SZTE Info

22

Nyílt napot tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban

Színházbejárással, jelmezpróbával, beszédtechnikai foglalkozással, nyílt próbákkal és előadásokkal várták az érdeklődőket az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál programsorozat részeként a Szegedi Nemzeti Színházban 2019. október 8-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemistáknak rendezett eseménysorozat 10 órakor kezdődött, Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának megnyitójával, majd az érdeklődők Puccini: A köpeny című egyfelvonásos operájának nyílt próbáját nézhették meg, amely egy szerelmi háromszög tragikus történetét ábrázolja. Ezután beszédtechnikai foglalkozást tartott Szilágyi Annamária színművésznő az érdeklődő látogatóknak. A fiatalok olyan gyakorlatokat végeztek szavakkal, amelyekkel a színészek előadások előtt melegítenek be, hiszen a színpadon a nézői élmény elérése érdekében fontos az artikuláció és a nyelvbotlások kiküszöbölése. A színház balett-termében a Sirály című előadás várta a nyílt napra látogatókat.


szinhazi_nyilt_nap
Képgaléria a rendezvényről


A nap további részében a kulisszák mögé kalauzolták el az érdeklődőket. A „túrák” a színház aulájából indultak. Idegenvezető segítségével a színház rövid történetének megismerése után a nézőtéren át a színpadra vezetett az út, ahol a színházi munkások már felállított díszletekkel készültek a következő előadásra. A színészek szemszögéből, a színpadról letekintve beláthatóvá vált a zenekari árok és az impozáns nézőtér. A színpadról nyíló hátsó folyosón elindulva a kis belmagasságú forgószínpad alá is betekinthettek a résztvevők, ahol korábbi színdarabokból felismerhető díszletekkel találkoztak. Ezzel párhuzamosan jelmezpróbákkal színesítették a nyílt napot. Itt mindenki kibújhatott egy kicsit saját bőréből, és igazi színésznek érezhette magát.


28


Este a Kisszínházban folytatódtak a programok, ahol a Színházi bestiák című színmű közel teltházas előadásával nyújtott mélyreható élményeket a nézőknek. A darab az 1600-as évek színházi forradalmát mutatja be, amikor először engedélyezték, hogy nők is játszhassanak a színpadon. Öt színésznő sorsát ismerik meg a nézők, akik különböző nehézséggel és kiszolgáltatottsággal szembe nézve próbálják biztosítani saját megélhetésüket. A darab olyan közeget teremt, amely tele van érzelmekkel és olykor szinte tragikomikus elemekkel, így minden néző akaratlanul is magára ismer. Az előadás különlegessége a zenei aláfestést nyújtó, nem mindennapi hangzást kínáló handpan nevű hangszer, amelyet Nagy János Afronauta szólaltatott meg. A darab után sokan a közönségtalálkozón is részt vettek. Itt közvetlenül kérdezhettek a rendezőtől Horgas Ádámtól és a színészektől Fekete Gizitől, Csorba Katától, Szilágyi Annamáriától, Borsos Beátától és Molnár Erikától.


A nap megkoronázásaként Nagy János Afronauta handpan koncertjével zárták az eseményeket, ahol a közönség ismét átélhette a hangszer különleges hangzásvilágát.


SZTEinfo- Szöveg és fotó: Móczár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.