SZTE Info

Donald Kursch a szegedi egyetemen

2019. október 14-én az Amerikai Nagykövetség és a helyi American Corner meghívására Szegedre látogatott Donald Kursch egyesült államokbeli diplomata, aki előadásain élő történelemkönyvként számolt be a magyarországi rendszerváltással kapcsolatos személyes élményeiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

“Kilátás a Szabadság térről” címmel délelőtt a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium több száz diákjából, majd a Rektori Hivatalban a Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló közönségnek tartott előadást Donald Kursch. Kiderült: először a hetvenes években dolgozott az USA budapesti nagykövetségén, így arról az időszakról is beszélt, amíg Mindszenty bíboros a nagykövetség épületében élt.


DSC_4800

 

Moszkvai és washingtoni munkáit követően 1986-tól 1990-ig követtanácsosként került ismét Budapestre, így közelről volt lehetősége végigkövetni a rendszerváltáshoz vezető jelenségek, események sorát. Előadásaiban a diplomata a ma már történelminek számító események kapcsán számos személyes anekdotát osztott meg a hallgatósággal. Kiemelte például fontos szerepét George Bush elnök 1989-es budapesti látogatásának szervezésében és abban, hogy a Békehadtesttől önkéntes angol nyelvtanárok érkeztek Magyarországra. A fiatalokat arra buzdította, hogy bármilyen ügyről legyen is szó, ne féljenek aktívan részt venni sorsuk alakításában.


DSC_4616

 

A tapasztalt külügyi szakembert a budapesti Amerikai Nagykövetség a rendszerváltás 30. évfordulójára szervezett rendezvénysorozatának kapcsán hívta meg Magyarországra.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.