Bezár

Hírarchívum

Az SZTE fotográfus hallgatói kiállítása a KÉPzelet szárnyán repül

Az SZTE fotográfus hallgatói kiállítása a KÉPzelet szárnyán repül

2019. október 17.
3 perc

A lényeg a képekkel való kommunikáció, fogalmazott Kis Péter fotográfus tanár megnyitó beszédében, melyet az SZTE JGYPK II. éves hallgatóinak KÉPzelet szárnyán című fotókiállításán mondott el. Az Őszi Kulturális Fesztivál jegyében megrendezett tárlaton több mint húsz alkotó mutatkozott be fotóival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az egyik legnagyobb szenvedélyem a fotózás, leginkább a naplemente színei ragadnak meg, és az emberábrázolás tud megihletni – árulta el képei előtt Folbreth-Gilicze Anita fotográfus hallgató, aki huszad magával mutatkozott be az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál részeként 2019. október 10-én a TIK földszinti kiállítási terében megnyílt KÉPzelet szárnyán című fotókiállításon. A tárlaton az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar II. éves fotográfus és fotótermék-kereskedő hallgatóinak munkáiban gyönyörködhetnek a látogatók: a megnyitón a vizuális élményt összművészeti találkozássá emelte az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának diákjai által előadott koncert, valamint Fabulya Andrea előadásában elhangzott Kosztolányi Dezső Vigyázz című verse. A főszerep azonban természetesen a képeké és a készítőiké volt.


A közel egy évtizedes múltra visszatekintő és idővel mind magasabb színvonalon működő képzést dr. Döbör András, az SZTE JGYPK dékánja köszöntőjében méltatta. Elmondta: a cél – állami támogatás nélküli is a minőségi képzés biztosítása és a legjobb oktatók megnyerése. – Igyekszünk olyan minőségi képzést nyújtani, amivel a munkaerőpiacon sikeresen lehet boldogulni. A tapasztalat azt mutatja, hogy az itt kiállító hallgatók az intézmény falait elhagyva is megállják a helyüket – hangsúlyozta a dékán.


– A fényképezés mindent megváltoztatott, a fényképezés mindent megvált, tovább csonkítva: a fényképezés minden – fogalmazott Kis Péter fotográfus tanár. Véleménye szerint az emberek azért fényképeznek, mert egyszerűen nem tehetnek mást. Fotóznak szenvedélyből, hobbiból, hivatástudatból és szakmai elhivatottságból. Mint ahogy ezekre a szavakra rímelnek az általunk megkérdezett Folberth-Gilicze Anita szavai is, mely szerint a fotózás jelenti az alkotás örömét, hogy ezzel is adhat valami pluszt a világnak. A hallgató dicsérte a képzés színvonalát és nyitottságát, arra is lehetőséget adott számára, hogy több területen kipróbálja magát. Mint elmondta, a fotográfus hallgatók szeretnek együtt alkotni, Anita szavaival élve: – Jó a csoporttársakkal együtt lenni, mert inspiráljuk egymást, így jöhetett létre ez a kiállítás is.


A tudatosságot, valamint a képekkel való kommunikáció fontosságát hangsúlyozta Kis Péter, és Bartis Attila író, fotográfus szavait idézte a hallgatóság figyelmébe: „Akkor lesz jó egy kép fiam, ha átgondolod. Amikor megnyomod az exponáló gombot, már pontosan tudnod kell, hogy mi lesz rajta, olyan pontosan, hogy akár le is tudd írni. Középen diófa, balról kerítés, jobbra nyúlketrecek. De persze ez a jó képhez még kevés. Azt is tudnod kell, hogy miért pont a diófa van középen, hogy mit akarsz ezzel mondani.”


A kiállítás 2019. október 19-ig, hétköznap 8-tól 22 óráig, valamint szombaton 9-től 20 óráig tekinthető meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

SZTEinfo – Császár Dorina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek