Bezár

Hírarchívum

nyito_TIK_15

15 éves az egyetem „szíve”

15 éves az egyetem „szíve”

2019. december 11.
3 perc

Tizenötödik születésnapját ünnepelte 2019. december 9-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Az érdeklődőket könyvtár-, és épülettörténeti fotókiállítás, évfordulós könyvtári túra és az SZTE Médiatéka és Képadatbázis bemutatója várta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2019. december 9-én ünnepelték a 15. évfordulója annak, hogy átadták a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központot, amely az elmúlt másfél évtizedben az egyetem egyik meghatározó jelképévé vált. Az évforduló napjára több programmal is készült a TIK Igazgatóság és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.


Oktatási, szolgáltatási és rendezvénycentrum is a TIK


TIK_15_ev_FJ– Bő másfél évtizeddel ezelőtt még nem állt ez a csodálatos épület: egy szép múltú, de már igencsak elavult egyetemi sportpálya volt a helyén – emlékeztetett köszöntőjében Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Kiemelte, az épület nem csupán egy alkotás betonból, téglából és üvegből, hanem egy központ. – Először is, ez egy óriási téka, ahová mindenki betérhet könyveket, folyóiratokat olvasni, illetve kölcsönözni. Másodszor, egy rendezvénycentrum, ahol méltó környezetben szervezhetünk szinte bármilyen eseményt, a tanévnyitótól kezdve, az állásbörzéken, a kiállításokon vagy a bálokon keresztül, egészen a nemzetközi konferenciákig. Harmadszor, egy szolgáltató központ, ahol különböző hallgatói ügyeket lehet intézni, vagy akár ajándékokat, illetve jegyzeteket, tankönyveket vásárolni. Negyedszer, egy oktatási egység, ahol sok-sok hallgató hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket sajátít el napi szinten. Ötödször, egy csendes, nyugodt, tágas, barátságos tér, ahová szívesen ülünk be nem csak tanulni, hanem olvasgatni, pihenni – fogalmazott a kancellár.


TIK_15_ev_GYL– Az elmúlt 15 évben körülbelül 600 ezer fő fordult meg az épületben és 2000 rendezvénynek adott helyet a központ. Ezek közül is kiemelkedik az a 2012-es konferencia, melyen 9 Nobel-díjas tudós vett részt, annak alkalmából, hogy Szent-Györgyi Albert 75. évvel azelőtt vette át Nobel-díját – érzékeltette a TIK jelentőségét Gyarmati László igazgató.


Hangsúlyozta, a TIK számos fenntarthatósági és környezetbarát kezdeményezés kiindulópontja. A központ környezetbarát működésével és programjaival jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye az SZTE. A központ végig kíséri a hallgatók egyetemi életét, kezdve a nyílt naptól és a tanévnyitótól, az egyetemi konferenciákon át egészen az állásbörzéig és a diplomaosztóig – tette hozzá.


Az egyetemi könyvtár a számok tükrében


TIK_15_ev_KKKeveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója elmondta, 2004-ben egy korszerű és egységes, integrált egyetemi könyvtár jött létre az SZTE-n, ezzel megelőzve számos magyarországi egyetemet. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár állományát tekintve ma Magyarország harmadik legnagyobb bibliotékája, csupán a két nemzeti könyvtár előzi meg. Kiemelte, a könyvtár kétféle módon szolgálja a felhasználókat: egyrészt az épületben közel 1,7 millió dokumentumot szolgáltat, másrészt online szolgáltatásokat nyújt, elektronikus tartalmakat kezel.


Hozzátette, jelenleg 28.500 olvasójuk van, közülük átlagosan naponta 2500 olvasó fordul meg a könyvtárban. Az 1,7 millió nyomtatott dokumentum mellett 90.000 elektronikus folyóiratot és több mint negyed millió elektronikus könyvet szolgáltatnak. Az egyetemi könyvtár digitalizáló műhelyében már több mint 4 millió oldalt digitalizáltak, ezek szolgáltatása 11 különböző repozitóriumban történik.


TIK_15
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


2019 őszén indult el az SZTE Médiatéka és Képadatbázis, melyben 17.500 fotó érhető el. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár kép-, és médiaanyagainak központi digitális tároló- és kiállítóhelyén – többek között – egyetemi személyek arcképei, egyetemtörténeti fotók és Shvoy Kálmán fotóalbumai is elérhetők. A születésnap alkalmából emlékgyűjtést hirdetett az egyetemi könyvtár. Várják az egyetemi polgárok és szegedi lakosok azon fotóit, tárgyi emlékeit, amelyeket digitalizálás után elhelyezhetnek a médiatékában.


SZTEinfo

Fotó: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek