Bezár

Hírarchívum

Prof.Dr.Meszaros_Tamas

Elhunyt Dr. Mészáros Tamás emeritus professzor (1939-2020)

Elhunyt Dr. Mészáros Tamás emeritus professzor (1939-2020)

2020. február 12.
3 perc

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Prof. Dr. Mészáros Tamás, az SZTE Általános Orvostudomány Karának korábbi dékánja, az Ortopédiai Klinika emeritus professzora 2020. február 5-én elhunyt. Gyászmiséjére a szegedi Dómban 2020. február 14-én 12.00 órakor kerül sor. (Ravatalozás: 11.30-tól). Hamvai örök nyugalomra helyezése ezt követően a Dóm altemplomában lesz. Professzor Urat az SZTE Általános Orvostudományi Kara saját halottjának tekinti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

In memoriam Prof. Dr. Mészáros Tamás (1939 – 2020)

 

Orvostanhallgatóként már korán, 1960-tól a Budapesti Orvostudományi Egyetem I. sz. Anatómiai Intézetében dolgozott demonstrátorként, ahol morfológiai és kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatokat szerzett. Bejárt a Korányi Kórház sebészetére osztályos orvosi teendőkben segédkezni, rendszeresen részt vett sebészeti műtétekben. A kutató és oktató tevékenységet Szentágothai professzor mellett 12 éven keresztül végezte az Anatómiai Intézetben, majd pályafutását az Ortopédiai Klinikán folytatta. Az elméleti intézetben elsajátított alapok egész szakmai munkásságát megalapozták.

A ’70-es években figyelme az arthrosisos betegek kezelése felé fordult. A klinikum és a morfológiai változások együttes tudományos vizsgálatából írta kandidátusi értekezését „Csontszerkezeti változások coxarthrosisban” címmel.

A ’80-as években a magyarországi kiszélesedő csípőízületi protézis beültetésekben nem csak vezető sebészként, hanem tervezőként is részt vett.

1989-ben nevezték ki a Szegedi Orvostudományi Egyetem újonnan alakult Ortopédiai Klinikája tanszékvezető egyetemi tanárának. Rendkívül nagy energiával látott hozzá a Klinika megalapításához, megszervezéséhez.

A magyar és angol nyelvű oktatás, a kutatás és a gyógyítás irányítása mellett 1990-ben megszervezte az akkori Egészségügyi Főiskolán a gyógytornász szakot, amelynek szakvezetőként 10 évig volt irányítója.

Csongrád megyében a két nagy hazai protézisgyártó vállalattal együttműködve a ’80-as, ’90-es években a magyar protézisgyártás vezető fejlesztője. Számos csípőprotézis család, valamint
térd-, váll- és tumorprotézis kifejlesztésének aktív résztvevője volt. Ezen tevékenysége során nagy hangsúlyt fektetett a klinikai tapasztalatok beépítésére a fejlesztési folyamatba. Új szemléletet vezetett be az ortopédia konzervatív és műtéti kezelési lehetőségeiben nemcsak Szegeden, hanem a régióban is.

Mészáros Professzor az Egyetemnek is különösen aktív polgára volt. 1991-ben megszervezte és kialakította az Egyetem Központi Fizioterápiás és Oktatási Csoportját, 1995-1996-ban a Tanári Testület elnöke, 1997-2000-ig orvoskari dékán, 2001-2003-ig a Kari Stratégiai Bizottság elnöke, 2003-2008-ig a Sport és Rekreációs Bizottság elnöke, ugyanakkor 2001-től a Semmelweis Egyetem Habilitációs Bizottságának tagja volt.

Az egyetemi és főiskolai munka mellett jelentős szak- és közéleti aktivitást fejtett ki, a Magyar Ortopéd Társaság és Szakmai Kollégium tagja, 1998-1999-ben a Magyar Ortopéd Társaság elnöke, 1985-től 2004-ig a Csongrád megyei, majd Regionális ÁNTSZ ortopéd szakfőorvosa. 1993-tól a Magyar Tudományos Akadémia II. sz. Szakbizottságának munkájában vállalt aktív szerepet. A MOK oktatási bizottságában 2001-2006 között az Egyetem képviselője, 1996-2001 között az Egyetemi Klinikák Szövetségének elnöke. A Szegedi Orvosképzés Fejlesztéséért Alapítvány alapítója és elnöke volt. Az ETT Egészségügyi területén működő igazságügyi szakértői testület kinevezett tagja, valamint az ETT X. sz. Mozgásszervi, Oszteoporózis, Rehabilitációs és Sporttudományi Bizottságának tagja, 2004-2009 között a Szegedi Tudományegyetem ortopéd-traumatológiai szakképzés grémium vezetője és PhD alprogram vezetője. 2007-től az egyetem integrációs elnöki megbízottja volt.

Számos magyar és nemzetközi ortopéd társasági tagsága mellett tudományos munkája szakmai tevékenységének színvonalát több száz hazai és nemzetközi előadás és írásbeli publikáció, valamint több generáción keresztüli ortopéd tankönyvek magyar és angol fejezetei minősítik.

Több évtizedes ortopédiai tevékenységének elismeréseképpen a Magyar Ortopéd Társaság legmagasabb elismerésével, a Dollinger Gyula Emlékéremmel tüntette ki. Egyetemi munkásságának elismeréseként Szent-Györgyi Albert Emlékéremmel és Pro Facultate Medicinae Emlékplakettel, valamint Batthyány-Strattmann László Díjjal és Semmelweis-díjjal jutalmazták. Az orvos- és gyógytornászképzés érdekében végzett tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést.

Nyugdíjba vonulását követően továbbra is klinikánk aktív tagja maradt, operált, beteget vizsgált, asszisztált a fiataloknak. Bölcs tanácsaival segítette munkánkat.

 

Emlékét megőrizzük, hagyatékát visszük tovább.

 

Kedves Professzor Úr! Tamás! Nyugodj békében!


Dr. Greksa Ferenc, mb. intézetvezető, SZTE Ortopédiai Klinika

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek