SZTE Info

honlapra_Leda

„A Szabadtéri” opera bemutatóján az énekkarban énekelt az SZTE ZMK hallgatója

Az SZTE hallgatójaként a Szegedi Szabadtéri Játékokon? Igen! Lévai Léda Hanna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar végzős hallgatója az Aida énekkarát erősítette a 2019. július 26-i és 27-i bemutatón. Verdi 4 felvonásos operájában olaszul énekeltek a szereplők az énekkarral együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lévai Léda Hanna idén végzett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar magánének szakán. (Az intézmény hivatalos neve 2019. augusztus 1-jétől: Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar. - A szerk.) A fiatal énekesnő gyerekkora óta érdeklődik a zene iránt, tíz évesen kezdett énekelni tanulni. Most, először próbálhatta ki magát élesben, egy opera előadáson.


Leda


– Az Aida női énekkarában szerepelhettem a Szegedi Szabadtéri Játékok idei opera bemutatóján. Az SZTE Zeneművészeti Kar jóvoltából kerültem be a csapatba. Mindig sok lehetőséget adtak nekünk, sok produkcióban vehettünk részt, mint fiatal pályakezdők. A színház világába most kerültem be úgy igazán, ez volt az első produkció, amiben részt vettem – kezdte Lévai Léda Hanna. – Idén a Honvéd férfikar is csatlakozott hozzánk, így körülbelül 120 főből áll az egész énekkar. Ezzel a számmal talán az Aida kórusa lett az egyik legnagyobb. Ennek köszönhetően pedig – az operaénekesek mellett – mi is kiemelkedő szerepet kaptunk – folytatta az énekes.


Az Aida énekkarában nemcsak Lévai Léda vett részt, hanem az SZTE Zeneművészeti Kar több hallgatója is. Ráadásul nemcsak a végzős diákok kaptak helyet, hanem még az első évfolyamról is volt pár lelkes énekes. Egy ilyen produkcióban részt venni hatalmas lehetőség az egyetem hallgatóinak, ugyanis ennek köszönhetően bepillanthatnak abba, hogy milyen egy színházi darabban szerepelni és dolgozni, továbbá komoly szakmai tapasztalatra is szert tehetnek.


Az SZTE Zeneművészeti Karnak köszönhetően többször jártunk már színházban, volt lehetőségünk a kulisszák mögé is bepillantani. Most pedig a darab előtt Dudásné Szécsi Edit tanárnőm is biztatott engem és a többieket is, hogy vágjunk bele és vállaljuk el a kórustagságot. Nagyon szeretem ezt a világot, szeretnék ezzel foglalkozni egész életemben – tette hozzá Léda.


A tehetséges fiatal már gyerekkora óta elkötelezett az éneklés iránt. – Waldorf-iskolába jártam, így nekünk harmadiktól kötelező volt a hangszerválasztás. Fuvolázni kezdtem el, azonban a fuvola terem mellett volt az ének terem is, és mindig áthallottunk szép melódiákat, amik azonnal megfogtak. Így váltottam, és 10 éves koromban kezdtem az énekesi tanulmányokat – mesélte Lévai Léda. – Az általános iskolai énektanárnőm mindig mondta nekünk, hogy énekeljük azt, amit ő. Én ilyenkor elkezdtem ugyanolyan hangon énekelni, mint ő. Kezdetben azt hitte, hogy parodizálom, mire én mondtam neki, hogy nem, csak próbálom azt csinálni, amit ő. Ekkor jöttek rá, hogy van tehetségem az énekléshez.


Léda nyolcadikos koráig volt Miskolcon Waldorf-iskolás tanuló, utána azonban a városon belül iskolát váltott, a Bartók Béla Zeneművészeti Intézetbe járt 3 évig. Ezt követően felvételizett Szegedre, az SZTE Zeneművészeti Karra. Tanulmányait nem hagyja annyiban: idén szerzett diplomát, nemsoká pedig operamester szakon fog tanulni.


– Nagyon hamar megfogott az operavilág, a hangzásvilág, ami nagyon jó, hiszen céltudatosan mehettem ebbe az irányba. Ezt a korai érdeklődést pedig Tóth Szabó Krisztinának, az első zeneiskolai énektanárnőmnek köszönhetem – magyarázta az SZTE ZMK volt hallgatója. – Persze minden kislányt a ruhák és a látványvilág érdekel leginkább, engem viszont inkább az, amit hallottam. Mindig azt éreztem, amikor klasszikuszenét hallgattam, hogy a karomon feláll a szőr, és futkos rajtam a hideg. Ezek pedig szerintem elég határozott jelek voltak arra, hogy a zenével szeretnék és ezzel is kellene foglalkoznom.

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra


Korábban írtuk a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évi bemutatóiról:

Aidaként debütál a szegedi szabadtérin Ádám Zsuzsanna, az SZTE egykori hallgatója

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

„A Szabadtérin” is az egyetem – az alkotásról és az alkotóról szól a Szerelmes Shakespeare

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.