SZTE Info

WATERTOUR_23-29_08_2019_01

Nemzetközi vízitúrán vettek részt az SZTE JGYPK hallgatói és oktatói

Két hetet töltöttek vízi vándortáborban a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatói és oktatói. A nemzetközi vízitúra célja a kajak-kenu sport mozgásanyagának elsajátítása, a vízi sportturizmus lehetőségeinek feltérképezése és a fejlesztési javaslatok összegyűjtése volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

interreg_ipaAz Interreg-IPA CBC Hungary-Serbia (HUSRB/1602) pályázatnak köszönhetően megszervezett, a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatóinak részvételével, valamint a Szegedi Vízisport Egyesület közreműködésével lebonyolított nemzetközi vízitúrán vettek részt a két egyetem hallgatói és oktatói 2019. augusztus 23. és szeptember 6. között.


A kéthetes vízitúra célja a kajak-kenu sport mozgásanyagának elsajátításán, népszerűsítésén kívül a vízi sportturizmus lehetőségeinek feltérképezése és az ezzel kapcsolatos fejlesztési javaslatok összegyűjtése volt a Tisza alsó szakaszán. Az ötlet gazdáiként az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézete az Újvidéki Egyetem Sport és Testneveléstudományi Karával közösen dolgozta ki a víziturisztikai termékfejlesztéshez kapcsolódó első közös vízitúra programját.


WATERTOUR_23-29_08_2019_19


A teljes egészében pályázati forrásból megvalósított vízi vándortábor a szórakozáson kívül lehetőséget biztosított arra is, hogy a két egyetem oktatói szakmai tapasztalatot cseréljenek a sportszakos képzés, azon belül is különösképpen az outdoor sporttevékenységek szervezése terén.

A Watertour pilot program első, magyarországi szakaszán (Tiszakécske-Csongrád-Mindszent-Szeged) kb. 130 km-t eveztek a résztvevők, minden állomáshelyen két éjszakát töltve. A pihenőidőben rekreációs programok, mint például: játékos vízparti sportversenyek, strandröplabda, strandfoci, frizbi, pelóta, jóga, vízisízés és tréfás szellemi-ügyességi vetélkedők várták a résztvevőket. A táborban a hallgatók fejleszthették evezési technikájukat, így a leevezendő távok napról-napra rövidebbnek tűnhettek.


watertour
A vízitúrán készült képek itt megtekinthetőek.


A program második, szerbiai részében Szegedtől Magyarkanizsa, Ada, Becse, Aradac érintésével Stari Slankamenig, egészen a Dunáig eveztek a táborozók 176 km-t teljesítve. A tábor programjait színesítette az Újvidéki Egyetem Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának két magyarkanizsai rendezvénye („Tisa Café”, valamint a „Sport tourism traditions and perspectives in the valley of the Tisa River workshop”) melyen az Alsó-Tisza vidék természeti és kulturális értékeit, mint turisztikai vonzerőket ismerhették meg a résztvevők.


A kalandtúra utolsó napját Újvidéken töltötték a táborozók, ahol a város látványosságainak megtekintésén kívül az Újvidéki Egyetem Sport és Testnevelési Karának Intézetbe is ellátogattak, ahol a túráról készült filmek, fényképek bemutatásával egybekötött sajtótájékoztatón elevenítették fel a két hét eseményeit.


Korábban írtuk:

A Tisza-völgyi sportturizmusról tanácskoztak a JGYPK-n

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 15.
  12:10 - 12:20
 • október 15.
  16:00 - 17:00
  A Szegedi Történészhallgatók Egyesülete (SZETE) és az SZTE 1956-os Emlékbizottság közös szervezésében
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Ebben a hónapban témánk az ókor. Beszélgetünk klasszikusokról, történelmi regényekről, hősökről és legendákról.
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  Megnyitja: Prof. Dr. Görög Márta, Alumni ügyekért felelős rektori megbízott
  Az SZTE Alma Mater MÁSkép(p) kiállítássorozata mérföldkőhöz érkezett. Az elmúlt évek során 30 kiállítást szerveztünk az SZTE volt hallgatóinak, illetve oktatóinak. Ezen alkalomból szervezzük meg jubileumi kiállításmegnyitónkat, amellyel szeretnénk megköszönni minden eddigi művésznek, hogy bizalmával megtisztelte az SZTE Alma Matert.
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss