Bezár

Hírarchívum

rektori_kiemelt_nagy

Újabb szakterületi rangsorokon szerepelt eredményesen az SZTE

Újabb szakterületi rangsorokon szerepelt eredményesen az SZTE

2020. július 02.
2 perc

Nyilvánosságra hozta legújabb szakterületi listáit az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort publikáló ShanghaiRanking. Idén a fizika és a klinikai orvoslás szakterületi listákra került fel a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A ShanghaiRanking minden évben közzéteszi a világ legjobb egyetemeinek rangsorát az egyes szakterületek szerint. A lista elkészítéséhez több mint 4000 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők, ezek közül pedig több mint 1800-at rangsoroltak.


A június 29-én közzétett GRAS (Global Rankings of Academic Subjects) rangsor két szakterületi listájára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem. A fizika területén az intézmény évek óta szerepel, idén ismét a 401-500. helyezést érte el, ezzel az SZTE fizika képzése Magyarországon a harmadik legjobbnak számít. A klinikai orvoslás rangsorára is felkerült az egyetem az idei évben. A 401-500. hellyel az SZTE (holtversenyben a PTE-vel) a második legjobb intézmény ezen a területen Magyarországon.


A ShanghaiRanking 2020-as szakterületi rangsora 54 területet vizsgált meg az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriáiban. A ShanghaiRanking szakterületi rangsora a Web of Science publikációs adatbázisra támaszkodik. A rangsor felállításánál figyelembe veszik az egyes szakterületek legidézettebb (Q1-es) folyóirataiban megjelent tudományos cikkek számát, az idézettséget, a külföldi társszerzőkkel közösen kiadott publikációk arányát, valamint a legnagyobb presztízsű folyóiratokban és konferenciákon bemutatott tudományos közleményeket. Ezeken túl számításba veszik a jelentős díjakkal elismert oktatók, kutatók számát is.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek