SZTE Info

nyito_start_2019

A világ legjobbjai között az SZTE a szakterületi QS listákon

A Szegedi Tudományegyetem 2020-ban is bekerült a legjobb egyetemek közé a Quacquarelli Symonds (QS), a világ vezető, felsőoktatási intézményeket rangsoroló szervezetének tudomány- és szakterületi listáin. A március 4-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE oktatás és kutatás tekintetében továbbra is a legjobb felsőoktatási intézmények közé tartozik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában az élet- és orvostudományok tudományterületen belül, amelynek listáján tavalyhoz hasonlóan a 451-500. helyezést érte el, orvostudományok szakterületen változatlanul a prominens 301-350. helyen végzett. Emellett idén ismét bekerült a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szakterületet vizsgáló tematikus listára a 301-350. helyen, míg biológiai tudományokban az 501-500. helyet tudhatja magáénak. Az említetteken túl – a természettudományok tágabb kategóriáján belül – a kémia szakterületet vizsgáló listán is szerepel az SZTE, megőrizve pozícióját az 501-550. helyen.


Az 5 tudományterületet és 48 szakterületet vizsgáló felmérés összeállítói idén 158 ország 1369 intézményét rangsorolták. A listák összeállításakor figyelembe vették – szakterületenként eltérő súlyozással – az akadémiai szféra és a munkáltatók értékeléseit, valamint a tudományos munkák idézettségét jellemző két mutatót: az egy műre eső idézetek számát és a Hirsch-indexet.


Az eredményeket tekintve elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetem évről-évre rangos pozíciókat foglal el a QS globális felsőoktatási rangsoraiban. Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, kiválóan szerepelt az intézmény a QS összegyetemi világrangsorában is: itt az 501-510. helyen végzett, amely pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 05.

tandi-flora-feat-varga-judit-szomoru-vasarnap

Néhány nappal ezelőtt debütált, s mára több százezer megtekintésnél tart Tandi Flora Szomorú vasárnap-feldolgozása, melyben Varga Judit igazságügyi miniszter kíséri az SZTE-n végzett énekesnőt hegedűn. A különleges produkció kapcsán beszélgettünk Tandi Florával.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.