Bezár

Hírarchívum

kiemelt_KemenesBela_emlekules

Tudományos emlékülés Kemenes Béla jogászprofesszor tiszteletére

Tudományos emlékülés Kemenes Béla jogászprofesszor tiszteletére

2018. május 21.
3 perc

Születésének 90. évfordulója alkalmából tudományos emléküléssel tisztelegtek Kemenes Béla előtt az Állam- és Jogtudományi Karon. A jogászprofesszor egykori tanszékvezetői szobáját szemináriumi teremmé avatták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete 2018. május 17-én tudományos ülést rendezett az intézet jogelődje, a Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék korábbi vezetőjének, az 1959-es Ptk. Kodifikációs Bizottságának bizottsági titkára, Kemenes Béla tiszteletére.


A kiemelkedő jogász professzor


Kemenes Béla 1928. április 9-én született Eleken. 1958-tól az intézet jogelődjének, a Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéknek az oktatója, 1961-től 1979-ig e tanszék vezetője. Tudományos tevékenysége során kitüntetett figyelemmel fordult a polgári jog, azon belül is a fogyasztóvédelem területe felé. Tevékenyen részt vett a Polgári Törvénykönyv korabeli kodifikációs folyamatában, a szerződési jog területén mind elméleti, mind gyakorlati kérdésekkel foglakozott.


KemenesBela_emlekules3


Sokrétű oktatói és kutatói munkája mellett számos testület és bizottság tagja volt (pl. MAB Minősítő Bizottság Jogi Szakbizottsága, Doktori Tanács), egy ízben dékáni tisztséget is ellátott, két cikluson keresztül rektorhelyettesként is tevékenykedett. Munkája elismeréseként számos szakmai és kormány-, valamint miniszteri kitüntetésben részesült. Kiemelkedő oktatói munkájára figyelemmel Szent-Györgyi Albert díjjal jutalmazták.


Maradandót alkotni


– Kemenes Béla egy olyan korban alkotott maradandót, amely kor kevésbé volt fogékony az újra, az újfajta típusú gondolkodásmódra. Mégis egy olyan alkotóközösségnek volt a tagja, amely késznek mutatkozott arra, hogy a magánjogi értékeket megőrizze. A professzor jogásznemzedékek sorának alakította magánjogi gondolkodásmódját – fogalmazott köszöntőjében Görög Márta, az SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézet vezetője.


KemenesBela_emlekules5


– A vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében vagyon. Az egyetemet sem falai teszik, hanem professzorai. Kemenes Béla komplex személyiség volt, egyszerre volt tudós, oktató, tanszékvezető, mégis minden területen maradandót alkotott – mondta Balogh Elemér, a kar dékánja, Kemenes Béla volt tanítványa. Hozzátette: a kar épületét állami támogatásból felújítják, így a hajdani légkört idéző intézményt alakítanak ki. Az egykori tanszékek helyén szemináriumokat hoznak létre, így Kemenes Béla tanszékvezetői szobáját róla elnevezett szemináriumi teremmé avatják.


Trócsányi László igazságügyi miniszter arról a korról beszélt, amelyben Kemenes Béla alkotott. Elmondta: az 1950-es évek elejétől az 1980-as évekig terjedő viharos időszakban Debrecenben szüneteltették a jogi képzést, Budapest, Szeged és Pécs maradt a jogászképzés helyszíne. A jogtudomány irányítását az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetére bízták. Bizonyos mértékben a vidéki jogi karokon a szellemi szabadság nagyobb lehetett, mint a fővárosban. A szegedi jogi kar folyosóján lévő arcképcsarnokban láthatjuk, hogy milyen kiváló professzorok alkottak a karon ebben a történelmileg rendkívül nehéz időszakban. Hozzátette: a polgári jog alakításában valójában egyetlen ember emelkedett ki vidéken, Kemenes Béla, aki a magyar fogyasztóvédelmi magánjog egyik megteremtője is volt. Kemenes Béla annak a második világháború utáni magánjogász generációnak a kiemelkedő alakja volt, aki megőrizte és átörökítette a ’45 előtti hagyományos római jogi polgárjog tradícióit. Fő értéke emberi nagysága mellett a dogmatikai gondolkodás és a szakmai felkészültség volt. Tudását hallgatóival is megosztotta, akik igen nagyra tartották, már csak azért is, mert legendásan jó előadó volt – fogalmazott az igazságügyi miniszter.


KemenesBela_emlekules4


Kemenes Bélára személyes történetekkel emlékeztek és egykori munkatársai és tanítványai: Harmathy Attila, Tóthné Fábián Eszter és Szabó Imre. Az Állam- és Jogtudományi Kar második emeletén, Kemenes Béla egykori tanszékvezetői irodájában kiállítással és szemináriumi terem avatással tisztelegtek a kiemelkedő jogászprofesszor emléke előtt.


KemenesBela_emlekules2

További képek itt megtekinthetők.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek