SZTE Info

Kiemelt_thealter

Egyetemi és egyetemes témák a Thealter Fesztivál kilenc napján

Szociológiai felmérésen alapuló színdarabbal indul, filozófia témájú előadással zárul a 29. Thealter Fesztivál. A 2019. augusztus 2. és 10. közötti, „a hazai független szcéna” és „a régió legizgalmasabb színházainak” program-sorozata fiatal alkotócsapatok, nemzetközi társulatok, szegedi művészcsoportok bemutatkozására is alkalmat ad. Az SZTE hallgatói önkéntes „színházcsinálóként”, de kritikusként is kipróbálhatják magukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A MASZK Egyesület működteti „a sokáig egyetlen befogadó profilú intézményt” a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látnak vendégül színházi és táncszínházi, illetve képzőművészeti, zenei és irodalmi produkciókat. Ez az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a szegedi Régi Zsinagóga a központja a szegedi nyári színházi kínálathoz tartozó Thealter Fesztiválnak – emlékeztetett Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke, a fesztivál gazdasági vezetője a programot ismertető sajtótájékoztatón.


thelater_1

 

 

Erős szegedi jelenlét

 

„9 nap alatt, 9 helyszínen 5 ország 32 csapatának 30 produkcióját nézhetjük meg, ebből három bemutatót és több magyarországi premiert is láthat a közönség” – összegezhető a számok nyelvén a 29. Thealter Fesztivál. A 2019. augusztus 2-10. közötti programsor változatossága azzal is jellemezhető, hogy a prózai előadástól és táncprodukciótól kezdve, a bábszínházi darabon és a performansz előadáson át és koncertekig terjed a műfajskálája.


thelater_a 

A 29. Thealter Fesztivál programja elérhető itt is.

 

„Kisvárosi kórkép”, ez az alcíme Gábor Sára: Kutyaportéka című produkciójának. A Thealter Fesztivált 2019. augusztus 2-án nyitó program alapja egy szociológiai felmérés. A darabból kiderül, a fővárosi kutatóműhelyből induló társadalomtudósok milyennek látják és láttatják a mindennapokat a vidéki Magyarországon.

 

Erős a szegedi színházi jelenlét a Thealteren. A városhoz kötődő alkotók produkciói közül kiemelhető a Barboncás Társulat: Kafka Hotel 2019. augusztus 8-i bemutatója, a szegedi színigazgató Barnák Lászlóval; valamint az SZTE BTK egykori hallgatója, a New York színházi világából haza-haza ruccanó Boncz Ádámmal; továbbá a bábművész Kiss Ágnessel – tudtuk meg Balog Józseftől, a MASZK Egyesület elnökétől, a Thealter Fesztivál művészeti vezetőjétől, az SZTE BTK oktatójától.

 

A Régi Zsinagógán kívül a különböző szegedi színjátszó helyek – a Zug Művészeti Tetthelytől a REÖK-ön át a Kisszínházig – otthont adnak a fesztivál programjainak.

 

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karához számtalan szálon kötődő Homo Ludens Project: Humánia című produkcióját 2019. augusztus 5-én láthatja a közönség. A fesztivált záró bemutatón, 2019. augusztus 10-én a Metanoia Artopédia társulat Szókratész bírái előtt című, ígéretes produkcióját Perovics Zoltán rendezi. A társulat alapítója, vezetője, színésze mellett az előadás főszereplóje, Erdély Perovics Andrea elárulta: az SZTE BTK Filozófia Tanszék tanárának, Mogyoródi Emesének a fordítását is hasznosították.

 

 

Egyedül a színpadon?

 

A színház iránt érdeklődők számára további izgalmas lehetőségeket is kínál a fesztivál. A 2019-es Thealter Fesztivál trailerét itt tudják megnézni.

 

– „Igazán nagy nevek” nincsenek az idei Thelateren, ám a műfaj egyik szinte világsztárja, Ivo Dincsev, aki 15 éve a szegedi produkciójával hívta föl magára a figyelmet, most visszatér tanítani – árulta el Jászay Tamás. A Thealter Fesztivál művészeti tanácsadója, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatója példaként említette: a fiatalok Ivo Dincsev workshopján megtanulhatják, hogyan lehet egyedül lenni a színpadon, miként lehet szólóban megnyilvánulni.


Heroj_2.0_-112foto.nada.zgank_kicsi

 

A külföldi társulatok műsorkínálatából a kritikus a „merész szlovén színház” két Szegeden bemutatkozó produkcióját ajánlotta: a 2019. augusztus 6-i, Magyarországon először látható Hős 2.0 – Az előadások előadása című „a kezdő és a vérprofi színházi embereknek is érdekes"; a másik, a 6 című, 2019. augusztus 9-én látható előadás a migrációról és az elvándorlásról szólva napjaink aktualitásait állítja elénk.

 

 

Kritikus lehetsz!

 

– „Teher alatt nő a pálma” – tapasztalom tanárként, kritikusként és szerkesztőként is. Húsz éve vagyok a Thealter Fesztivál nézője, egy ideje kritikusa, majd újabban művészeti tanácsadója, de egyébként is jól ismerem a független színházak országos mezőnyét, így aztán örömmel vállalom az olyan szövegek gondozását, amelyek alapja szakmai, fiataloktól érkező azonnali visszajelzés – fogalmazott Jászay Tamás, aki szerint a Thealter Kritikus műhelybe bekerülő fiatalok igénylik is a szöveggondozással együtt járó közös gondolkodást ezekről a különleges produkciókról.


Jaszay

Pici fesztivál óriás lehetőségekkel: 5-6 blogger dolgozik azon, hogy minden egyes előadásról szülessen bejegyzés a Thealter Fesztivál honlapján.

 

– Az előadás napok másnapján, délelőttönként találkozhatunk a bemutatott produkciók alkotóival. Beszélgethetünk arról, hogy mit láttunk, hogy jól láttuk-e, amit láttunk, s egyáltalán: a résztvevők miként gondolkodnak a színházról. A Kritikus szekció szakmai beszélgetései, a programok nyitottak, de az ott készült hangfelvételek utólag elérhetőek a Thealter honlapján – avatott be Jászay Tamás. – Azonnali visszacsatolást ad az előadásokról a blog jr. kritikusműhely: az esti előadásról másnap délig írt szöveg – miután szerkesztettem, gondoztam – felkerül a fesztivál honlapjára – mutatta be leendő kritikusok, dramaturgok indító műhelyét az SZTE fiatal irodalomtörténész oktatója.

 

A Thealter Kritikus műhelyéből került ki például Dohy Anna tánckritikus. Ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem bölcsész hallgatói mellett marosvásárhelyi, kolozsvári, budapesti egyetemisták is részt vettek már és bekapcsolódhatnak a Thealter körüli műhelymunkába.


A 29. Thelater Fesztiválról kiadott sajtóközlemény itt olvasható.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Újszászi Ilona; SL

 

Korábban írtuk a Thelater Fesztiválról:

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei


Korábban írtuk a Metanoia Artopédiáról:

 

Párizsban járt a Metanoia Lomtár – egykori egyetemi színpados nagysikerű kiállítása tiszteleg a Bauhaus iskola előtt


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.