is.

 

A könyv kiemelt szerkesztője, Dr. Bokor Dóra. A SZAB-székház dísztermében összegyűlt érdeklődők előtt elmondta: „Nagyon nagy élmény volt elkészíteni ezt a könyvet!”


PirulaKalauz_IMG_5450

 

„Csupa olyan növényről írtam, amelyek a fogyasztók körében népszerűek, a szakemberek viszont talán kevésbé ismerik ezeket” – vallotta be Dr. Csupor-Löffler Boglárka gyógyszerész, a PirulaKalauz egyik szerzője. „A gyógynövények használatában is vannak ’divatok’. A mi célunk az volt, hogy a felhasználók körében népszerű növényeket is mérlegre tegyük.”

 

Dr. Kúsz Norbert, egy másik szerző elmondása szerint, olyan anyagok megírására vállalkozott, amelyek számára ismeretlenek voltak, viszont széles körben használtak. Ő – többek között – a halolajról és különböző illóolajokról írt. Célja az új ismeretek tanulása és a reális, naprakész infók szolgáltatása volt.

 

Egy étrend-kiegészítőkkel foglalkozó cég alapítója, dr. Nádasi Tamás gyógyszerész is szerzője a könyvnek. Leszögezte: „az étrend-kiegészítők célszerű használata elképzelhetetlen tájékozott fogyasztók és jó minőségű termékek nélkül”. Szegedi székhelyű cége termékeit kizárólag gyógyszertárakban forgalmazzák.


PirulaKalauz_bemutaton_2__IMG_5451

 

A 91. Ünnepi Könyvhét Szegedi Tudományegyetemhez kötődő könyves beszélgetése végeztével Dr. Csupor Dezső elmondta: a könyvbemutató közönsége kedvezményesen veheti meg azt a kiadványt, amit a pirulakalauz.hu oldalról is meg lehet rendelni, illetve a gyógyszertárakban is árulják a PirulaKalauzt.

 

Részletes információ a kiadványról: https://pirulakalauz.hu/konyv/

További információk, korábban megjelent munkák: https://pirulakalauz.hu/rolunk/

A könyv Facebook-oldala: https://www.facebook.com/pirulakalauz/

 

SZTEinfo – Hegedűs Ádám Alex

Fotók: Ú. I.

 

A 91. Ünnepi Könyvhét SZTE-hez kötődő programjairól írtuk:

A cikkeket és könyveket író Szent-Györgyi Albert „utcára vitte a tudományt”

*

Megnyílt a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozata: minden 4. program „egyetemi”

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE GTK: Botos Katalin a közgazdaságtan emberi arcát mutatja meg

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Mire való a kreatív írás?

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Konyhai kísérletekkel színesítette mesekönyvei bemutatóját a biológus doktorjelölt Bodor Attila

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE – Mi a televíziós műsorkészítés titka?

Online Európa és az SZTE kötelékébe tartozó Europe Direct Szeged

Mozaikok Csongrád-Csanád megye múltjából a 91. Ünnepi Könyvhéten

91. Ünnepi Könyvhét: Interjúkötet a hajléktalanságról

*

Az SZTE BTK IV. Magyar Könyvkiadók Napja – Nemes Z. Márió Ektoplazma című könyvének bemutatója

91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Ötödik alkalommal csaptak össze az írók és filozófusok

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek