SZTE Info

kinai_kavalkad_eloadas-001

Tollaslabdától a lófejű hegedűig - Kínai kavalkád az Agórában

Játékos délutánt és gálaestet szervezett az SZTE Konfuciusz Intézete október 5-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A nap célja a keleti kultúra népszerűsítése volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A délutánon a Konfuciusz Intézet önkénteseinél gyűjthettünk pecséteket az „útlevelünre”, ha az adott állomás játékaiban részt vettünk. A program lényege a kínai kultúra szemléletes bemutatása volt. Dekázhattunk például egy tollaslabdával, ami itt nem a teniszhez nagyon hasonló sportot jelentett: szó szerint egy pávatollas labdát kellett a lábunkon minél tovább pattogtatni. A játék kínai tradíció. Az állomás vezetője szerint szülőhazájában olyannyira népszerű sporttá nőtte ki magát, hogy versenyszinten űzik.


A következő állomáson Kína 56 etnikai kisebbségét ismerhettük meg, a róluk készült rajzokat pedig zsírkrétával színezhettük ki. Mandarin nyelven a népeket, vagyis ősöket -ként nevezik, ebből is következik, hogy ez a szó mindegyik etnikum nevében szerepel, például Zhuangzǔ.


Kinai_nyelvi_kavalkad
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.
 

A harmadik állomáson széles fejű ütőkkel pattogtathattunk ping-pong labdát, míg a negyediken kínai írásjeleket festhettünk. Az utolsó állomáson érdekességeket olvashattunk Kínáról és lufit fejelhettünk.


Az állomásvezetők a Konfuciusz Intézet önkéntesei és tanárok voltak Ázsiából. Egyikük alig egy hónapja érkezett Sanghajból Szegedre. Megtudtuk tőle, hogy azt szereti a városban a legjobban, hogy nyugodt, csendes és „mindenütt virágok vannak”. Hazájából leginkább az ételeket hiányolja.

A délután gálaesttel és koncerttel folytatódott, melyre az ázsiai művészek egész délután fáradhatatlanul próbáltak. Az esten mongol- és jugur énekeket, torokénekeket és táncokat mutattak be. Felbukkant a kultúra számos tradicionális hangszere, például a lófejű hegedű is.


SZTEinfo - Szöveg: Zádori Bence, Fotó: Higi Csilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.