SZTE Info

Melyek a LEGOkosabb robotok? – játékos robotikaelméletek a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakáján a robotika világába kalauzolták el az érdeklődőket az SZTE JGYPK oktatói. Az érdeklődők megismerkedhettek az Isaac Asimov sci-fi író által megfogalmazott robotikatörvényekkel. Rövid áttekintés kaptak, mi a különbség a háztartási- és a mobilrobotok, továbbá a manipulátorok között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Informatika Alkalmazásai Tanszékén Dr. Kelemen András főiskolai docens és csapata tartott rendkívül érdekes előadást minden korosztály számára a Kutatók Éjszakáján szeptember 27-én.

 

Az előadáson az érdeklődők megismerkedhettek az Isaac Asimov sci-fi író által megfogalmazott robotikatörvényekkel. Rövid áttekintés kaptak, mi a különbség a háztartási- és a mobilrobotok, továbbá a manipulátorok között.

 

Meglepő tény, hogy tudományos szemmel minden gép robotnak tekinthető, amely automatizált tevékenységet hajt végre. Vagyis háztartási robotnak számítanak az olyan egyszerűnek vélt eszközök is, mint a mikrohullámú sütő vagy a mosógép. Komplexitás szempontjából a sort a mobilis robotok folytatják, ezek képesek helyzetváltoztatásra. Velük szemben az ipari robotok – a szakzsargon nyelvén manipulátorok – ritkán mobilisak, azonban képesek nehéz tárgyakat elmozdítani.

A robotika tehát jobban beintegrálódott a hétköznapjainkba. A LEGO már évtizedek óta gyárt moduláris, vagyis cserélhető alkatrészekkel rendelkező robotokat. Kezdetben ilyen volt a játékcég Technics csomagja. A Kutatók Éjszakáján az SZTE JGYPK csapata ennek a jóval fejlettebb változatát, a LEGO Mindstorms EV3 alapcsomagját mutatta be, amit kifejezetten mérnöktanhallgatóknak fejlesztettek ki. Az alapcsomag kisméretű robotja alapvető szenzorokkal és telephellyel rendelkezik, melyek segítségével egyenes vonalú egyenletes mozgást képes végrehajtani. Mivel műanyagból van, ezért más feladatok ellátására nem kimondottan alkalmas.

Az előadás során előkerült még egy házilag barkácsolt robotkutya is, mely kétállapotú rendszerű: ugat, lépked, majd elhallgat.


SZTEinfo - Zádori Bence

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00
 • október 14.
  14:00 - 15:00
  Join us for a public talk on Hungary's democratic transition from the perspective of the number-two diplomat of the U.S. Embassy in Budapest in 1989. Donald Kursch served as Deputy Chief of Mission in Budapest between 1986 and 1990 so he was close witness to the events that led to the change of regime. The talk is followed by a Q&A guided by Professor of Political Science (SZTE) Dr. Norbert Merkovity.
 • október 14.
  16:30 - 18:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író, szerkesztő
  A lidércfény vagy bolygó-tűz különleges természeti jelenség. Fény, amely a legsötétebb éjszakában is képes reményt adni. Nem tudni, hol, mikor lobban fel e bolygó fény, de ilyenkor segít élni, életben maradni, megérteni önmagunkat és a világot. Ilyen, a hivatalosan oktatott irodalomtörténet mellett bolygó fényeknek szánja Bárdos József ezeket a kis, novellaszerű történeteket, amelyek egy pillanatra erős fénybe helyeznek, megvilágítanak egy arcot, egy sorsdöntő helyzetet. Az elbeszélések témái gyakran súlyosak, és veszélyesek az ábrázolt élethelyzetek. Mint például Arany János és Jókai Mór beszélgetése a Haynau-uralom sötét éjszakájában. Vagy a Madách Imre letartóztatása előtti pillanat, vagy Balassi Bálint Lengyelországba való elbujdosásának felidézése. A novelláskötet élményszerűen átélhető képet nyújt a lenyűgöző magyar irodalmi örökségről.
 • október 14.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Dusha Béla fotóművész
  Közreműködik: Fabulya Andrea versmondó
  Dr. Gyeviki János PhD (Szeged, 1949) a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1972-ben szerzett gépészmérnöki, majd 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki diplomát. 2011-ben az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docenseként ment nyugdíjba, de azóta is oktat. 1970 óta fotografál. 1977 óta tagja a Szegedi Fotóklubnak, 2015 óta a SZAB Fotóművészeti Munkabizottságnak. Számos csoportos és egyéni kiállításon szerepelt. Az utóbbi években képeivel a tanyavilág emlékeit keresi, az elmúlás gondolatát, szépségét járja körül. A tárlat összefoglaló képet kíván nyújtani egy gazdag életműről.
  Megtekinthető október 22-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.