Bezár

Hírarchívum

nyito_mentoauto_KE_2019

Kutatók Éjszakája: Életmentést szimulálva

Kutatók Éjszakája: Életmentést szimulálva

2019. szeptember 30.
3 perc

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én este egy mentőautóval is megismerkedhettek az érdeklődők az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztési Központ aulájában. A kiállított mentőautó hű mása a mindennapokban használtaknak, így szimulálható a valódi életmentés és betegellátás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Cserjés Andrea oxyologus szakorvos kalauzolta a hallgatóságot a mentés világába. A kora esti órára tekintettel a résztvevők zöme tinédzserekből állt. Megtelt a mentőautó és feszült figyelemmel várták a doktornő beszámolóját. Érdeklődve nézte a nagy sárga villogó mentőautót a legkisebb megfigyelő is, aki alig volt több mint kétéves. A bemutatón az érdeklődők testközelből is megismerkedtek az életmentés világával és pontosabb képet kaptak arról, hogy valójában, hogy néz ki egy mentőautó belülről, és mi zajlik benne.

mentoauto_KE_2019
Fotó: Bobkó Anna

A mentőautó rejtelmes belseje feltárult az érdeklődők előtt. Dr. Cserjés Andrea oxyologus szakorvos részletesen bemutatta a mentőautó felszerelését, reprezentálta a Lifepak használatát, amivel monitorozzák a beteget, így folyamatosan követhető a beteg vérnyomása, EKG görbéje, légzési tendenciája. A hallgatóság különösen kíváncsi volt a defibrillátor használatára, a legtöbb kérdés ezzel kapcsolatban hangzott el. Az érdeklődők nemcsak a betegmozgatásra és stabilizálásra alkalmas eszközöket ismerték meg hanem olyan érdekes és meglepő történeteket is, amelyek a valóságban megtörténtek.


mentoauto
A bemutatón készült képek itt megtekinthetőek. Fotó: Szolga Valentina


Dr. Cserjés Andrea elmondta, hogy az orvosképzésben rendszeresen alkalmaznak szimulációs gyakorlatokat. Az orvostanhallgatók hasonló körülményekkel találkoznak, mint a való életben, így már felkészülten reagálnak az ismerős szituációra. – Nem az éles helyzetben kell, hogy először szembesüljenek a kritikus beteg ellátásának nehézségeivel. Nem mellesleg tét nélkül gyakorolhatnak, nem forog kockán emberi élet, ha hibát követnek el – fogalmazott. A szimuláció során olyan helyszíneket és szituációkat találnak ki, amiket úgy kell eljátszani, mintha ténylegesen mentőautóval vonulnának ki egy helyszínre. Az egyik bábu a helyszínen a feltalálás állapotában imitálja a beteget, a másik a már mentőautóba helyezett pácienst jelképezi. Ennek megfelelően kell az ellátást megkezdeniük a feltalálási helyen, majd a mentőautóban. A hospitális ellátás szimulálására egy másik teremben van lehetőség, ott a kórházi körülményeknek megfelelően kell kezelni a beteget. Ezt a magas hűségű számítógép-vezérelt beteg-szimulátor működése, esetbemutatással című előadáson mutatták be.


skill_KE
Fotó: Bobkó Anna

– A szituációs gyakorlatot úgy kell elképzelni, hogy van egy arra alkalmas bábu, aminek egy számítógépes program segítségével be lehet állítani a különböző fiziológiai paramétereit. Ekkor én vagyok a játékmester, én vagyok a magyar hangja a betegnek – mondta a doktornő. Hozzátette: a szimulációs babán gyakorolni lehet az újraélesztést, defibrillálást, légútbiztosítást és lélegeztetést.


Több előadáson is részt vett a Kutatók Éjszakáján a kilencéves Bálint, akitől megtudtuk: az egyik kedvenc bemutatója a mentőautó-szimulátor volt, mert bár jártak már mentőnapon és néztek mentőautót, ilyen részletesen eddig még nem ismerhette meg a járművet és az életmentést. A Facebook-on látta a #tetrischallenge kihívást, ami arról szól, hogy a rendőr-, mentő- és tűzoltóautó teljes felszerelését és magát a személyzetet is a gépjármű mellé elrendezve fektetik. A magasból fényképezve első pillanatra úgy tűnik, mintha gyerekjáték lenne. Bálint több ilyen fotót is látott, és örült, hogy felfedezhetett pár olyan eszközt a mentőautó-szimulátorban, amit a képeken már korábban látott.


Szöveg: Szolga Valentina

Fotó: Bobkó Anna, Szolga Valentina


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek