SZTE Info

nyito

Tizennyolcan szereztek bronz fokozatot az SZTE+ programban

Tizennyolc hallgató teljesítette eddig az SZTE+ program 12 kihívását, ezzel elérték a bronz fokozatot. A teljesítménnyel bekerültek az SZTE kiváltságos hallgatói közé, így különféle VIP lehetőségeket vehetnek igénybe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon először a Szegedi Tudományegyetemen indult el az SZTE+ program, amelynek célja, hogy a hallgatók olyan készségekkel gazdagodjanak, amelyek túlmutatnak a hagyományos oktatásban elsajátítható tananyagon. A programban résztvevőket színes programok és izgalmas kihívások várják.


Az SZTE+ kalandgyűjtő játéka augusztus végén, a beiratkozási héten indult. Az elsőéves hallgatók a Coospace-n megjelenő különféle kihívások közül válogathattak: például át kellett színezniük a Neptunt, vagy utazniuk kellett az SZTE+ kártyával igénybe vehető egyetemi városnéző különjáraton, a Hop-on Hop-off buszon.


Az elsőévesek számára nyitott programban 795-en kezdtek hozzá a kihívásokhoz, és összesen 1266 feladatot végeztek el. Eddig 18 hallgató teljesített legalább 12 kihívást, amellyel elérték a bronz fokozatot. Ezzel a teljesítménnyel bekerültek az SZTE kiváltságos hallgatói közé, így különféle VIP lehetőségeket is élvezhetnek.


SZTE


A bronz fokozatot elért hallgatókat 2019. október 3-án egy zártkörű ünnepséggel és meglepetés programmal várták a szervezők. A hallgatókat Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója köszöntötte. Prof. Dr. Gellén Klára elmondta, hogy az egyetem célja, végigkísérni a hallgatók egész pályafutását. Ez már középiskolás korban elkezdődik az SZTE Start ösztöndíjjal, folytatása pedig az SZTE+ program, amellyel életre szóló kalandokat és barátokat szerezhetnek az elsőévesek. A végzés után pedig mindenki csatlakozhat az Alma Mater Alumni programhoz, így továbbadhatja tudását.


IMG_1529


– Sokat gondolkoztam mi is az SZTE+ program? Arra jutottam, hogy a boldogság forrása, hiszen örömet okoz, az SZTE szolgáltató egységei pedig közelebb kerülhetnek a hallgatókhoz – mondta Szakál Péter oktatási igazgató köszöntőjében.


Az ünnepélyes oklevélátadás után a bronz fokozatot elért hallgatók Gyimes Ernő, az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docensének vezetésével megismerték és kipróbálták a csokoládékészítés folyamatát. A résztvevők haza is vihették saját készítésű táblás édességüket.


IMG_1685


Az SZTE+ program kihívásaihoz folyamatosan lehet csatlakozni, a Coospace felületén újabb és újabb feladatok jelennek meg. Elindultak az ezüst fokozat kihívásai is, így októbertől a tapasztaltabb, felsőbb éves hallgatók is versenybe szállhatnak a VIP kiváltságokért.


SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00
 • október 14.
  14:00 - 15:00
  Join us for a public talk on Hungary's democratic transition from the perspective of the number-two diplomat of the U.S. Embassy in Budapest in 1989. Donald Kursch served as Deputy Chief of Mission in Budapest between 1986 and 1990 so he was close witness to the events that led to the change of regime. The talk is followed by a Q&A guided by Professor of Political Science (SZTE) Dr. Norbert Merkovity.
 • október 14.
  16:30 - 18:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író, szerkesztő
  A lidércfény vagy bolygó-tűz különleges természeti jelenség. Fény, amely a legsötétebb éjszakában is képes reményt adni. Nem tudni, hol, mikor lobban fel e bolygó fény, de ilyenkor segít élni, életben maradni, megérteni önmagunkat és a világot. Ilyen, a hivatalosan oktatott irodalomtörténet mellett bolygó fényeknek szánja Bárdos József ezeket a kis, novellaszerű történeteket, amelyek egy pillanatra erős fénybe helyeznek, megvilágítanak egy arcot, egy sorsdöntő helyzetet. Az elbeszélések témái gyakran súlyosak, és veszélyesek az ábrázolt élethelyzetek. Mint például Arany János és Jókai Mór beszélgetése a Haynau-uralom sötét éjszakájában. Vagy a Madách Imre letartóztatása előtti pillanat, vagy Balassi Bálint Lengyelországba való elbujdosásának felidézése. A novelláskötet élményszerűen átélhető képet nyújt a lenyűgöző magyar irodalmi örökségről.
 • október 14.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Dusha Béla fotóművész
  Közreműködik: Fabulya Andrea versmondó
  Dr. Gyeviki János PhD (Szeged, 1949) a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1972-ben szerzett gépészmérnöki, majd 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki diplomát. 2011-ben az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docenseként ment nyugdíjba, de azóta is oktat. 1970 óta fotografál. 1977 óta tagja a Szegedi Fotóklubnak, 2015 óta a SZAB Fotóművészeti Munkabizottságnak. Számos csoportos és egyéni kiállításon szerepelt. Az utóbbi években képeivel a tanyavilág emlékeit keresi, az elmúlás gondolatát, szépségét járja körül. A tárlat összefoglaló képet kíván nyújtani egy gazdag életműről.
  Megtekinthető október 22-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.