SZTE Info

lezerfizika

LASCALA: Négy európai egyetem indít közös képzési programot fizikusoknak

A EUGLOH projekt égisze alatt született meg a fizikus mesterképzésre épülő, négy európai egyetem közreműködésével megvalósuló program. A Large Scale Accelerators and Lasers (LASCALA) elnevezésű integrált képzés az olyan nagyberendezések, mint az ELI-ALPS tudományos bázisaival együttműködve képezi a jövő szakembereit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közös képzés kialakításában a Szegedi Tudományegyetemen kívül a EUGLOH szövetségben is együttműködő francia Paris-Saclay Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, valamint a római Sapienza Egyetem vesz részt. A négy egyetem kezdeményezéséhez 13 kutatóközpont, ipari és szakmai szervezet csatlakozott, egyedülálló tudományos hátteret biztosítva a képzéshez.


A LASCALA projekt révén a partnerek olyan mesterképzést indítanak 2021 őszétől, amely lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy Európa-szerte számos technológiai és tudományos platformot tanulmányozzanak, globális megközelítést alakítsanak ki a csúcstechnológiákkal kapcsolatban. A hallgatók tanulmányaik során ráadásul laboratóriumokban kísérletezhetnek, ahol olyan különleges nagyberendezések állnak rendelkezésükre, mint például a szegedi szuperlézer.


A tanulmányok első félévét a Paris-Saclay Egyetem gondozza, a második félév Rómában vagy Lundban tölthető. A harmadik félévben a hallgatók szegedi és a párizsi kurzusok közül választhatnak, míg a negyedik félév a szakmai gyakorlat és a szakdolgozatkészítés ideje. A képzés kettős diplomával (double degree), illetve többes diplomával (multiple degree) zárul attól függően, hogy hány egyetem kurzusain vesz részt a jövő fizikusa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.