SZTE Info

Kardos_Nekrolog_20201007

Búcsú dr. Kardos Józseftől, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanárától

Elhunyt dr. Kardos József. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola nyugalmazott tanárától – kollégái nevében is –, tanártársa, dr. Farkas István búcsúzott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kedves Jóska!

 

Bár Szeged nincs olyan messze Makótól, mint Jeruzsálem, mégis sok lépést kellett megtenned, míg – Kiskunfélegyházán át – a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumáig eljutottál.

Ott aztán aprópénzre – nemes dukátokra – válthattad mindazt a tőkét, amit felhalmoztál. Volt miből osztogatnod. Sokoldalú érdeklődésed, irodalmi, történelmi, művészettörténeti ismereteid külön-külön és főleg együttesen fölülmúlják hasonló foglalkozású kollégáid felkészültségének színvonalát.

Jutott belőle felnőtt tagozatos diákjaidnak, nappali tagozatosoknak, tanárjelölteknek, egyetemre felvételizőknek egyaránt.

A gyakorló gimnáziumban életed során minden státuszt hosszabb-rövidebb ideig betöltöttél: szakmai munkaközösség-vezető, osztályfőnök, szakszervezeti titkár, igazgató is voltál egy tanéven keresztül.

Egyenes gerincű, kikezdhetetlen jellemű kolléga és vezető.

Töretlen szorgalmú, példamutató pedagógusként igazodási pont voltál a tantestületben.

Munkabírásod és akaraterőd is átlagon felüli volt.

Példát mutattál tehetséggondozásból, a szellemi kultúra terjesztéséből, de az osztálykirándulásokon tanulóid elismeréssel summázták saslengéses bemutatódat is.

 

Kedves Jóska!

Mára viszont szárnyszegetté váltál.

Baudelaire-rel szólva az albatroszhoz hasonlóvá lettél:

„s megbotlik óriás két szárnyán, ha lép”

De itt maradt a morális példád, emlékezeted, emberséged tovább él szívünkben.

Nyugodj békében!

 

Dr. Farkas István

tanártársad”

 

*

 

Dr. Kardos Józsefet bemutatta az SZTE gyakorló iskola Közelebb című sorozata.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.