SZTE Info

Donald Kursch a szegedi egyetemen

2019. október 14-én az Amerikai Nagykövetség és a helyi American Corner meghívására Szegedre látogatott Donald Kursch egyesült államokbeli diplomata, aki előadásain élő történelemkönyvként számolt be a magyarországi rendszerváltással kapcsolatos személyes élményeiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

“Kilátás a Szabadság térről” címmel délelőtt a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium több száz diákjából, majd a Rektori Hivatalban a Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló közönségnek tartott előadást Donald Kursch. Kiderült: először a hetvenes években dolgozott az USA budapesti nagykövetségén, így arról az időszakról is beszélt, amíg Mindszenty bíboros a nagykövetség épületében élt.


DSC_4800

 

Moszkvai és washingtoni munkáit követően 1986-tól 1990-ig követtanácsosként került ismét Budapestre, így közelről volt lehetősége végigkövetni a rendszerváltáshoz vezető jelenségek, események sorát. Előadásaiban a diplomata a ma már történelminek számító események kapcsán számos személyes anekdotát osztott meg a hallgatósággal. Kiemelte például fontos szerepét George Bush elnök 1989-es budapesti látogatásának szervezésében és abban, hogy a Békehadtesttől önkéntes angol nyelvtanárok érkeztek Magyarországra. A fiatalokat arra buzdította, hogy bármilyen ügyről legyen is szó, ne féljenek aktívan részt venni sorsuk alakításában.


DSC_4616

 

A tapasztalt külügyi szakembert a budapesti Amerikai Nagykövetség a rendszerváltás 30. évfordulójára szervezett rendezvénysorozatának kapcsán hívta meg Magyarországra.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 13. 08:00 - 15. 18:00
 • november 13.
  10:00 - 17:30
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Művészetelméleti és Művészetpedagógiai Kutatócsoportjának szervezésében
 • november 13. 13:00 - 15. 13:30
  Az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszéke és az MTA SZAB Jogtudományi Szakbizottsága szervezésében
 • november 13.
  14:00 - 16:00
  A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya tisztelettel meghívja Önt Kemény Lajos, az MTA levelező tagja "Az immunrendszer szerepe gyulladásos bőrbetegségekben" címmel tartandó székfoglaló előadására.
 • november 13.
  16:00 - 17:00
  Megnyitja: Horváth Janisz grafikusművész, kalligráfus, tipográfus
  Az SZTE Konfuciusz Intézet a kínai kalligráfia és festészeti tanfolyam alkotóinak legjobban sikerült műveiből kiállítást szervez a Rektori Épület átriumában. A megnyitón Horváth Janisz grafikusművész kalligráfia és festészeti bemutatóval egybekötött tárlatvezetést tart az érdeklődőknek.
  Megtekinthető november 20-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.