Bezár

Hírarchívum

Pályázati felhívás a Fiatal Kutatók Akadémiája tagságra 2020

Pályázati felhívás a Fiatal Kutatók Akadémiája tagságra 2020

2020. január 13.
2 perc

Tagfelvételi pályázatot hirdet a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) – amely egy nemzetközi minták alapján, 2019-ben alapított, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaság – a 2020-2025 közötti periódusra. A tagságra 2020. február 6-ig lehet pályázni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az FKA az MTA testületeivel és tudományos osztályaival szorosan együttműködve részt vesz az MTA tudományos közéleti tevékenységében. Az FKA tevékenysége jelenleg három fő területre összpontosít:

  • a tudományos kiválóság elősegítése (a tehetséges fiatalok motivációjának felkeltése és fenntartása a tudományos pályán, a tudományos életpálya népszerűsítése, példamutatás, mentorálás),
  • a hazai fiatal (45 év alatti) kutatók érdekeinek képviselete hazai és nemzetközi szinten, melynek szerves része a fenntartható kutatói életpályamodell kidolgozása, illetve a tudományos pályán érzékelhető egyenlőtlenségek enyhítése,
  • a tudomány és a társadalom közötti kommunikáció erősítése igényes és hiteles tudománykommunikációs stratégiák meghonosítása, illetve a fiatal kutatók ezen a téren való professzionális képzése által.

A tagválasztás szempontjai: tudományos kiválóság és a tagság keretében tervezett tevékenység.

A pályázat célja az FKA tagság elnyerése meghatározott időtartamra, 5 évre. A jelen tagválasztás során 12 fő nyerhet felvételt az FKA-ba, tagságuk kezdő dátuma 2020. május 1.

Pályázatot nyújthatnak be azok a kutatók, akik az MTA köztestületének tagjai legkésőbb 2019. november 1. óta, 12 évnél nem régebben (2008. január 1. után) szerezték első PhD fokozatukat, és a taggá válás évében nem töltik be 40. életévüket (1981. január 1. után születtek),

Maximum 5 év korkedvezmény vehető igénybe gyermekvállaláshoz kapcsolódóan kiesett kutatóidő (gyermekenként maximum 2 év), tartós betegség, illetve egyéb, igazolható egyéni körülmény fennállása esetén. (A korkedvezményt igénybe vevő pályázók is mindenképpen 1976. január 1. után születtek.)

A fenti feltételeknek megfelelő, FKA tagságra pályázni kívánó kutatók 2020. január 6. és 2020. február 6. között pályázhatnak elektronikus pályázati rendszeren keresztül, amely a https://palyazat.mta.hu/fka_2020/ oldalon érhető el.

A pályázatok benyújtási határideje 2020. február 6-án déli 12:00 óra.

A teljes pályázati felhívás a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek