SZTE Info

Az Év Igekötője – avagy nyelvészek a Kutatók Éjszakáján


Egy nagyon friss kezdeményezésnek lehetünk tanúi, hiszen az első szavazás tavaly, 2018-ban zajlott le, ahol szerencsére igen sokan voksoltak a kedvenc igekötőjükre. Ennek sikerén felbuzdulva az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszék néhány oktatója és hallgatója idén is megszervezte ezt a nyelvészmegmozdulást: bárki szavazhatott az évi igekötőjére három kategóriában. Az eredményt a Kutatók Éjszakáján hirdették ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az év igekötőjére szavazni három kategóriában is lehetett. A Standard kategóriában a már jól ismert, általános iskolában megtanult 13 igekötő indult a győzelemért. Ilyen például az össze, fel, le vagy a ki. Extrém kategóriában az Osiris Helyesírás kötetében igekötőnek jelölt szavak közül választhattak a szavazók - ez utóbbi 45 igekötőt tartalmaz (kizárva innen a 13 standard igekötőt és az e~ö variánsokat). Ide tartozik a tova, széjjel, körül vagy a félre. A Freestyle kategóriában a másik két csoportból kimaradt vagy önjelölt igekötők közül szemezgethettek az érdeklődők. Ilyen lehet a telibe, szörnyet, békén vagy a sarkon.


Az eredményeket Varga Anikó és Virág Nándor hirdette ki a Kutatók Éjszakáján.


Standard kategóriában a tönkre igekötő, extrém kategóriában a szanaszét, míg freestyle kategóriában a dugába győzött.

A szavazás így alakult:

Standard (458 szavazat)

tönkre (102), össze (95), meg (82), be (40), fel (38), át (27), rá (16), vissza (15), oda (11), ide (10), el (8), le (8), ki (6)

 

Extrém (462 szavazat)

szanaszét (81), tova (58), széjjel (50), haza (25), szerte (25), újjá (25), ellen (11), jóvá (11), újra (10), által (9), bele (9), helyre (9), létre (9), tele (9), hozzá (8), keresztül (8), ketté (8), túl (7), végbe (7), egybe (6), körül (6), szembe (6), végig (6), abba (5), fenn (5), körbe (5), mellé (5), neki (5), alább (4), kölcsön (4), előre (3), félbe (3), félre (3), közre (3), alul (2), benn (2), elő (2), hátra (2), közbe (2), utána (2), felül (1), rajta (1)

 

Freestyle (223 szavazat)

dugába (34), telibe (24), agyon (22), kupán (21), szörnyet (13), széjjel (12), hanyatt (10), örökbe (10), lóvá (8), nyilván (8), ott (8), jól (7), cserben (6), együtt (6), számon (5), viszont (5), békén (4), karban (4), sarkon (3), elöl (2), észre (2), útba (2), utol (2), hátba (1), helyben (1), helyt (1), jót (1), végre (1)


 

SZTE Info - Tikvicki Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)