Bezár

Hírarchívum

online_konferencia

Meghívó a Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unióhoz: Alkotmányos és identitáskérdések online konferenciára

Meghívó a Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unióhoz: Alkotmányos és identitáskérdések online konferenciára

2020. november 03.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete és a Europe Direct Szeged iroda az Európai Közjogi Szervezettel partnerségben online konferenciát szervez 2020. november 6-án, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásával összefüggő alkotmányos és jogi kihívásokról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az EU a Nyugat-Balkán országainak fokozatos integrációja mellett kötelezte el magát. 2013-ban Horvátország volt a térség első állama, amely csatlakozott. Négy állam - Montenegró, Szerbia, az Észak-Macedón Köztársaság és Albánia - tagjelöltek, míg Bosznia-Hercegovina és Koszovó lehetséges tagjelölt.

A korábban csatlakozott közép- és kelet-európai államokhoz hasonlóan a térség államai is alkotmányos és identitással kapcsolatos kihívásokkal néznek szembe. Szakértői vélemények ide sorolják különösen az igazságszolgáltatás függetlenségét, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, a háborús bűnösök felelősségre vonását, a média szabadságát, az emberi és kisebbségi jogok védelmét. A konferencia célja azonosítani a hasonlóságokat és különbségeket a nyugat-balkáni államok jogi környezetében, valamint képet nyújtani arról, hogy milyen jogalkotási feladatok várnak még a térség államaira.

A részvétel módja

A konferencia két részből épül fel:

A délelőtt folyamán magyar szakértők tartanak magyar nyelvű kerekasztal-beszélgetést, melyet a Europe Direct Szeged iroda Facebook oldalán lehet élőben követni, előzetes regisztráció nélkül.


Délután külföldi szakértők angol nyelvű tanácskozására kerül sor tolmácsolás nélkül, ahová előzetes regisztráció szükséges (e-mail: ed@irsi.u-szeged.hu).


Az esemény követéséhez szükséges linket és jelszót az eseményt megelőző napon küldjük el az érdeklődők részére.

A konferencia moderátora: Dr. Szalai Anikó, egyetemi docens, az SZTE ÁJTK NRTI igazgatóhelyettese.

Az online konferencia programja az alábbi linken érhető el.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek