Bezár

Hírarchívum

SZTE_HVG

Az SZTE több kara is első helyen a HVG képzésterületi rangsorain

Az SZTE több kara is első helyen a HVG képzésterületi rangsorain

2019. december 12.
3 perc

A HVG összegyetemi rangsora mellett minden évben elkészíti képzésterületi listáit is, melyeken a felsőoktatási intézmények egyes karait vizsgálják, oktatói és hallgatói kiválóság alapján. A 2020-as listában az SZTE BTK, az SZTE TTIK, és az SZTE ÁJTK is a legjobb magyarországi kar lett saját tudományterületén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nemrégiben tette közzé a HVG a Diploma 2020-as kiadványát, melyben a különböző tudományterületek szerint is rangsorolták a magyar felsőoktatási intézményeket. A rangsorokban az SZTE karai is szerepelnek, melyek idén is előkelő helyezéseket értek el. Cikkünkben a top 25 közé bekerült karok eredményeit gyűjtöttük össze.


Az összetett képzési rangsorban legjobb helyen az SZTE Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar végzett, ami a 4. helyezést tudhatja magáénak. A rangsorban 6. helyen áll az SZTE Általános Orvostudományi Kara, 13. helyen pedig az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara.


A bölcsészettudományi képzésterületi rangsorban kiválóan szerepelt az SZTE Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar. Az SZTE BTK a Pécsi Tudományegyetem bölcsész karával közösen foglalhatja el az 1. helyezést az oktatói kiválóságot mérő listán. A hallgatói kiválóság tekintetében is jól szerepelt a kar, itt a 4. helyet érte el. A kar a pedagógusképzésben is kiemelkedő helyet ért el: oktatói kiválóság alapján a legjobb magyar egyetem. Ezen a területen az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a 6., az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar pedig a 11. helyet érte el. A pedagógusképzés területén külön vizsgálták a tanító és az óvodapedagógus szakokat is: előbbiben a 2. helyen áll az SZTE JGYPK, utóbbiban pedig a 11. helyet tudhatja magáénak.


Az informatika területén az SZTE Természettudományi- és Informatikai Kar oktatói a legjobbak az országban: az oktatói kiválóságot vizsgáló rangsorban a TTIK áll a dobogó legtetején. Első helyezésével 11 másik magyarországi intézmény karát előzte meg. A természettudományi rangsorban az SZTE TTIK oktatói és hallgatói kiválóság alapján is kiemelkedő eredményt ért el: előbbiben a 2., utóbbiban pedig a 3. helyen áll.


Jogi képzési területen az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar az oktatói kiválóságot tekintve holtversenyben állhat a dobogó tetejére a Miskolci Egyetemmel. A jogász osztatlan szakot vizsgáló rangsorban pedig az SZTE ÁJTK a 3. helyezést érte el.


Az orvos-és egészségtudományi képzésterületi rangsorban a hallgatói kiválóság alapján a második legjobb kar az SZTE Általános Orvostudományi Kara. Az ÁOK az oktatói kiválóság alapján is jól teljesített: itt a dobogó harmadik fokát tudhatja magáénak. A hallgatói kiválóság alapján az SZTE Fogorvostudományi Kar az 5., az Egészségtudományi-és Szociális Képzési Kar a 11., a Gyógyszerésztudományi Kar a 14. helyen áll. Oktatói kiválóságban a GYTK a 7. helyet érte el.


A gazdasági képzések rangsorában az 5. helyet foglalhatja el az SZTE Gazdaságtudományi Kar. A társadalomtudományi képzésterületi rangsorban a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar a 7., az Állam-és Jogtudományi Kar a 9., a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar pedig a 13. helyen áll.


Az agrár-képzésterületi rangsorban az SZTE Mérnöki Kar a 11., az SZTE Mezőgazdasági Kar pedig a 13. helyet szerezte meg a hallgatói kiválóság tekintetében. Ezen a területen külön rangsort készítettek a vidékfejlesztési agrármérnök szaknak, mely listában az SZTE MGK a 4. helyen áll.


A műszaki képzésterületi rangsorban az SZTE Mérnöki Kar oktatói kiválóság tekintetében a 20. helyezést érte el, míg hallgatói kiválóság tekintetében a TTIK a 9., az MK pedig a 25. helyen áll.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek