2024. március 28., csütörtök

IMG_2481

Kihirdették az SZTE TTIK Kutatóiskoláit

Tíz magyarországi középiskolából 12 kutatócsoport pályázott a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája címre. A nyerteseket november 30-án hirdették ki - 150-200 ezer forint támogatást kapnak.

- Sikeres évet zártunk, kiváló pályázatok érkeztek. Nehéz volt a rangsorolás – fogalmazott Dr. Horváth Dezső egyetemi tanár, a TTIK tudományos és stratégiai dékánhelyettese az SZTE TTIK Kutatóiskolája Program díjátadó konferenciáján november 30-án, a Bolyai épületben.


A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája cím és támogatás elnyerésére először a 2007/2008-as tanévben hirdetett pályázatot a kar az ország valamennyi középfokú oktatási intézménye és azon határon túli magyar középiskolák számára, melyek magyar nyelvű képzést folytatnak a természettudomány, az informatika és a műszaki tudományterületen. A pályázatot azóta évente meghirdetik.


IMG_2460Képgaléria a rendezvényről

 

Pályázni olyan kutatási programmal lehetett, amelynek egyik témavezetője a TTIK oktatója vagy kutatója, illetve a középiskola egyik tanára. A nyertes pályázóknak egy évük volt elvégezni a munkát és az eredményekről a zárórendezvényen előadás formájában kellett beszámolniuk. Előnyt élveztek azok a középiskolák, amelyek tanárai már korábban is végeztek önálló kutatást, tudományos fokozatot szereztek, illetve meglévő kutatási kapcsolatot ápolnak a karral, valamint azok, akik az elmúlt években eredményesen készítették fel tanulóikat OKTV versenyekre, Ifjúsági Tudományos Innovációs versenyekre, Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájára, vagy tanulóik nagy számban jelentkeztek a TTIK-ra. A címet a támogatottak a pályázat évében viselhetik.


IMG_2478-001

 

A 2018/2019-es pályázati felhívásra 12 középiskolai kutatócsoport adta be pályázatát, akik 150.000 Ft és 200.000 Ft közötti támogatásban részesülnek. Első díjban, azaz 200 ezer forint támogatásban részesül a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, a Kecskeméti Katona József Gimnázium és a Szekszárdi Garay János Gimnázium. További nyertes iskolák: a Kecskeméti Katona József Gimnázium, a Szekszárdi Garay János Gimnázium, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium.

A konferencián a 2016/2017 és a 2017/2018-as tanévben „Az SZTE TTIK Kutatóiskolája” címet elnyert középiskolák mutatták be kutatásukat.

 

A Program a ProTalentis Alapítvány, az SZTE Tehetségpont közreműködésével, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 azonosító számú, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretében valósul meg.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna