Bezár

Hírarchívum

kiemelt_kezmosas

Álljunk meg egy kézmosásra!

Álljunk meg egy kézmosásra!

2019. május 13.
2 perc

A kézhigiénés világnapra emlékeztek május 10-én, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében, ahol egy éve használják a kézfertőtlenítés hatékonyságáról visszajelzést adó Semmelweis szkennert. A tudomány mellett a humor és a színház nyelvén is megismerkedhettek az érdeklődők a kézmosás szerepének fontosságával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mivel a betegellátás során a fertőzéseket a legkönnyebben a kéz terjeszti, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének kezelése szó szerint a kézben van. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban nyolc éve – az országban úttörőként – kezdték meg tervezetten fejleszteni a betegellátók kézhigiénés protokollját, immáron hat darab Semmelweis szkenner segíti a szakszerű kézfertőtlenítést. Egy éve működik egy ilyen berendezés az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben – ahol a világnapi megemlékezés alkalmával – Dr. Hankovszky Péter, a belgyógyászati részleg vezetője bemutatta a szkennert működés közben.

 

kezmosas2


A berendezés képes arra, hogy azonnal és egyértelműen kimutassa a klinikai dolgozók kezének higiénés állapotát. Ehhez egy speciális, UV jelölő festéket tartalmazó fertőtlenítőszerrel kell alaposan kezet „mosni”, majd így behelyezni a kezet a készülékbe, ami megmutatja, hogy a fertőtlenítőszer hova jutott és hova nem, azaz, ha befedte, akkor zöldet, a hiányos részeknél pedig pirosat jelez a szkenner. A klinikai dolgozók a készüléket egyéni azonosító kártyával tudják elindítani, ennek köszönhetően bármikor ellenőrizhető a kézhigiénia állapota.

 

kezmosas


A kézhigiéné világnapi megemlékezés második programját, „A kézmosás fontosságáról” című előadást az I. Belgyógyászati Klinika tantermében mutatták be. A produkció rendezőjétől, a Jászai Mari-díjas színész, Scherer Pétertől még egy évekkel ezelőtti drogprevenciós iskolai bemutató után egy szegedi ápolónő kérdezte, tudja, miből kellene előadást csinálni? A kézmosás fontosságából! És ez az elsőre banálisnak tűnő téma briliáns színpadi megvalósítást kapott. A Molnár Gusztáv és Katona László főszereplésével bemutatott zenés produkció – évek óta tartó országos sikere – ezt a témakört rendkívül színesen és sok nézőpontból, például az orvos és a baktérium szemszögéből is láttatja. Semmelweis Ignác történetét is felelevenítik, mint ahogy egy jelentőségteljes kézmosást, amint az egy baktérium hatalmas haldoklási jelenetévé válik.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek