SZTE Info

IMG_0640-001

Az SZTE újklinikai tömbjének alagsorában elkészültek a modern és biztonságos szakdolgozói öltözők

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 410 ágyas, „régi” újklinikai épülettömbjében elkészült a szakdolgozók számára kialakított 408 férőhelyes modern öltöző blokk. A közel kétszázhétmillió forintos beruházás során a vagyonbiztonság mellett az ápolók egészségének védelme volt a legfontosabb szempont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 410 ágyas „régi” újklinikai tömbjében az „ÁEEK NEAK EMMI-2017 fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására” létrejövő fejlesztési keretből közel kétszázhétmillió forintos beruházással elkészült az új öltöző blokk.


IMG_0662


Az SZTE-n zajló egészségügyi infrastrukturális fejlesztések sorába illeszkedő beruházás Szegeden a Semmelweis utca 6. szám alatti újklinika szakdolgozóinak közel 60 százalékát érinti.


IMG_0658


Balogh Dénes, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás vezető főápolója elmondta, hogy az épülettömb egy kihasználatlan alagsori részében közel 442 négyzetméteren alakították ki az egymáshoz kapcsolódó, eltérő méretű öltözőhelyiségeket. A fejlesztésnek köszönhetően 408 ápoló részére biztosítanak a modern egészségügyi rendszer kihívásainak megfelelő, kulturált és biztonságos szekrényeket, valamint vizes blokkok, zuhanyzók kiépítésével megfelelő higiénés és tisztálkodási lehetőséget. A korábbi alternatívákhoz képest ezek az öltözőblokkok minőségileg jóval magasabb szintet képviselnek. A vagyonvédelmi szempontokat figyelembe véve például kártyás beléptetőrendszert alakítottak ki, így az öltözőhelyiségekbe illetéktelen személyek nem juthatnak be.


IMG_0648


A szakdolgozók egészségvédelmét szolgálják a – piros, sárga, kék és zöld színűre festett, variabilisan elhelyezett – Z-alakú szekrények, amelyekben elkülönített módon lehet a tiszta és a szennyes védőruhát tárolni. Ez a megoldás nemcsak koronavírus járványhelyzet idején nagyon fontos – hangsúlyozta a főápoló –, ugyanis a ruházaton megtelepedő különféle vírusok és baktériumok terjedése minden esetben magas kockázatot jelent.


IMG_0644


Az egészségbiztonsági célokat szolgálja továbbá a klasszikus kézfertőtlenítő adagolók mellett a falra szerelhető érintésmentes, szenzoros kézfertőtlenítő adagolók üzembe helyezése is. Mint korábban írtuk, a Szegedi Tudományegyetem pályázat útján az országban elsők között 65 darab modern, EU kompatibilis Steripower készüléket nyert el, ezekből a berendezésekből helyeztek el most párat az öltözőkben. Balogh Dénes kiemelte: a szakdolgozók nagyon örülnek az infrastrukturális fejlesztésnek, ezzel a megoldással régi vágyuk teljesült: a betegellátás területétől elkülönített helyen, magasabb komfortfokozatú körülmények között öltözködhetnek, ezzel is emelve a betegellátás biztonságát.

 

 

SZTEinfo – L. G.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.