SZTE Info

Koszoruzas_nyito

Az SZTE polgárai tisztelegtek a Nobel-díjas példakép, Szent-Györgyi Albert emléke előtt

Paprikakoszorút helyezett el az SZTE rektora és rektorhelyettese Szent-Györgyi Albert egészalakos szobránál 2019. szeptember 16-án. Így is emlékeztek és emlékeztettek az SZTE vezetői és az egyetemi polgárok az intézmény egykori rektorának 126 évvel ezelőtti születésnapjára, illetve Szent-Györgyi Nobel-díja máig ható jelentőségére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi universitas hagyománya, hogy az SZTE egykori Nobel-díjas rektora 1893. szeptember 16-i születésnapjára bensőséges ünnepségen emlékeznek az intézmény vezetői és az egyetem polgárai. A 2019. szeptember 16-án a Szegedi Tudományegyetem központi épülete bejáratánál, Szent-Györgyi Albert egészalakos szobra előtt összegyűlt ünneplőket prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora köszöntötte.


IMG_0057

– Egyetemünk meghatározó alakja Szent-Györgyi Albert. Őt ünnepeljük 126. születésnapján. A Nobel-díjas kutató kiváló személyiségének sokoldalúságát, munkabírását számtalan módon méltatták már az elmúlt évtizedekben. A nemzetközi tudományos életben és politikában vállalt szerepének bemutatása túlmutat jelen ünnepségünk keretein. Tapasztalhatjuk, hogy az SZTE vezetője bárhova megy a világban, Nobel-díjas egykori rektorunk személyisége és munkássága meghatározza azt a fogadtatást, amivel találkozik – fogalmazott az SZTE rektora, prof. dr. Rovó László. Így volt ez legutóbb Párizsban is, ahol az European University Alliance for Global Health (EUGLOH) projekt résztvevői találkoztak.

 

Az EUGLOH olyan európai szintű együttműködés, amelynek köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem négy, többségében Európa első 100 legjobb egyeteme közé sorolható intézménynek lett szoros partnere. A párizsi, a lundi, a portói és a müncheni egyetemmel kibontakozó együttműködésben az SZTE aktív szerepet játszik. Ám – az SZTE rektora szerint – ez nehezen alakulhatott volna ki, ha a szegedi universitas nem emeli maga elé Szent-Györgyi Albert munkásságát.

 

– Rendkívül büszkék vagyunk Szent-Györgyi Albert Nobel-díjára, hiszen azt jórészt szegedi kutatásainak eredményeiért érdemelte ki. Ám több mint 80 éve. S ez az időtartam fölhívja a figyelmünket arra, hogy nem bújhatunk el egy 1937-ben történt kiváló esemény mögé – hangsúlyozta prof. dr. Rovó László. – Oda kell figyelnünk, hogy ez az eredmény ne árnyékként, hanem vezető fáklya fényeként vetüljön ránk. Erre adott is minden lehetőségünk. Elég csak párhuzamba állítanunk az akkori időket a jelennel. A kormány és a tudományos élet hihetetlen erő- és forráskoncentrációja jött létre akkor Szegeden, s erre most is adott a lehetőség.


IMG_0059

 

A Szegedi Tudományegyetemen elindult új projektek közül több is rendkívüli eredményekkel, akár egy újabb Nobel-díjjal is kecsegtetnek – vélekedett a rektor. Példaként az SZTE irányításával indított két projektet említett.


IMG_0056

 

– Az ELI-.ALPS kutatóközpont körül kialakuló tudományos, technológiai és ipari parkhoz kötődő, a nukleáris hulladékok kezelésére megoldást kínáló transzmutációs projekt, illetve a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ is akkor lehet sikeres, ha teljes erővel mögéjük állunk. Az is látható, hogy megfelelő támogatással olyan új fejlesztési projekteket tudunk elindítani, amelyek teljesen új pályára tudják állítani egyetemünket – hangsúlyozta az SZTE rektora. – Ugyanakkor egyes egyedül, még erős támogatás esetén sem tudjuk megvalósítani e célokat. Olyan mértékű tudomány- és egyetemfejlesztés zajlik a világban, hogy az SZTE csak akkor töltheti be vállalt szerepét, ha komoly szövetségi rendszert alakít ki. Ennek minősége alapjaiban befolyásolja az egyetem jövőjét.


IMG_0067

 

Szent-Györgyi Albert munkásságát példaként állította minden egyetemi polgár elé az SZTE rektora. Aláhúzta: ha Szent-Györgyi nyomdokaiban haladva keményen dolgozik az SZTE vezetése és minden polgára, akkor nem csupán szép múlttal rendelkezik ez az egyetem, hanem szép jövő előtt áll.


IMG_0074

 

A 126 évvel ezelőtti születésnapra és Szent-Györgyi Albert Nobel-díjra méltó munkásságára emlékezve és emlékeztetve az SZTE rektora, prof. dr. Rovó László, valamint a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, prof. dr. Zakar Péter a világhírű kutató egészalakos szobra mellett elhelyezte a paprikakoszorút.


IMG_0079

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 24.
  12:10 - 12:20
 • október 24. 13:00 - 25. 16:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Modern Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • október 24.
  18:00 - 20:00
  Film - Free to Rock, dokumentumfilm a rock&rollról és a hidegháborúról
  Beszélgetés - Dr. Csatári Bence rocktörténésszel
  Koncert - Sam "Redbreast" Wilson: gitár, ének
  A dokumentumfilm rocksztárokkal és politikusokkal készített interjúkon keresztül mutatja be, milyen szerepet játszott a rock&roll a hidegháború lezárásában. A film narrátora Kiefer Sutherland, rendezője Jim Brown.
  A rendszerváltás 30. évfordulójára emlékezve a filmvetítést beszélgetés követi arról, hogy milyen nyugati kulturális hatások érték a Kádár-korban a magyar társadalmat, hogyan lazították ezek Magyarországon a politikai rendszert, illetve a rockzene hogyan vált a szabadság életérzésének egyik hordozójává a rendszerváltás körüli időszakban. A beszélgetést Dr. Csatári Bence történész, újságíró, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója vezeti, akinek számos tanulmánya jelent meg zene- és médiatörténeti témákban, illetve több televízió és rádió rocktörténeti szakértője.
  A szegedi American Corner, a budapesti Amerikai Nagykövetség és a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál közös rendezvényét Sam "Redbreast" Wilson koncertje zárja, aki bemutatja, milyen amerikai műfajok és hogyan hatottak a keleti blokk zenészeire. Sam és zenekara, a Juke Joint Revival az elmúlt években egyre szélesebb körben ismertette meg Észak-Mississippi és tágabban az amerikai Dél zenei hagyományaival a magyar és európai közönséget. A Global Texan Chronicles által az "egyik legtehetségesebb klasszikus bluest játszó modern formációnak" tartott zenekar legutóbbi kiadványa "Swampside Crawl" címmel 2018-ban jelent meg.
 • október 24.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Marton Árpád szinesztéta Közreműködik: Hart Gábor (gitár)
  Bakacsi Lajos (Szeged, 1949) festő- és grafikusművész a szegedi Tábor utcai Képzőművész Körben Vlasics Károly irányításával kezdte képzőművészeti tanulmányait. A Tanárképző Főiskolán szerzett földrajz-rajz szakos tanári diplomát. Mestere Vinkler László és Cs. Pataj Mihály voltak. Munkásságát Vinkler László-díjjal és Kölcsey-plakettel is elismerték.
  A kiállítás megtekinthető november 10-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.