SZTE Info

5-001

Színes repertoárral várja közönségét a SZESZ

Kabaré és dráma is szerepel a Szegedi Egyetemi Színház műsorán – derült ki az október 14-i évadnyitó sajtótájékoztatón a Pinceszínházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A társulat célja az egyetemisták megszólítása, hogy minél inkább közelebb kerüljenek a színház világához - mondta el Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője a 2019. október 14-én tartott évadnyitó sajtótájékoztatón a Pinceszínházban. Kiderült: a társulat azt szeretné, ha olyan műveket állítanának színpadra, melyekkel minden kategóriában versenyre tudnak kelni, így a klasszikustól kezdve az eddig nem próbált monokomédiáig, színes repertoárral készülnek az új évadra.


14-001


Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabjával, az Én a féreg című Kafka-kabaréval indította az évadot a társulat, amely a Magyar Művek Szemléjén bronz minősítést nyert. Ezt az előadást legközelebb 2019. november 19-én 19 órakor a Pinceszínház színpadán tekinthetik meg az érdeklődők. Jagos István Róbert drámája, az Evangélium is színpadra kerül 2019. október 15-én, ami egy olyan apokaliptikus világot mutat be, mely a lét nagy kérdéseivel foglalkozik, így például a hittel, halállal, árulással. Ismét színpadra kerül Závada Péter Reflex című drámája Hadzsy János rendezésében. Megtörtént eseményeken alapul a történet, ahol a főhősnő a Lipótmezei Elmegyógyintézetben dolgozik 1956-ban. Azonban, a korral szembe menő módszertana következtében nem dolgozóként, hanem betegként találja magát az intézet falai között. Ezt a darabot november 5-én láthatja a közönség 19 órai kezdettel a Pinceszínház színpadán.


A korábbi évadok komolyabb hangvételű darabjai után most a komikusabb művek lesznek terítéken a Szegedi Egyetemi Színház tavaszi műsorán – mondta el Varga Norbert. Új bemutatókkal készülnek, először Görgey Gábor Komámasszony hol a stukker című darabját láthatja a közönség 2020 februárjában. Tavasszal egy új műfajban, a monokomédiában próbálja ki magát a társulat, Varsányi Anna Tavaszi hangok című darabját Márkos Emese játsza el. A bemutatóra 2020 márciusában kerül sor. A társulat 2012-ben játszott utoljára külföldi szerzőtől, így az évad harmadik bemutatója Werner Schwabb az Elnöknők, 2020 májusában.


Az SZTE NKI Kulturális Iroda és a SZESZ társulat 2020 áprilisában rendezi meg az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót az Egyetemi Tavasz programsorozatának részeként.


- Ennek célja, hogy külhoni és itthoni egyetemi színházak találkozni tudjanak – tette hozzá Varga Norbert. A háromnapos találkozó kiváló alkalom arra, hogy minél több egyetemistának és érdeklődőnek biztosítsanak betekintést a színház világába, többek között azzal, hogy elsősorban egyetemisták munkáit mutatják be a találkozón. További célja a hagyományteremtés, és felhívja a figyelmet az egyetemi színjátszás szerteágazó múltjára, jelenére és jövőjére. Nemcsak Szegeden, de Debrecenben, Pécsett és Veszprémben is rendeznek találkozókat. A legközelebbi a Debreceni Egyetemi Színpadi Találkozó.


A társulat munkája iránt érdeklődőket egész évben tematikus tréningekkel várja a társulat, amelyeken előzetes jelentkezés alapján bárki részt vehet.


10-001


A sajtótájékoztatón kiderült: a Naked SZESZ verszenésítő játékként indult, amely az egyetemi verspályázatok és más verseskötetek verseiből született. Mostanra zenekar formájában is működik. 2019-ben új lemezük jelent meg, Pehelysúlyú Világ címmel. A zenekar Magyarkanizsán a dalviadal győzteseként került ki, ami további fellépéseket és új hanganyag elkészítését tette lehetővé. Az új albumon szerepelnek SZTE-s hallgatók versei, de Radnóti Mikós művét is felismerhetjük a számok között, valamint Géczi Gergő és Varga Norbert dalszövegei is színesítik az albumot. Erről egy számot kiválasztott és elénekelt saját gitár kíséretében Varga Norbert a sajtótájékoztató zárásaként.

 

Fotó és szöveg: Móczár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  10:00 - 14:00
 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 12.
  19:00 - 20:00
  A túlsúly és annak egészségre ártalmas következményei ma már az egész világon fenyegető méreteket öltenek. A szívre, keringésre kifejtett hatások évtizedekig nem okoznak panaszokat, de ha már megjelentek, nagyon nehéz azokat visszafordítani. Milyen egészséget veszélyeztető hatásokkal jár a túlsúly, hogyan lehet a folyamatba beavatkozni? Hogyan, mennyit mozogjunk, ha meg akarjuk előzni a problémát, vagy testsúlyt szeretnénk csökkenteni, mely mozgásformák a legalkalmasabbak erre?
 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében