Bezár

Hírarchívum

IMG_4792
Együttműködés az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság között

Együttműködés az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság között

2019. október 28.
2 perc

Megállapodást írt alá október 25-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara az Alkotmánybírósággal. A hosszú távú együttműködés elsősorban tudományos kutatás, oktatás, képzés, illetve konferencia- és rendezvényszervezés területére terjed ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon egyedüli felsőoktatási intézményként a Szegedi Tudományegyetem kötött együttműködést az Alkotmánybírósággal. A 2019. október 25-én aláírt megállapodás az Alkotmánybíróságon és az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon meglévő tudásbázissal és tapasztalati háttérrel segítheti mindkét intézmény hosszú távú, innovatív és magas színvonalú működését.


AJTK_Alkotmanybirosag_kepgaleria
Képgaléria a rendezvényről



– Az ország egyik legjobb egyetemének rektoraként igen nagy megtiszteltetés, hogy az Alkotmánybírósággal köthetünk megállapodást. Önmagában az egyetem nem tudja felvenni a versenyt a keleti és nyugati felsőoktatási intézményekben zajló folyamatokkal. Ahhoz, hogy a képzést, kutatást és oktatás fejleszteni tudjuk, hálózatosodásra, a kapcsolati tőke bővítésére van szükség – fogalmazott köszöntőjében Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Hozzátette: a kapcsolódást nemzetközi szinten az Európai Egyetemek projektben már megkezdte az intézmény, de kiemelten fontos, hogy az ország kiváló intézményeivel is megállapodásokat írjanak alá, hiszen ezzel növelni tudják az SZTE-s diploma értékét.


IMG_4792


– Az Alkotmánybíróság és egy tudományegyetem kapcsolata csak gyümölcsöző lehet. A mai megállapodással a vidéki egyetemek előtt is tisztelgünk, és elismerjük a szegedi jogi karon folyó munkát – hangsúlyozta Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Hozzátette: az utóbbi években a szegedi egyetem teljesítményével, kiváló szakmai szellemi műhelyként nem vidéki szinten teljesít. – Közös erővel olyan konferenciákat szervezhetünk a jövőben az Alkotmánybíróság nemzetközi kapcsolatai révén külföldre is, amelyek nemcsak a szegedi joghallgatók, hanem az egész ország hasznára válnak – tette hozzá Dr. Sulyok Tamás, az SZTE végzett hallgatója.


IMG_4830


Az aláírt megállapodás formalizálja azt a több évtizedes folyamatot, amely a szegedi jogi kar és az Alkotmánybíróság között fennáll.

Prof. Dr Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja a tudásközpontú jogi karról beszélt, ahol értékként tekintenek a tudásra, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tudásbázis kiszélesedjen. A hallgatóknak alapos elméleti tudást nyújtanak, emellett olyan fejlesztéseket indítottak, amelyek a kooperatív, gyakorlatorientált képzések irányába mutatnak. – Kiemelten fontos, hogy meglévő oktatási, kutatási együttműködéseinket tovább fejlesszük. Ez egyrészt olyan új kutatási területek felé való elköteleződést jelent, mint a digitalizáció és a mesterséges intelligencia, másrészt az oktatásmódszertan fejlesztését is jelenti. Éppen ezért fontos, hogy olyan együttműködéseket alakítsunk ki, amelyek a tudásbázis bővítésének lehetőségét is jelentik, ebben kiváló partner az Alkotmánybíróság – hangsúlyozta a dékán.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek