Bezár

Hírarchívum

nyito
Élvonalban az SZTE a legfrissebb QS rangsorban

Élvonalban az SZTE a legfrissebb QS rangsorban

2019. október 15.
1 perc

Nyilvánosságra hozta a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézmények listáját a Quacquarelli Symonds (QS). A rangsorban a 33. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem, ezzel a rangsorolt intézmények legjobb kilenc százalékában szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai régióból idén 354 egyetem került be a brit QS végső rangsorába, így tavalyhoz képest 53 új vizsgált intézménnyel bővült a lista. A rangsort tíz szempont alapján állították össze: 30 százalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét, 20 százalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit vették figyelembe. Mérték az oktató-hallgató arányt (10 százalék), a doktori fokozattal rendelkező oktatók-kutatók számát (5 százalék), az idézettséget (5 százalék), a publikációs tevékenységet (10 százalék) és az intézmény nemzetközi kutatói kapcsolatrendszerét (10 százalék). A nemzetközi hallgatók és oktatók arányát 2,5-2,5 százalékos súlyozással számolták, az intézmény internetes láthatóságát 5 százalékkal.


A lista összeállítói 20 hazai felsőoktatási intézményt vizsgáltak, melyből 19-et értékeltek, és ezek közül 17fért fel a végső listára. Hazánkban a második helyezést legjobb vidéki egyetemként a Szegedi Tudományegyetem érte el: a rangsorban a 33. az intézmény. A korábbi évekhez képest több területen is javított a mezőnyben elfoglalt pozícióján az egyetem: ilyenek például az akadémiai elismertség, a publikációk átlagos idézettsége és az intézmény online jelenléte.


A teljes rangsor itt elérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek