SZTE Info

vernyomas

Két klinika szakemberei várják a lakosságot a szombati Rotary egészségszűrő napra

Az SZTE SZAKK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Centrum és a Gyermekgyógyászati Klinika közreműködésével a három szegedi Rotary klub augusztus 17-én, szombaton Rotary Aktív Nap keretében nagyszabású lakossági szűrőprogramot szervez. Az újszegedi Rotary Tanösvény-Gergő ligetbe szervezett egészségfelmérés és tanácsadás mellett Nordic Walkingra, kerékpározásra, kajakozásra, sárkányhajózásra, vitorlázásra is várják a természetet szerető, egészségtudatos résztvevőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A három szegedi Rotary klub – a Szeged Dóm, Szeged-Tisza és a Szent-Györgyi Albert – összefogásával nagyszabású, sportos szabadidős programokkal kiegészített egészségfelmérő rendezvényre várják a lakosságot. Mint ahogy az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Palotás Sándor, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club új elnöke elmondta, jótékonysági alapeszményük egyik célja, hogy ne csak kérjenek, hanem adjanak is.


Hagyományteremtő céllal rendezik a Rotary Aktív Napot a prevenció, a rekreáció és a rehabilitáció jegyében Szeged egyik legszebb természeti környezetében: az augusztus 20-a előtti hétvége szombatjára, 17-re szervezett eseményen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiológiai Centruma és a Gyermekgyógyászati Klinika szakemberei végzik az állapotfelmérést és adnak életmódbeli tanácsokat. Dr. Kovács László professzor, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a klinikai központ és a szegedi Rotary klubok több éves sikeres együttműködése nyomán számos alkalommal kaptak a betegellátást segítő eszközt és berendezést, a mostani rendezvényen pedig összefogva szolgálják a lakosság egészségvédelmi érdekeit. – A megelőzés egyik fontos feladata, hogy még a nagyobb baj kialakulása előtt ki lehessen szűrni a rizikófaktorokat, a kockázati tényezőket. Az egészségtudatos aktív hozzáállás, a szűrőprogramokon való részvétel, valamint az egészséges életmód sokakat menthet meg a betegségtől – fogalmazott a klinikai központ elnökhelyettese.


Azt szeretjük, ha valaki nem lesz beteg – erősített rá az elhangzottakra Dr. Sepp Róbert, aki a régió kardiológiai ellátásáért felelős tercier központ, az SZTE SZAKK Kardiológiai Centrum igazgatójaként is kiemelte, hogy a betegségek megelőzésében az egyén egészségtudatos magatartása döntő szerepet játszik. Egy olyan kardiovaszkuláris szűrőprogramot állítottak össze munkatársaival, amelyben több állomáson való részvétel után kap képet a résztvevő az egészségi állapotáról. Megmérik a haskörfogatot, ebből testtömeg-indexet számítanak, valamint a pulzusszám, a vérnyomás, a vércukorszint ellenőrzés (felmérő tábla alapján a 2-es típusú cukorbetegség tíz éven belüli kialakulásának kockázati becslését is megadják), a koleszterinszint felmérés, egy csatornás EKG szűrővizsgálat, szakorvosi összegzés és tanácsadás következik. Nemcsak felnőtteket, hanem gyerekeket is várnak az egészségfelmérésre, akik majd egy játékos útlevélre gyűjthetik a szűrőprogramon való részvételt igazoló pecséteket. A szervezők ezen kívül „Tudtad-e?” nevű ismeretterjesztő standdal és játékokkal, színezőkkel is készülnek, ahol a résztvevők megismerhetik az egészségesnek mondott üdítők, ételek valódi összetételét is, valamint tanácsokat kaphatnak egy-egy klasszikus étel egészségesebb elkészítéséhez. Az egészséges szabadidő eltöltés jegyében pedig többféle sportolási lehetőséget is biztosítanak a szervezők.

 

Helyszín: Rotary Tanösvény-Gergő Liget (Szeged, Felső kikötő sor 21.)

A Rotary Aktív Nap programja:

9.00-10.00 óra – Gyülekezés a Bertalan híd lábánál, a töltés tetején

10.00- 15.00 óra – Egészségszűrés, tanácsadás felnőtteknek és gyerekeknek

10.00-15.00 óra – Kísérőprogramok: sétálás, Nordic Walking, futás, kerékpározás, kajakozás, sárkányhajózás, vitorlázás, és szemétszedés


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.