SZTE Info

Állásbörzére várták a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit

Az informatikus, a közgazdász és a mérnök végzettségű hallgatók mellett a jogi pályán végzettek és az idegen nyelveket jól beszélő fiatalok iránt is nagy kereslet mutatkozott az SZTE Őszi Állásbörzéjén, október 8-án. A régió legnagyobb álláskeresési fórumán több mint 60 kiállító cég várta a gyakornoki és munkahelyet kereső fiatalokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2019. október 8-i SZTE Őszi Állásbörzére az egyetem gyakornoki helyet kereső hallgatóit, leendő frissdiplomásait és minden olyan, már szakmai tapasztalattal rendelkező érdeklődőt vártak, aki kíváncsi volt arra, hogy jelenleg milyen nyitott pozíciókat kínálnak a munkáltatók. A régió legnagyobb álláskeresési fórumának idén is az egyetem központi helyszíne, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Átriuma adott otthont.


– A gazdaság motorját az egyetemek jelentik, amelyeknek az ipar és a vállalatok kihívásaira, munkaerő elvárásaira is reagálniuk kell. Így egyre nagyobb feladat hárul a felsőoktatási intézményekre. A munkaerőpiac elvárásainak a duális és kooperatív képzésekkel lehet megfelelni – fogalmazott köszöntőjében Dr. Fendler Judit. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt is hangsúlyozta, hogy az intézmény szövetségesként tekint a kiállító cégekre, hiszen hosszú távú, folyamatos és dinamikus szakmai együttműködésre törekednek a megjelent vállalatokkal.


IMG_3390


– Az SZTE intézményfejlesztési tervében célként fogalmaztuk meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem a képzés teljes vertikumát, illetve a képzési területek teljes palettáját tekintve olyan intézménnyé váljon, amely naprakészen kapcsolódik az aktuális munkaerőpiaci elvárásokhoz, elsősorban Szeged és a dél-alföldi régió vonatkozásában. Mindennek az az alapja, hogy kompetenciaalapú és gyakorlatorientált tudást nyújtunk hallgatóinknak, akik így versenyképes végzettséggel rendelkeznek, mikor diplomával a kezükben távoznak tőlünk – emelte ki.

A több mint 60 kiállító között regionális cégek, az ország legnagyobb multinacionális és hazai vállalatai, munkaerő-közvetítők és egyéb szolgáltatók várták az érdeklődőket. A céges képviselők személyesen tájékoztatták a látogatókat a kínált pozíciók jellegzetességeiről, elvárásokról, a jövőben várható gyakornoki- és munkalehetőségekről. Az állásbörze helyszíne egyéb kísérő programoknak, például a népszerű grafológiai tanácsadásnak is helyet adott.


Allasborze_2019
Az SZTE Őszi Állásbörzén készült képek itt megtekinthetőek.


Az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését az SZTE Karrier Iroda a börze előtti napokban személyes tanácsadásokkal és workshopokkal segítette. A felkészítő napokon résztvevők – többek között – választ kaptak arra, hogy ki számít jó jelöltnek a HR-es szemében a pályázatok előszűrésekor, illetve, hogy a munkáltatók milyen egyéb szempontokat tartanak fontosnak a kiválasztás során. Október 2-án, 3-án és 7-én személyes tanácsadások formájában segítséget adtak a pályatervezéshez, a tartalmi és formai szempontból is megnyerő önéletrajz összeállításához. A stíluskommunikációs tanácsadáson résztvevők közelebb kerültek a személyiségükhöz illő stílus megtalálásához és előzetes élményt szereztek az interjú menetéről, a várható interjúkérdésekről. Október 4-én két workshoppal segítették az álláskeresőket, amelyeken amellett, hogy megtudták melyik személyiségtípusba tartoznak, tárgyalás- és érveléstechnikai készségeiket is fejlesztették a résztvevők.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)