Bezár

Hírarchívum

kiemelt_FOG-alapkoletetel

Kétszeresére bővül a szegedi fül-orr-gégészeti klinika épülete

Kétszeresére bővül a szegedi fül-orr-gégészeti klinika épülete

2019. június 11.
4 perc

Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból újul meg a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika. Az új épületszárnyban nyugat-európai színvonalú ambulancia, modern műtők és kétágyas kórtermek kapnak helyet. A kivitelezési munkálatokat a magyarországi építési piac egyik meghatározó társasága, a szegedi KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi. Az új szárny alapkövét június 11-én helyezték el a klinika mögötti területen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Több szakterületen európai szinten is kiemelkedő színvonalú munka folyik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikán, számos speciális fej-nyaksebészeti problémát itt tudnak a legmagasabb szinten orvosolni. A szegedi klinikán dolgoznak a fej-nyak tumorok legkiválóbb szakértői, de az intézmény a gyermeklégút-sebészetben, fülsebészetben és a cochleáris implantátumok beültetésében is élenjáró. Az elmúlt években olyan szintű fejlődés következett be a szakmában, ami miatt az eredetileg raktárként, később a gyermekklinika elkülönítő részlegeként szolgáló épület már nem felel meg a modern kor követelményeinek. Az épületben 1964-ben hozták létre az önálló fül-orr-gégészeti klinikát. Az elmúlt húsz évben történtek ugyan kisebb felújítások, amelyek technikai javulást eredményeztek, de a helyiségek továbbra is fele-harmad akkorák maradtak, mint ami optimális lenne.

 

SZTE-ful-orr-gege-klinika-latvanyterv


Az európai színvonalú betegellátás a több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásnak köszönhetően 21. századi körülmények között folyhat. A klinika jelenlegi épülete mellé egy ugyanakkora alapterületűt építenek, így duplájára nő a klinika területe. Az új szárnyban tágas műtőket alakítanak ki, amelyekben lehetővé válik a modern műtéti eszközök biztonságos elhelyezése. Az ambulancián nyugat-európai színvonalú, kényelmes, a betegek intim elhelyezését biztosító rendszert hoznak létre. Két-három ágyas, saját vizesblokkal rendelkező kórtermeket, megfelelő minőségű szociális helyiségeket és orvosi szobákat alakítanak ki.


IMG_8236

 

– Európai szinten is kiemelkedő színvonalú munka folyik a szegedi fül-orr-gégészeti klinikán, szakmailag nemcsak az országban, hanem a közép-európai régióban is fej-nyak sebészeti centrum vagyunk. Számos olyan eljárást alakítottunk ki, amit a hazai és nemzetközi gyakorlatban is elismernek és használnak. A jelenlegi épület, kiegészülve egy új cochleáris implantációs központtal, méltó helyet biztosít az eljáráshoz köthető tudományos munkának, az európai szintű gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti ellátásnak, valamint bizonyos speciális beavatkozásokat igénylő külföldi betegek fogadásának. A hat évvel ezelőtti adatokhoz képest a járóbetegekkel együtt megduplázódott a betegszám, jelenleg nagyjából 100 ezer főt látunk el évente – emelte ki Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. – A fejlesztéssel nemcsak a régió betegei, hanem az egyetem hallgatói és a klinika valamennyi dolgozója is nyer. A jelenlegi klinika kiegészülve a hibrid műtővel, a hallásjavító implantáció területén a világ egyik legjobb K+F területe lesz, ami Szegedre vonzza a legújabb technológiákat egyéb területeken is – tette hozzá.


IMG_8161


– A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt szerepet tölt be a gyógyítás, hiszen az intézmény nem csak oktatási és kutatási centrum, hanem a város és vonzáskörzetének legnagyobb egészségügyi ellátó intézménye is, amely a modern kor követelményeinek megfelelve, az orvostudomány hihetetlen tempójú fejlődéséhez folyamatosan igazodva biztosítja a régió betegeinek zökkenőmentes ellátását – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Hozzátette: a több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásnak köszönhetően 2020-ra kétszeresére bővül, és nyugati színvonalúvá válik a szegedi klinika.


IMG_8122

 

Dr. Hankó Balázs Zoltán, az orvos- és egészségtudományi felsőoktatás fejlesztési stratégiájáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fejlesztés nemcsak a mindennapi betegellátó munka infrastrukturális hátterét, hanem a klinikai oktatás körülményeit is javítja, ezáltal hozzájárul a jövő egészségügyi szakembereinek képzéséhez is. Mindez visszahat arra a kutatás-fejlesztési és innovációs körre, amely a hazai orvos- és egészségtudományi egyetemek feladata.


IMG_8182


A kivitelezési munkálatokat már 2019 májusában megkezdte a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. A projekt megvalósítására egy év áll rendelkezésre. – Kollégáink és partnereink a következő közel egy évben azon fognak dolgozni, hogy az épület a minőségi elvárásoknak megfelelően, költséghatékonyan és határidőben valósuljon meg – fogalmazott Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója.


Az új szárny alapkövét 2019. június 11-én helyezték el a klinika mögötti területen. Az időkapszulába – többek között – egy Szent-Györgyi Albert emlékérem, a Délmagyarország napilap keddi száma, a klinika dolgozóiról készült fénykép és a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. logójával ellátott toll és kulcstartó került.


IMG_8215


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek