Bezár

Hírarchívum

Nyito_Bolyai_Tombacz_D

Az SZTE víruskutatója, Tombácz Dóra Bolyai-plakettet kapott az Akadémián

Az SZTE víruskutatója, Tombácz Dóra Bolyai-plakettet kapott az Akadémián

2020. október 15.
5 perc

Teljesítmény-központú, magas presztízsű országos akadémiai támogatás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. 2020-ban az SZTE 19 ifjú tudósa nyerte el a Bolyai-ösztöndíjat. Közülük heten örülhetnek a kiemelkedő minősítésű kutatók Bolyai-emléklapjának. E csoportból Dr. Tombácz Dóra, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet docense Bolyai-plakettet is kapott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A vírusok genetikai szabályozása jóval bonyolultabb, mint korábban gondoltuk.”  Dr. Tombácz Dóra, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet docense „kutatásai során ennek feltárására tett kísérletet, eredményei várhatóan a biológia és az orvostudomány területén is kamatoztathatóak lesznek” – olvasható a szegedi kutatói teljesítményről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.


Bolyai_Tombacz

 

 

Genetika és diéta

 

2020 sikeres esztendőnek minősülhet – az információnk szerint a Magyar Állam Eötvös Ösztöndíját is elnyert – Dr. Tombácz Dóra naptárában. Idén június közepétől október közepéig több tudományos elismeréssel kapcsolatos hírben is olvasható Dr. Tombácz Dóra neve.


tombacz_dora_fit_280x10000

Az SZTE új Lendület-kutatója, Tombácz Dóra biológus a diéta és a sport hatását vizsgálja – írtuk az SZTE Hírportálján 2020. június 16-án. Szerepelt a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat elnyert ifjú tehetségek névsorát 2020. szeptember 10-én ismertető cikkekben.

 

Az SZTE Szenátusa által 2019-ben alapított, az Év Fiatal Kutatója Elismerő Oklevél” kitüntetésben részesült az Élettudományok területén az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet egyetemi docense – tette közzé a 2020. szeptember 21-i hírfolyam.

 

Dr. Tombácz Dóra legújabb sikere, hogy 2020. október 14-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában Bolyai-plakettet vehetett át, 13 ifjú kutatóval egyetemben egy zártkörű, online közvetített rendezvényen.

 

 

Maszkos ünnepség

 

A Bolyai-ösztöndíjasoknak 2020-ban a huszadik alkalommal adta volna át az MTA elnöke és Tulassay Tivadar, a Kuratórium elnöke a plaketteket és az emléklapokat, azonban a Covid-19-járvány miatt az ünnepélyes rendezvényen a 184 zárójelentést benyújtó ösztöndíjas közül csupán a 14 legkiválóbb, Bolyai-plakettet elnyerő kutató lehetett jelen.

 

„Az ösztöndíj az elmúlt majd két és fél évtizedben sok fiatal számára vált kutatói életpályája jelentős állomásává. Jóval többet jelent egyszerű anyagi támogatásnál. Egyfajta minőségbiztosítás, híd, amely összeköti a Magyar Tudományos Akadémiát, az MTA doktorait és a PhD-fokozatot már megszerzett fiatal kutatói generáció tagjait” – mondta a Bolyai-plaketteseket köszöntő beszédében Freund Tamás, az MTA elnöke.

 

Bolyai_plakett_atadok_2020


A 14 Bolyai-plakettet elnyert kutató között 2 szegedi tehetség vett részt az akadémiai ünnepségen: Dr. Tombácz Dóra, az SZTE polgára mellett Kintses Bálint, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból is átvette a díjat. Az SZBK munkatársa „a humán mikrobiom és a patogén baktériumok közötti géncsere evolúciós folyamatait kutatja. Eredményeit a Nature folyóirat a humán bél-mikrobiom kutatás legfontosabb témái közé emelte 2019-ben.”

 

Bolyai_Kintses


Kollár László Péter, az MTA főtitkára a Bolyai-plakettet elnyert kutatókat köszöntve elmondta: ők az elmúlt években folytatott munkájukkal bizonyították, hogy képesek a tudományos problémákat azzal az új, fiatalos szemlélettel megközelíteni, amely szükséges ahhoz, hogy a tudomány a jövőben is képes legyen nagy jelentőségű felismeréseket tenni. Egyúttal arra biztatta őket, hogy továbbra is az eddigi kíváncsisággal, elszántsággal és képzelőerővel folytassák munkájukat.


bolyai_plakettek_1_fit_640x10000

 

 

Emléklap az SZTE 7 kutatójának

 

A Bolyai János Kutatói Ösztöndíjra pályázó, a munkájukról szóló jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó 80 ösztöndíjasnak az Akadémia emléklapot adományozott.

 

Az idei ösztöndíjasok közül az MTA Bolyai-emléklapos kutatója immár az SZTE 7 kutatója: Enyedy Éva Anna, Hunyadi Attila, Józsa Krisztián, Ördögné Kolbert Zsuzsanna, Tombácz Dóra, Tóth Hajnalka, Veszelka Szilvia.

 

A Magyar Tudományos Akadémia a pályakezdő fiatalok tudományos életpályájának tervezhetősége, a kutatói állományban a különböző generációk együttműködése, a fiatal kutatók itthon tartásának elősegítése és teljesítmény-központú nevelése érdekében hozta létre 1996-ban a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

 

 

A nyertesek 14 százaléka szegedi

 

A Bolyai-nap keretében adták volna át a Bolyai-ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket is. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának tagjai huszonharmadik alkalommal ítélték oda az ösztöndíjat, amelyet idén 783 érvényesen pályázó közül 163-an (20%) nyertek el.

 

Bolyai_plakettesek_2020

 

„A Bolyai-ösztöndíj teljesítmény-központú, mert a fiatal kutatót egy adott kutatási téma feldolgozására és az eredmények összefoglalására, közlésére serkenti. Fontos anyagi támogatás, mert a kutatói állás mellett megvalósítja azt az elvet, hogy a kiemelkedő munkát, a többletmunkát az állami költségvetésből finanszírozza. Segíteni kívánja a legkiválóbbakat a kutatóhoz méltó életkörülmények megteremtésében. Országos ösztöndíj, nem a lokális autonómia adja, tehát hozzászoktatja a fiatalokat az országos megmérettetés igényéhez. Éppen ezért nyitott a felsőoktatási és egyéb kutatóhelyek irányában is” – összegzett az mta.hu.

 

A 2020. év Bolyai-ösztöndíjasai között 124 a férfiak, 39 a nők száma. Az elismerésben részesült kutatók 14%-a – 23 fiatal – valamelyik szegedi műhelyhez tartozik.

 

A Szegedi Tudományegyetem 19 polgára – Bartha Ferenc Ágoston, Bódi Nikolett, Danis Judit, Dömötör Orsolya, Endrődi Balázs, Fráter Márk Tibor, Gajdács Márió, Kertész Szabolcs, Kiss Lóránd, Lőrincz Magor, Molnár Gábor, Pankotai Tibor, Petneházi Gábor, Samu Gergely Ferenc, Sápi András, Szalai Tamás, Tombácz Dóra, Tóth Péter Sándor, Veréb Zoltán János – nyerte el a Bolyai-ösztöndíjat.

 

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont 4 munkatársa – Cinege Gyöngyi Ilona, Farkas Zoltán István, Juhász Szilvia, Kintses Bálint – ugyancsak Bolyai-ösztöndíjas.

 

Az MTA célja, hogy sikeres fiatal, PhD-fokozattal rendelkező kutatókat segítsen, és ösztönözze őket Magyarországon folytatott kutatásaik folytatására, valamint az MTA-doktori értekezés megírására és a tudományos cím megszerzésére.

 

Az mta.hu megírta: az eddigi 4225 Bolyai-ösztöndíjas közül 591-en lettek az MTA doktorai, 22-en pedig a Magyar Tudományos Akadémia tagjai.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Forrás: mta.hu

Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

 

Korábban írtuk a Bolyai-ösztöndíjasokról:

2020

SZTE: tizenkilenc kutató kapott Bolyai-ösztöndíjat

4 ÁOK-n dolgozó kutató kapott Bolyai-ösztöndíjat

Az SZTE Fogorvostudományi Kar Bolyai-Ösztöndíjat elnyert pályázói 

2019

A legújabb Bolyai-ösztöndíjasok 11 százaléka az SZTE kutatója

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek