SZTE Info

kozbeszerzesi_dij_kiemelt

Közbeszerzési nívódíjjal ismerték el a Szegedi Tudományegyetem új beszerzési metodikáját

A Szegedi Tudományegyetem, mint Ajánlatkérő az elsőként vezette be és alkalmazta azt a dinamikus beszerzési rendszert, amellyel könnyebben és gyorsabban bonyolíthatók a kutatás-fejlesztés és az innováció területén folyó projektek beszerzései. A Közbeszerzési Hatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen alapított Közbeszerzési Nívódíjjal ismerte el árubeszerzés kategóriában a Szegedi Tudományegyetem pályázatát. A díjat Dr. Nagy Paulina, az SZTE beszerzési igazgatója vette át a budapesti ünnepségen 2019.december 12-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A dinamikus beszerzési rendszer alkalmazása mint adaptív innováció egy olyan eljárási technika, amelyet Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem előként sikerrel alkalmazott kutatás-fejlesztés és innovációs beszerzéseire. Ezt a sajátos beszerzési módszert az egyetemmel régóta együtt dolgozó Electool Kft-vel dolgoztuk ki – mondta dr. Nagy Paulina, az SZTE beszerzési igazgatója. – A jogszabály 2018 óta ad lehetőséget arra, hogy a módszert alkalmazzák az ajánlatkérők. A kutatás-fejlesztés folyamán a fogyóanyagok beszerzése nehezen tervezhető, és rendkívül rapid közbeszerzési megoldásokat kíván. Az általunk kidolgozott innovatív beszerzési technika a jövőben magával hozza, hogy jelentősen rövidebb idő alatt bonyolíthatók le a beszerzések. Ez a BDR időbeli dinamizmusa. A metodikának van egy úgynevezett személyi dinamizmusa, amelyben egy előminősítési rendszert hoznak létre, amely lehetővé teszi a folyamatos ki- és belépést a rendszerbe személyi oldalon, ezzel támogatják a kis- és középvállalkozások folyamatos csatlakozási lehetőségét a rendszerhez. A metodika tárgyi dinamizmusa pedig a kutatásokhoz szükséges anyagok változását menedzseli. Az innovatív módszer alkalmazásával a végső cél az uniós és hazai források közbeszerzésileg szabályos, a K+F+I szakma számára pedig hatékony kiszolgálása - fogalmazott a beszerzési igazgató.


közbeszerzesi_dij


Az sajátos beszerzési módszert az SZTE az Electool Kft. szakmai segítségével vezette be a gyakorlatába. A Szegedi Egyetem Dinamikus beszerzési rendszer alkalmazása, mint adaptív innováció című pályázatával a Közbeszerzési Nívódíj 2019 kategória második helyezettje lett. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben alapított Közbeszerzési Nívódíjra idén 2014. január 1. napján vagy azt követően indított és eredményesen lefolytatott közbeszerzési eljárással lehetett pályázni, melynek során a pályázó (ajánlatkérők vagy ajánlattevők) innovációs célokat előmozdító szempontokat érvényesített, és azok megvalósításra is kerültek.


3


A Közbeszerzési Nívódíjat és Közbeszerzési Kiválósági Díjat december 12-én adták át a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a djíátadón elmondta: a Közbeszerzési Hatóság továbbra is kiemelt feladatának tekinti a közbeszerzési eljárásokban a zöld, szociális és innovatív szempontok alkalmazásának elterjesztését.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00