Bezár

Hírarchívum

IMG_2332

Hallgatóktól hallgatóknak – megjelent a SZTEminárium magazin első száma

Hallgatóktól hallgatóknak – megjelent a SZTEminárium magazin első száma

2020. február 12.
3 perc

Tehetségekről, ösztöndíjakról, kultúráról, hallgatói sikerekről is olvashatunk a Szegedi Egyetem Magazin lapcsalád legújabb újságjában, a SZTEmináriumban. A SZEM SZTEminárium nyomtatott és ingyenes kiadványként elérhető a Szegedi Tudományegyetem különböző kari épületeiben, online formában pedig letölthető az SZTE hírportálján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SZTEminárium magazin ötlete hallgatók fejéből pattant ki. A Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó új lap az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság újságíró gyakornoki programjának eredményeként készült el, a szöveggondozásból és szerkesztésből a mentorok is kivették a részüket. Az SZTE NKI újságíró gyakornoki program folytatódik a 2019/2020. tanév második szemeszterében is.


Sokféle ösztöndíj áll az SZTE-s diákok rendelkezésére – derül ki a SZTEmináriumból. Tehetséges ösztöndíjasokat szólaltatott meg Mátó Gábor (SZTE BTK), így Mihalkó József és Nagy Eszter mellett a Sófi-alapítvánnyal is jobban megismerkedhetnek az olvasók. Újvári Gréta (SZTE MK) szaktársaival beszélgetett szkopjei élményeikről, ahova a CEEPUS ösztöndíjnak és a csereprogramnak köszönhetően jutottak el.


IMG_2335


Az őzek populációját mérte fel, ezzel OTDK első helyezett lett, és az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját is elnyerte Kondász Andrea Zita, az SZTE MGK hallgatója, akivel Sípos Lilla (SZTE TTIK) beszélgetett. Mi okozhatja a derékfájdalmat, mit lehet tenni ellene? A kérdésre az SZTE ETSZK doktora és oktatója, Finta Regina ÚNKP ösztöndíjas kutatásai eredményeként válaszolt, s beszélt Kocsis Bernadettnek (SZTE BTK). Gardi Dominika, az SZTE JGYPK gyógypedagógus hallgatója pedig azt mesélte el, hogy miként néz ki egy verseny vagy egy edzés a gyorsasági görkorcsolyásoknál?


Az SZTE GTK Marketing Klubot, a középiskolásoknak szóló ECO-Campet Csukás Alexandra (SZTE GTK) írása mutatja be a SZTEminárium olvasóinak. Kósa Boglárka (SZTE BTK) a szegedi egyetemen működő Karrier Iroda pár napos, krediteket érő tréningjeiről ad pillanatfölvételt.


Az SZTE már évek óta a legzöldebb egyetem. Mészáros Attila és Bálint Ádám, az SZTE MK mérnökei egy energiatermelő kerékpárt terveztek. Császár Dorina (SZTE BTK) Fehér Attila, az SZTE TTIK Növénybiológia Tanszék vezetőjének tudománynépszerűsítő előadásának kapcsán kereste a választ arra, hogy Intelligensek-e a növények? Gergely Gabriella (SZTE BTK) összegyűjtött néhány izgalmas ötletet és tényt ahhoz kapcsolódóan, hogy az egyetemünk mit tesz a környezetvédelem érdekében.


Kubik Szintia (SZTE BTK) cikkében dr. Kiss Tamás, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének egyik alapítója emlékszik vissza az 1956-os forradalomra. Samodai Bence, az SZTE BBMK végzős hallgatója, és a Suncity Brass trombitása mesélt hivatásáról Higi Csillának (SZTE BBMK). A következő oldalon olvashatunk egy olyan kottalapozóról, amelyet az SZTE BBMK és az SZTE TTIK hallgatói és oktatói fejlesztettek ki.


Akit a színház és színészkedés érdekel, azok is találnak maguknak érdekes témákat a következő oldalakon. A Homo Ludens Projectet mutatja be Zádori Bence (SZTE BTK). Móczár Dóra (SZTE ÁJTK) pedig a Szegedi Egyetemi Színház társulat repertoárját tárja fel. 


Milyen lehet az élet egy mai tininek az 1700-as években? Holecska Tünde (SZTE BTK) az Időfutár írónőjével, Gimesi Dórával készített interjút. Az utolsó oldalakon a tanulási tippek mellett, pedig arra is választ kaphatunk, hogy fenntartható-e a divat?


*

A SZEM SZTEminárium nyomtatott és ingyenes kiadványként elérhető a Szegedi Tudományegyetem különböző kari épületeiben, online formában pedig letölthető a SZTE hírportálján.

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek