Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Titanic

„A Szabadtéri” Titanicja utasaiban minden néző önmagára ismerhet?

„A Szabadtéri” Titanicja utasaiban minden néző önmagára ismerhet?

2019. augusztus 11.
5 perc

Unikális a Szegedi Szabadtéri Játékok Titanicja. A Brodway-siker Dóm téri változatának különleges vonása, hogy például csak itt csendül fel a Végtelen óceán című dal. A szereposztásban két, Szegedről indult alkotó neve is föltűnik. Közülük Frankó Tünde operaénekes, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar elődintézményének egykori hallgatója valós személy, Ida Straus alakjában mutat mintát a szerelemre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A katasztrófa után 85 évvel, 1997-ben jelent meg a filmvásznon és a zenés színpadon is a Titanic 1912-es tragédiájának története. Mi köze a Titanic című filmnek az ugyanabban az évben Brodway-sikerré lett musicalhez? – ismételte sokunk kérdését Jászay Tamás, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatója, mikor a REÖK-beli közönségtalálkozó moderátoraként fordult Somogyi Szilárdhoz, a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évadában a legtöbbször játszott produkció rendezőjéhez.


Kozonsegtalalkozo

 

 

A mélységes szeretet himnusza


– Semmi köze a két alkotásnak egymáshoz. Ám a világ ki volt és ki van éhezve a tragédia mögötti romantikus történetekre – válaszolt a 2019. augusztus 9-i hazai ősbemutatót követően öt estén – augusztus 10-én, 11-én, majd 16-án, 17-én és 18-án – látható musical színpadra állítója. A különbségek közül az egyik legjelentősebb a központi szerelmi szálban, a Vágó Zsuzsi és Veréb Tamás által megformált szereplők – a kitalált Kate McGowan és Jim Farell – karakterében fedezhető fel. A 11 Oscar-díjas filmbeli Rose jómódúként, ezzel szemben a musicalbeli Kate a harmadik osztály utasaként reménykedik „az Új Világban”.


Titanic_kozonsegtallkozon_FT

 

Különleges zenei kvalitásokat kíván a Titanic. Kifejezetten klasszikus hangképzést igényel a Straus-házaspár duettje. A valós személyeken és eseményeken alapuló történet a mélységes szeret himnusza: beteg férje, Isidor nélkül nem hajlandó a társadalmi helyzetükből adódóan számukra felajánlott mentőcsónakban maradni Ida. A Szegedi Szabadtéri Játékok produkciójában "a Titanic igazi szerelmespárját", a valóságban az egykori Macy’s Nagyáruház 67 éves társtulajdonosát, Isidor Straus alakját a több „klasszikus musical” főszereplőjeként megismert Földes Tamás, míg 62 éves feleségét, a hétgyerekes családanyát, Idát az operaénekes Frankó Tünde alakítja.


Titanic_j_CSA

 

– Gazdagsága ellenére mérhetetlenül szerényen viselkedik ez a házaspár a színpadi történés miden pillanatában, egészen a végig – fogalmazott Frankó Tünde. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar elődintézményében diplomát szerző művész szerint a Titanic című film egyik legmegrendítőbb jelenete a kabinjában egymást ölelve a halált váró idős házaspáré…

 

 

Kódolt tragédia


„Elsüllyedt egy hajó, tele álmokkal és álmodókkal…” – olvasható a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapján a 2019. évi előadás-sorozatban legtöbbször közönség elé vitt produkció, a Titanic szereposztása fölötti ajánlóban. „A mai napig nem hagyja nyugodni a fantáziánkat” a mindannyiunk által ismert történet.


Titanic_2_CSA

 

– Szimfonikus mű a Titanic zenéje – jelentette ki Balassa Krisztián karmester. Nagyívű, fantasztikusan hangszerelt alkotás a Peter Stone sztorijára Maury Yeston által írt zene. A musical dallamvilágában ráismerhetünk keringő- és valcer-töredékekre. Az ország legnagyobb csillagboltos színpadán is fölhangzik a Titanic zenészei által az utolsó percekig játszott, a korszak egyik legnépszerűbb himnusza, az Őszi dal. Ugyanakkor csak a Szegedi Szabadtéri Játékokon látható előadásokon csendül fel a Végtelen óceán című dal.

 

A Titanic 1912. április 15-én hajnalban süllyedt el, legalább 1500 ember vesztette életét. A tragédia-sorozat keresztmetszetét adta a Brodway-produkció.

 

– Meghökkentő, megdöbbentő drámai történetek sokaságát zárta magába a Titanic. A véletlenek sorozatos összejátszás vezetett a katasztrófához – fogalmazott a rendező. Felfogásában egy szétesett világ áll össze egy hajóvá, amely a végén újra szétesik. Úgy állította színpadra a közismert történetet, mintha már a kezdet kezdetén kódolva lett volna a tragédia.

 

 

Társadalmi különbségek


Az óceánjáró fedélzetén elkülönített társadalmi osztályokat „A Szabadtéri” produkcióban a jelmeztervező Cselényi Dóra feladata volt ruhájukkal jellemezni.

 

– Mozgásban is megjelenik az emberek közti különbség – jelentette ki a közönségtalálkozón a Szegedről elszármazott koreográfus, Barta Viktória. Elmondta: a drámai pillanatokat erősíti „a végzet táncosainak” nevezett hat fős csapat. Ők sodorják a Titanicot a végzet felé: élet-halál kérdésekben döntő Sors istennőkként. – A „darab a darabban” koncepció jegyében négy különböző koreográfiát kellett készítenem a harmad-, a másod- és az elsőosztály utasai, valamint a szólisták, azaz „a végzet táncosai” számára – magyarázta.


Titanic_Detari_CSA

 

A Titanic különböző osztályaira jegyet váltó utasok között nincs átjárás. Például a másodosztályról előrébb akar lépni Alice Bean, a férjes asszony, akiről megformálója, Détár Enikő elmondta: a nőkön múlik a világ előrehaladása. A feltörekvő asszony a férjével – Kiss Zoltán alakításában – civódva mutatja be a szereplőket.

 

– A Titanicban fölvillantott sok apró karakterben minden néző megtalálja azt, akivel a saját jelenében azonosulni tud. E musical nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem a múltban vagy a jövőben, hanem itt és most hat – fogalmazta meg a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatandó musical sikerének titkát a komikus jelenetekben nagyot alakító Kerényi Miklós Máté. Az első osztály stewardja, azaz utaskísérője szerint ezek olyan előadások, amelyekben lehet abban reménykedni, hogy a Titanic végül mégsem süllyed el...


Titanic_Vago_Zs_CSA

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára vitt Titanicért több mint 250 ember dolgozik: például 102 ember küzd az életéért, amikor a korának legnagyobb utasszállító óceánjárója hullámsírjába zuhan… A szegedi ősbemutatóra a 107 évvel ezelőtti legendás hajót Khell Csörsz varázsolta a Dóm téri színpadra. A tengerfenéken 1996-ban meglelt roncsok ihlették a díszletet.


Titanic_kapitany

 

– Ki okozta a katasztrófát? Egy vezető mennyiben képes és mennyiben akar felelősséget vállalni? A vezetők és a tehetős emberek felelősségét feszegeti a Titanic. A tulajdonos, a tervező és a kapitány „csak” egy-egy apróbb hibát követ el, de ezek eredőjeként olyan katasztrófa következik, amely minden utast érint, az egész világot megrendíti – fejtette ki a Titanic kapitánya alakjában föllépő Ottlik Ádám. – Az emberek tettei vezetnek a végzethez.

 

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Csukás Alexandra; Ú. I.


Korábban írtuk a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évi bemutatóiról:

„A Szabadtéri” opera bemutatóján az énekkarban énekelt az SZTE ZMK hallgatója

Aidaként debütál a szegedi szabadtérin Ádám Zsuzsanna, az SZTE egykori hallgatója

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

„A Szabadtérin” is az egyetem – az alkotásról és az alkotóról szól a Szerelmes Shakespeare

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek