Bezár

Hírarchívum

Szentivaneji_nyito

Kulturális ajánló – szegedi egyetemi színekkel – az otthonmaradás idejére

Kulturális ajánló – szegedi egyetemi színekkel – az otthonmaradás idejére

2020. március 23.
4 perc

Számos kulturális program vált, illetve lesz online ingyenesen elérhetővé 2020 tavaszán. Ennek köszönhetően anélkül is élvezhetjük a filmek, színházi előadások, koncertek és könyvek által nyújtott szórakozást, hogy kilépnénk otthonunkból. Íme, néhány lehetőség, közte egy-egy SZTE-hez kötődő alkotó kínálata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Online szórakoztatásra országszerte és még határon túl is jelennek meg kezdeményezések. A kínálatot böngészve a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő alkotók produkcióinál is elidőzhetünk.

 

 

Színházi produkciók

 

A teátrumok közül például a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Katona József Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház teszi elérhetővé előadásait az online térben.


Szentivaneji

 

A Szegedi Nemzeti Színház 2018. évéről korábban írt ajánlónk elolvasható itt. A Szegedi Nemzeti Színház társulatának népszerű, Szentivánéji álom című produkciója 2020. március 31. éjfélig megtekinthető a színház YouTube-csatornáján.

 

A Szegedi Pinceszínház honlapján letölthetjük a Tíz perc rádiószínház hanganyagait. Ezek a gyerekek számára is könnyedén befogadható, magyar klasszikus és kortárs irodalom írásaiból készült hangjátékok. Így például Trapiti, az SZTE elődintézményében diplomázó Darvasi László népszerű manócskájának a történeteiből is hallgathatunk itt részleteket.

 

A Katona József Színház az elmúlt napokban a Nóra – karácsony Helmeréknél, az Illaberek, és A nép ellensége című előadással lepte meg közönségét. A miskolci teátrum sem szeretné cserbenhagyni nézőit: elsőként a tavalyi évad egyik nagy sikere, az Édes Anna lesz elérhető 2020. március 26-án 19 órától. Ez a produkció 24 órán keresztül lesz megtekinthető a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-csatornáján.

 

Az erdélyi Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 15 korábbi előadását követhetjük a társulat YouTube-csatornáján, 2020. március 27-én, pénteken 19 órától.

 

 

Filmek a neten

 

A Zalaegerszegi Színház 2020. március 23-án hétfőn a 18 éves Lendvai Kristóf által rendezett Félúton című kisjátékfilmet és a hozzá kapcsolódó beszélgetést közvetíti 19 órakor Facebook-oldalán. Az alkotás egyébként az Egyesült Államokbeli Red Dirt Film Festivalon nemrég a legjobb középiskolás diákfilmnek járó díjat nyerte el.


movie-918655_1920

 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) összesen 30 irodalmi adaptáció, 35 történelmi film, 24 ifjúsági, rajz- és mesefilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a digitális oktatáshoz és az otthon maradóknak a tartalmas időtöltéshez. Az online filmklasszikusok itt érhetőek el.

 

A Magyar Filmadatbázis tett elérhetővé 100 remek filmet, amíg zárva tartanak a mozik.

 

 

E-könyves és „hangos” olvasmányok

 

Száz író, költő teljes életművét érhetjük el a Digitális Irodalmi Akadémián, köztük például a szegedi egyetemhez is kötődő Baka István vagy Darvasi László; továbbá: Esterházy Péter, Faludy György, Szabó Magda vagy Kertész Imre műveit is.

 

SZE_Baka_I_estrol_sze_1980_007_pdf
A 40 évvel ezelőtti, 1980. május 13-án megjelent Szegedi Egyetem is népszerűsítette a kultúrát, szervezte – többek között – Baka István és Zalán Tibor estjét.


A Magyar Elektronikus Könyvtárban természet- és társadalomtudományok, humán területek, kultúra, irodalom, kézikönyvek és egyéb műfajok szerint kereshetjük a számunkra megfelelő olvasmányokat.

 

A Szegedi Tudományegyetemhez és jogelődjeihez köthető szépirodalmi műveket és tudományos kiadványokat lelhetünk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerén belüli SZTE Egyetemi Kiadványok repozitóriumban.


A „szegedi Somogyi” Digitális Könyvtárában is érdemes böngészni: 44 ezer dokumentumot „lapozgathatunk”.

 

Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet: meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tesz ingyenesen hallgathatóvá. Itt a "rádiós aloldalon" Az Abigéltől kezdve az Ötödik pecséten át Az arany emberig mindenféle klasszikus elérhetővé vált.

 

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház MobilMesék címmel online sorozatot indított, melynek lényege, hogy a színház tagjai naponta egy-egy verssel, mesével, dallal jelentkeznek be saját otthonukból, mobiltelefonnal. A produkciókat minden nap délután 3 órától teszik közzé a színház YouTube-csatornáján és Facebook oldalán.

 

 

Virtuális kiállítások

 

A virtuális térbe költözött kultúra minőségi tartalmait több portál is csokorba kötötte. Ezek között böngészve is kincsekre bukkanhatunk.


invas

 

Az ókortól 1848-1849-en és a II. világháborún át a vietnámi háborúig – e témakörökről tárlatokon járhatunk az SZTE Klebelsberg Könyvtár virtuális kiállítások kínálatában.

 

Az internet segítségével elérhető kiállítást 8 témakörből kínál a Somogyi-könyvtár.

 

 

Koncerten a fotelből

 

A zenerajongók sem maradnak koncertélmény nélkül. Például korábbi zeneakadémiai koncertjeit szombatonként 19 órától teszi közzé az Óbudai Danubia Zenekar a Facebook-oldalán.

 

piano-1655558_1920


A Papageno.hu portálon folyamatosan követhetjük a legfrissebb híreket a kulturális előadásokkal kapcsolatban. Így például 2020. április 29-ig összesítve láthatjuk a nagyvilágból olyan neves intézmények, mint például a New York-i Metropolitan Opera, a bécsi és berlini Staatsoper, vagy a londoni Royal Opera House kínálatait.

 

Természetesen a YouTube-on ismét meghallgatható – többek között – az SZTE Universitas Szimfonikus Zenekar vagy a Szegedi Egyetemi Énekkar egy-egy koncertje. Hasonlóképpen újból élvezhetjük az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar zeneművészeinek a produkcióit, például Szecsődi Ferenc hegedűjátékát, köztük Hubay-sorozatát.

 

SZTEinfo – Császár Dorina, Ú. I.

Illusztráció: Bobkó Anna, SZTE Klebelsberg Könyvtár, internet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek