SZTE Info

Alma_Mater_mentorprogram_2019

Elkezdődött az Alma Mater mentorprogram 14. szemesztere

Tizennegyedik szemeszterét kezdte 2019 szeptemberében az Alma Mater Alumni mentorprogram. A Magyarországon egyedülálló, rendkívül népszerű programba a kezdetek óta már több mint 400 hallgató kapcsolódott be. A program célja, hogy a hallgatók betekintést kapjanak szakmájuk gyakorlati oldalába, és hasznos tapasztalatokat szerezzenek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mentorprogram hivatalos megnyitóján, 2019. szeptember 30-án, az SZTE Alumni ügyekért felelős rektori megbízottja, Prof. Dr. Görög Márta köszöntötte a programban részt vevő mentorokat és mentoráltakat. – Régebben még nem volt olyan védőháló, motiváló közeg számunkra, amiben valaki felismerte volna, hogy mi az, amit hallgatóként tényleg szeretnénk, aki látta volna, hogy mit teszünk ennek elérése érdekében, és esetleg segített is volna ebben tanácsokkal, útmutatással – fogalmazott Prof. Dr. Görög Márta. Hozzátette: Az Alma Mater mentorprogram az a közeg, ahol mentor és mentorált számíthat egymásra, és a hallgatók olyan szakmai tudásra tehetnek szert, amely nagy előnyt jelent majd a munkaerőpiacon.


Alma_Mater_mentorprogram_2019_GM


Az idei szemeszterben Dr. Hoffmann Balázs, az SZTE ÁJTK egykori hallgatója és a Hoffmann Ügyvédi Iroda alapítója vehette át a Kiváló mentor oklevelet, melyet sokéves mentorálási munkájával érdemelt ki. Az ügyvéd elmondta: azért csatlakozott a programhoz mert látta, hogy ezen a területen a pályaorientációban rendkívül fontos a gyakorlati tapasztalat, és segíteni szeretne a hallgatóknak, hogy az igazi munkával való megismerkedés révén igazi versenyelőnyt, kiváltságot szerezzenek.


Alma_Mater_mentorprogram_2019_HB


Az idei őszi szemeszterben az SZTE 46 alumnusa mintegy 100 helyet kínált a hallgatóknak. Az Alma Mater mentorprogramba jelentkezett hallgatók és mentoraik először 2019. szeptember 30-án, a program megnyitóján találkoztak, ahol rövid bemutatkozások után egyeztettek a közös munka részleteiről és az elvárásaikról. Az Alma Mater mentorprogramjára az SZTE aktív vagy passzív, hazai vagy külföldi hallgatói egyaránt jelentkezhetnek. Egy diák akár többször is részt vehet a programban, amely már kurzusként is felvehető.


A programról további információ itt: SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram


SZTEinfo - Kocsis Bernadett

Fotó - SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 14.
  12:10 - 12:10
 • október 14.
  14:00 - 15:00
 • október 14.
  14:00 - 15:00
  Join us for a public talk on Hungary's democratic transition from the perspective of the number-two diplomat of the U.S. Embassy in Budapest in 1989. Donald Kursch served as Deputy Chief of Mission in Budapest between 1986 and 1990 so he was close witness to the events that led to the change of regime. The talk is followed by a Q&A guided by Professor of Political Science (SZTE) Dr. Norbert Merkovity.
 • október 14.
  16:30 - 18:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író, szerkesztő
  A lidércfény vagy bolygó-tűz különleges természeti jelenség. Fény, amely a legsötétebb éjszakában is képes reményt adni. Nem tudni, hol, mikor lobban fel e bolygó fény, de ilyenkor segít élni, életben maradni, megérteni önmagunkat és a világot. Ilyen, a hivatalosan oktatott irodalomtörténet mellett bolygó fényeknek szánja Bárdos József ezeket a kis, novellaszerű történeteket, amelyek egy pillanatra erős fénybe helyeznek, megvilágítanak egy arcot, egy sorsdöntő helyzetet. Az elbeszélések témái gyakran súlyosak, és veszélyesek az ábrázolt élethelyzetek. Mint például Arany János és Jókai Mór beszélgetése a Haynau-uralom sötét éjszakájában. Vagy a Madách Imre letartóztatása előtti pillanat, vagy Balassi Bálint Lengyelországba való elbujdosásának felidézése. A novelláskötet élményszerűen átélhető képet nyújt a lenyűgöző magyar irodalmi örökségről.
 • október 14.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Dusha Béla fotóművész
  Közreműködik: Fabulya Andrea versmondó
  Dr. Gyeviki János PhD (Szeged, 1949) a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1972-ben szerzett gépészmérnöki, majd 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki diplomát. 2011-ben az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docenseként ment nyugdíjba, de azóta is oktat. 1970 óta fotografál. 1977 óta tagja a Szegedi Fotóklubnak, 2015 óta a SZAB Fotóművészeti Munkabizottságnak. Számos csoportos és egyéni kiállításon szerepelt. Az utóbbi években képeivel a tanyavilág emlékeit keresi, az elmúlás gondolatát, szépségét járja körül. A tárlat összefoglaló képet kíván nyújtani egy gazdag életműről.
  Megtekinthető október 22-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.