SZTE Info

konyvtar

3,5 millió forint támogatást kapott az SZTE Klebelsberg Könyvtár

3 millió 500 ezer forint támogatást kapott a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerben igényelt dokumentumok biztosítására: könyvek beszerzésére, és ezek postázására az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) célja, hogy az olvasók minden dokumentumhoz hozzájussanak, függetlenül attól, hogy az az ország melyik könyvtárában található meg. Ebben a szolgáltatási rendszerben az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára is részt vesz, így az ország bármely pontjáról lehet az egyetemi könyvtártól is kölcsönözni, illetve a könyvtárban igényelhetők olyan könyvek, amelyek nem szerepelnek a Klebelsberg Könyvtár állományában.


– Ha bárki keres egy könyvet, ami nálunk nem található meg, de például egy székesfehérvári könyvtárban igen, akkor mi azt kölcsönkérjük Székesfehérvárról, postán elküldik nekünk, a kölcsönzés lejártát követően pedig mi visszapostázzuk – magyarázta el az ODR működését Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatója. – Az ODR egy országos adatbázison alapuló rendszer, amelyben az ország majd összes könyvtárának az állományát meg lehet találni. Az ODR működtetése az EMMI illetve az Országos Széchényi Könyvtár feladata, és azok a könyvtárak, amelyek részt vesznek a dokumentumküldésben, minden évben pályázhatnak támogatásra kétféle jogcímen: könyvek beszerzésére, illetve a postaköltségre, hogy a szolgáltatást működtetni tudják.

 

A szegedi egyetem könyvtára idén 3,5 millió forint támogatást nyert el, az elnyert összegből könyveket vásárolnak és postaköltséget fizetnek. A Klebelsberg Könyvtárban nagy a dokumentumforgalom: ezzel a feladattal egy három fős csoport foglalkozik, ők intézik a személyesen vagy online beérkező kéréseket. 2019-ben csaknem kétezer kérést teljesítettünk más könyvtárak részére, mi pedig 262 alkalommal kértünk és kaptunk dokumentumokat saját olvasóink számára.

 

A könyvtár állományából gyakran kérnek kölcsön olyan könyveket, amelyek szegedi vonatkozásúak, vagy valamilyen módon az egyetemhez kötődnek, és más könyvtárakban nem találhatók meg. Más könyvtárak olvasói kérnek kölcsön olyan ritka nyomtatványokat, amelyekből országosan egy-egy példány áll a könyvtárak rendelkezésére, vagy olyan könyveket, amelyek nagyon népszerűek, de csak kis példányszámban jelentek meg. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár olvasói elsősorban oktatási és kutatási célra szoktak könyveket, folyóirat-cikkeket kérni, de más könyvtárak sokszor szépirodalmat is kérnek kölcsön.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.